Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UDSIGT. Fra Sømærkestien ved Svinkløv er der en storslået udsigt over Jammerbugten.
Foto: Sara Springborg

UDSIGT. Fra Sømærkestien ved Svinkløv er der en storslået udsigt over Jammerbugten.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne guider: Her finder du Danmarks bedste udsigtspunkter

Fuglefjeld, hammerknude og tårne. Se læsernes bud på de skønneste udkigsposter.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks eneste fuglefjeld

Den bedste udsigt er uden tvivl ved Bulbjerg nær Frøstrup (ja, den med Thylejren) i Nordvestjylland. Der er en fantastisk udsigt fra den tyske kanonstilling, som er placeret på toppen. Man kan også læse sig til lidt historisk opdatering om kanonen og fuglene samme sted. Man kan gå ned til havet og også opleve fjeldet ved at kigge tilbage og op.

Hver gang man tager til Bulbjerg, får man en ny oplevelse afhængigt af vind og vejr. Lyset skifter hele tiden, og det er det perfekte sted at opleve ’the perfect storm’, når det virkelig rusker i Danmark om efteråret.

Jens Sunesen, København

Intet som Hammerknuden

Sæt dig på toppen af en 85 meter høj sten, for Danmarks bedste udsigtspunkt er fra den enorme sten, Hammerknuden, som nagler Bornholm fast i Østersøen. Godt to kilometer lang, én bred og 85 meter høj. Hammerknuden er en rundklippe, som er skilt fra resten af øen ved en sprækkedal.

Og heroppe er der udsigt. Knuden er næsten nøgen, ru, rå med få buske, får og fyrtårn. Endda to. Knuden er et godt navn. Den ligger som en knytnæve, fæstnet på Bornholms nordspids med udsigt over til Skåne og til Christiansø længst mod øst.Intet sted i Danmark minder om Hammerknuden. Sæt dig øverst – der er utallige udsigtspunkter – og flyt blikket fra nord mod vest og slut af med kigget over på middelalderborgen Hammershus, som pludselig minder dig om, at mennesket har været på færde her. Det er Bornholm. Tænk, at det er en del af Danmark.

Esben Ørberg, Næstved

Nordens Wineglass Bay

Hele turen ad Sømærkestien ved Svinkløv har en storslået udsigt over Jammerbugtens symmetriske krumning. Udsigten minder om den smukke bugt Wineglass Bay på Tasmanien. Og selv om man skal kigge længe efter legesyge delfiner ved Svinkløv, så er udsigten til den hvide strand, det blå hav og de gul-grønne klitter absolut et besøg værd.

Man kan parkere bilen lige ved det historiske Svinkløv Badehotel, hvor man også kan købe en kop kaffe som velfortjent afslutning på turen.

Sara Springborg, Risskov

Kig til 28 øer fra Tåsinge

Verdens bedste udsigt findes mange steder, men én af dem er udsigten fra Bregninge Kirkes tårn på Tåsinge. Kirken ligger på en høj bakke på 71 meter og er dermed den højestbeliggende kirke i Danmark. Fra tårnet, der kan være ganske stormomsust, kan du i meget klart vejr se 28 øer, 65 kirker og 20 slotte, siges det. Stik lige den, Empire State Building!

Kirken stammer fra 1100-tallet, men er tilbygget mange gange og har en historisk tilknytning til Valdemar Slot – også på Tåsinge. Kom selv forbi og bliv betaget af udsigten.

Jens Nagel, Svendborg

Fanø og vadehav

Danmarks smukkeste udsigt finder du på Fanø, den lille ø vestpå, hvor der kun er knap 15 kilometer fra nord til syd. Her kan du opleve alt lige fra storslåede naturoplevelser til de smukke og charmerende, gamle bindingsværkshuse i byerne Sønderho og Nordby.

Det ene øjeblik kan du befinde dig på den brede badestrand ud til Vesterhavet, hvor bølgerne raser, og det næste øjeblik kigge ud over Vadehavet, hvor tidevandet regerer, og hvor tusindvis af havfugle bryder stilheden med deres hæse skrig.Mellem 10 og 12 millioner vandfugle passerer hvert år Vadehavet på vej til eller fra deres yngleområder i det nordlige Skandinavien. Er du heldig, kan du også få øje på en flok sæler.

Sæt dig ned og nyd en af de mest spektakulære udsigter over Vadehavet, som vi i dag med stolthed kan prale af tilhører et af Unesco’s kommende verdensarvsområder. Her finder du med garanti Danmarks smukkeste udsigt.

Jakob Sørensen, København

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lyngklædt landskab ved Hjørring

Inden for bygrænsen i det nordlige Hjørring findes et 90 ha stort naturområde, der hedder Hjørring Bjerge. I dette lyngklædte landskab står der på det højeste sted, Bellevue, et fjorten meter højt udsigtstårn af limtræ. Det blå tårn er tegnet af arkitekten Knud Borre Jakobsen. Platformen i tårnet er 80,5 m over havet, og mange skilte på det runde rækværk angiver afstande i km til markante steder i landskabet, som man kan se i klart vejr.

Mod vest lyser Rubjerg Knudes gule sand op. Her ses også den ca. 850 år gamle Vennebjerg Kirke, som søfolkene i ældre tid brugte som pejlemærke. Mod nord ser man lokaliteten Vinstrup Bjerg, og mod øst skimter øjet højderyggen Jyske Ås. Og endelig mod syd knejser det kridhvide Børglum Kloster.En fantastisk oplevelse at kunne se så vidt omkring i det afvekslende, smukke vendsysselske landskab.

Anna Marie Færch, Aalborg

Aalborgtårnet

Når man kører igennem den nordjyske hovedstad Aalborg kan man ikke undgå at se byens vartegn, en kæmpe stålkonstruktion, som består af tre ben, hvorpå der hviler en top, som mest af alt minder om et rumskib. Tårnet er 55 meter højt og er beliggende på en 50 meter høj bakke.

Man kan komme op i toppen af tårnet med en udvendig elevator, som for øvrigt er nordens største udvendige elevator. Man ringer på en klokke, og så bliver elevatoren sendt ned. Allerede på vej op mærker man et sug i maven, og fra toppen har man en hel mageløs smuk 360-graders panoramaudsigt over hele Aalborg.I klart vejr kan man se et godt stykke vestpå udover det flade Limfjordslandskab og mod øst kan man se Hals Barre fyr. Der findes også en bistro, hvor man kan nyde en frokost, mens blikket vandrer over det jyske landskab. Tårnet har åbnet i sommerhalvåret, men er lukket i tilfælde af stærk blæst.

Lene Hein, Brønshøj

Fugletårn ved Vesterhavet

Uggerby Å har sit udspring ved Sterup og munder ud i Skagerak i Hjørring kommune. Man kan sejle i kano fra Ilbro til havet, en strækning på 50 km. Men man kan også tage sin cykel, og følger man så åen ud mod havet, kommer man til et helt vidunderligt fugletårn midt i plantagen. Herfra kan man se det voldsomme Vesterhav og åens slyngninger gennem et landskab præget af klitter og de høje lilla gederamseplanter. Stilheden heroppe i tårnet akkompagneres af en symfoni fra fugle som bogfinke, gransanger og drossel. Helt ude står en stor flok måger og følger opgående cirkelformede luftstrømme. Man bliver let 'høj' på toppen af dette fugletårn.

Man må ikke overnatte i fugletårnet – men prøv det charmerende 'hønsehus' hos Stald Søndergård.

Finn Gunst, Brønshøj

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kattegat med Kullen

Jeg ved ikke rigtig, om der er forskel på udsigtspost og udkigspost? Men står man ved Søren Kirkegårdstenen på stien mellem Gilleleje Strand og Esbønderup, har man rig mulighed for begge dele, for her har man den skønneste udsigt ud over Kattegat med Kullen i baggrunden og samtidig muligheden for at vende blikket opad og se de store træk af fugle, der benytter den korte rute mellem Danmark og Sverige til at komme nordpå om foråret og sydpå om efteråret.Højdepunktet er tranerne, der i tusindvis passerer denne udsigtspost i april måned.

Eva Blomsterberg, Græsted

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden