Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pusterum. Hedelandskabet ved Hvide Sande og Vejlerne byder på duftende natur og symfoniske fuglestemmer.
Foto: Finn Gunst

Pusterum. Hedelandskabet ved Hvide Sande og Vejlerne byder på duftende natur og symfoniske fuglestemmer.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er Danmarks bedste cykelruter

Danmark og sommer er en perfekt kombination til en tur i cykelsadlen. Læserne anbefaler både Falster, Sjælland og den jyske vestkyst.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I sidste uge bad vi om tips til cykelruter rundt omkring i Danmark:

Fra sommerhuset Den bedste cykelrute går altid lige fra sommerhuset til stranden – især når man er så heldig at holde ferie i kanten af Tisvilde Hegn og have en cykel til at køre ned gennem skoven for at bade ved Jydeliniens slutning. Først køres der på lange, ret faste skovveje, hvor biltrafikken er begrænset til skovvæsnets køretøjer, for mod slutningen at køre på smalle, sandede stier. Cykelparkeringen er op ad Trylleskovens fyrretræer, og så er det bare ud til stranden til fods. Her er ikke ishus eller andre forstyrrende elementer, så man må have drikke med til turen og nyde turen lige så meget hjemad mod civilisationen. Men overalt i Danmark er den bedste cykelrute der, hvor man lige netop er – og hvor der er en cykelsti eller et område uden biltrafik – og så helst uden regn.

LÆS ARTIKEL

Natur, kultur og historie
Fra Kippinges tidligere valfartskirke på Nordfalster, gennem det store Bavnehøj fritidsområde og forbi anlægget på Møllebanken (Helene Strange). Til det tidligere overfartssted Gåbense med den historiske færgegård og færgekro og udsigt til Storstrømsbroen og Farøbroerne.

Kør over dæmningen ved den inddæmmede Vålse Vig, som Ellehammers far afvandede, og hvor Ellehammer voksede op. Tilbage ved Kippinge Kirke er turen på ca. 35 km.

Med teenagere på tur
Nordkyststien fra Helsingør til Hundested – og for vores vedkommende videre til Nykøbing Sjælland – er den bedste cykelrute i Danmark. Længden er overkommelig, vi var af sted i 5 dage, og vores længste tur var på 28 kilometer.

Der er cykelrute stort set hele vejen, vi havde anhænger med, hvilket giver lidt udfordringer enkelte steder.

Fantastiske strande – vi nåede i vandet i Dronningmølle, Gilleleje, Rågeleje, Liseleje og Rørvig. Og hyggelige småbyer og fantastiske udsigter – højt hævet over kysten. Vekslende mellem skov ved Tisvilde Hegn, sommerhusområder vest for Gilleleje og kuperede kyststier tæt på Hundested er ruten interessant og køn.

Kulturelt er der både Knud Rasmussens hus ved Hundested og Rudolph Tegners museum ved Dronningmølle.

Vi rejste med vores døtre på 13 og 11 år, det var en fantastisk måde at holde ferie sammen på – så bare op på cyklen.

LÆS ARTIKEL

Hvor tiden står stille
Man kan vælge at cykle en del af vestkystruten, også kaldet national cykelrute nr. 1, der strækker sig fra Rudbøl til Grenen. Vi tog ruten fra Esbjerg til landsbyen Fjaltring i nærheden af Lemvig.

Det er en forrygende oplevelse at være på to hjul så tæt på havet, hvor man er i elementernes vold. Blæsten flår i håret, mågerne skriger, og fårene bræger, og man har en duft af tang og salt i næseborene.

En helt speciel oplevelse er en overnatning på det lille sommervandrerhjem Solfang ved Henne Strand, der ligger 40 km nord for Esbjerg. Her er det, som om tiden har stået stille. Hver aften er der ild i den åbne pejs og fælles, gratis kaffe og te med beskedent tilbehør. Her er intet fjernsyn. På bordene med stearinlys ligger sangbøgerne klar, og klaveret er til fri afbenyttelse.

Øparadiset for cyklister
Fanø er med et veludbygget net af cykelstier et paradis for cyklister. Du kan uden at være i overdådig form tage turen øen rundt – ca. 25 km.

Vælg cykelstien fra Nordby til Sønderho og videre herfra ad den brede faste strand via Rindby eller Vesterhavsbadet retur til Nordby. Cykelstien har sin egen charmerende linjeføring, og på stranden er der plads til alle. Tip: Sørg for medvind på strand-etapen.

LÆS ARTIKEL

Tour de Hvide Sande

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dag et fører vores tohjulere os nordover gennem et velduftende hedelandskab med symfoniske fuglestemmer. Nørre Lyngvig fyr er et must med sin historie og vidunderlige udsyn. Gammelsogn Kirke byder andendagen på vidunderlige barskt fortællende kalkmalerier. I den gamle skolestue lige ved finder vi skolemesterens spanskrør liggende klar. Videre fremme byder den gamle strandfogedgård, Abelines Gård, os indenfor. På dag tre hjuler vi sydover til Vejlerne, der er præget af et frodigt liv med snepperne, klyderne og alle slags andefugle. Jens Bjergs lille jagthytte yderst ude er bevaret. Her har han haft sit skytterefugium – men også modtaget smil fra en rundøjet kvinde, fortæller et gulnet foto på væggen. Og køjen er smal. LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden