Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BENHUSET. En ganske usædvanlig lille kirkegård kan opleves i byen Kastro på den centrale del af den græske ø Thassos.
Foto: Per Rahbek

BENHUSET. En ganske usædvanlig lille kirkegård kan opleves i byen Kastro på den centrale del af den græske ø Thassos.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er verdens mest utrolige kirkegårde

De døde kommer i jorden, i kasser, på hylder i højhuse, i massegrave eller på krigskirkegårde. Se de fascinerende hvilesteder her.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I sidste uge bad vi om tips til kirkegårde rundt omkring i verden, som er en rejse værd. Det kom der rigtigt mange forslag ud af. Se dem alle herunder:

Thassos (billede herover)

En ganske usædvanlig lille kirkegård kan opleves i byen Kastro på den centrale del af den græske ø Thassos. Bag den lokale kirke Skt. Athanasios ligger det lille benhus. Den stenhårde klippegrund giver ikke mulighed for egentlige gravsteder, og derfor bliver de afdøde efter kort tid i de få gravpladser taget op, og de afsjælede skeletter lagt i kasser og placeret i benhuset – kig ind gennem den halvåbne dør på benhusets bagside. Med tiden forgår også disse kasser, og benrester og kranier af mange hundrede års afdøde dækker gulvet på denne særegne begravelsesplads, som ligger smukt med en fantastisk udsigt over en betydelig del af øen.

Per Rahbek, København

Berlin

I bydelen Lichtenberg i det gamle Østberlin ligger den 25 hektar store kirkegård, der blev etableret 1881 og rummer gravpladser og mindestene for bl.a. de socialistiske revolutionære Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg, der blev myrdet i 1919, men også for DDR-lederen Walter Ulbricht og andre prominente.

Den kendte Bauhaus-arkitekt Mies van der Rohe udformede i 1926 et stort revolutionsmonument, der blev ødelagt under naziregimet, men som nu til dels er rekonstrueret. I 1951 blev Gedenkstätte der Sozialisten indviet ved den sydlige indgang. Her findes nu også en mindesten for socialismens ofre. Mange ofre fra Anden Verdenskrigs slutning i Berlin, myrdede homoseksuelle, arbejdere og hjemløse er også begravet her.

Bo Morell, Fredensborg

Berlin

På den lille kirkegård Dorotheenstädtischer Friedhof i Berlin-Mitte ligger Bertolt Brecht (1898-1956) begravet. Her er mange andre berømte også begravet – og her findes en hel del fine monumenter. En eller flere personer placerer jævnligt en cigar med et bånd om på Brechts gravsten. Det er startet for mange år siden, og når jeg kigger forbi, er der altid en frisk cigar klar med et hvidt bånd om.

Jens Nagel


Mallorca

Kirkegården i Soller er mere end et sted for afdøde at hvile. Usædvanligt smukt beliggende for foden af Tramuntana bjergene og fordelt på fem niveauer fornemmes byens historie gennem 200 år. Det er som at være i en park, hvor forskellige stilarter indenfor arkitektur og alle religioner er smeltet sammen med naturen. Især art nouveau udsmykninger udfolder sig bag den tykke stenmur.

Margit Høj Hansen

Borneo

Den mest besynderlige kirkegård, vi har besøgt, ligger på Borneo, i Sarawakprovinsen. Det er en kirkegård for ibanfolket, som er tidligere hovedjægere. På gravene var der en flaske med risvin, en krukke med mad og ting, der viste, hvad den døde havde været beskæftiget sig med i sit liv.

Bent Christiansen, Helsingør

Frankrig

Rigtig mange danskere mistede et familiemedlem i Første Verdenskrig, og derfor er det også ganske enestående, at der på en lille kirkegård i Braine, ikke langt fra Paris, findes en kirkegård, hvor man kan gå ind og finde navnene på alle danskere, der mistede livet i kampene. Stedet blev opført i 1934 i dansk stil med små hække og hvidkalkede mure, og sidste år blev den gennemrestaureret. I den forbindelse blev der sat glasplader op med alle navne på danskerne, der faldt i krigen.

Line Lind, Haderslev

Buenos Aires

Midt i den pulserende hovedstad i Argentina, ligger en oase, kirkegården Recoleta. Det er en af verdens mest berømte kirkegårde, og måske den smukkeste. Den mest kendte person, som ligger til hvile her, er præsidentfrue Eva Peron (Evita). Omkring hendes grav flokkes guider på skift med deres grupper af turister, og det er ikke meget fred, Eva har om dagen. Går man dog ganske lidt væk fra krypten, hvor Eva ligger dybt nede for at sikre mod gravrøveri, er freden overalt. Mere end 6.400 familiers mausoleer ligger side om side, det ene mere prætentiøs end det andet. Det er Argentinas bourgeoisi og rige landbesiddere, som i 1800 og 1900 tallet flyttede ind som de tavse beboere.

Bent Bornstein

Chile

På vej gennem Atacamaørkenen i Chile møder vi resterne af en uddød mineby. Den skal ses, så vi går ned gennem ruinerne, til kirkegården. De sidste grave er fra 1920’erne og 30’erne – knogler og tøjrester, bl.a. børnesko, stikker frem fra de sammenfaldne grave. Her blev engang levet et liv midt i verdens tørreste ørken – nu ligger der resterne af de sidste indbyggere som mumier på verdens mest besynderlige kirkegård.

Inge Ytte Olsen og Mogens Hansen, Gentofte

Cuba

I Havana på Cuba findes der en spændende, historisk kirkegård. Her får man fornemmelsen af Cubas historie, hvor nogle patriarker satte store mindesmærker for sig selv og deres nærmeste på den menige landarbejders bekostning. Det giver et godt indblik i, hvorledes Fidel Castro for snart 50 år siden kunne overtage magten ved et forholdsvis ublodigt kup.

Thorkil Jensen, Værløse

Cuba

Allerede på vores anden dag i Havana besøgte vi den 4-5 km 2 store kirkegård Necropolis de Colon (Columbus kirkegården) fra 1860’erne, som skulle være en af de største i verden. Den er meget imponerende, meget spændende og rummer alligevel så megen stilhed. De rige habaneros konkurrerer om at bygge de største og flotteste gravsteder. Mausoleerne overgår hinanden i pragt og symboler. Vi fik heldigvis en guidet rundtur med særdeles interessante fortællinger om mange af de meget forskellige gravsteder. Vi så også et begravelsesoptog, hvilket næsten ikke kan undgås, hvis man tilbringer omkring 3 timer på dette sted.

Birthe Rosenkilde, Herning

St. Croix

Det var bevægende at besøge min oldemors grav på den danske kirkegård i Christiansted på St. Croix i 2008. Hun rejste derud i 1867 med sin mand, som var præst på de Dansk Vestindiske Øer i 20 år. De havde deres toårige søn med fra København. I de følgende 12 år fødte oldemor yderligere fem børn, hvoraf de to første døde som spæde. De ligger begravede i Frederiksted. Søndag 8. april 1883 kl. 6 døde oldemor, 46 år gammel. På hendes gravsten, som er knækket efter et jordskælv, står kort og nøgternt ’Louise Lose 1837-1883’. Familiens 16-årige søn var stukket til søs, så præsten blev efterladt med tre små piger, den ene min mormor. Præsten sendte pigerne hjem til København, mens han selv blev der yderligere i fire år, hvor han indgik nyt ægteskab med en af de lokale kvinder. Det var bevægende at sidde på kanten af oldemors gravsted og fortælle om hendes skæbne til mine medrejsende.

E. Hippe, Værløse

Chile

I det allernordligste Chile, med udsigt til den smukke stillehavskyst ligger Pisagua, som kun kan nås gennem Atacamaørkenen. Den ligger nu som en spøgelsesby med 300 indbyggere. Midt i byen ligger fængslet, som i nyere tid blev brugt som et af de mest berygtede fængsler under Pinochet. Uden for byen finder man udgravningerne fra en af massegravene med ofre for Pinochets diktatur. Her bliver man helt stille.

Mogens Hansen, Rungsted

Frankrig

Seks kilometer nord for Arras ligger en tysk krigskirkegård, Neuville Saint-Vaast, med 44.888 faldne soldater fra Første Verdenskrig. Det er altid overvældende at se så mange ens kors og vide, at her ligger de døde, de fleste unge mænd, som kæmpede i den krig, som nu mindes mange steder i 100-året for krigsudbruddet. Vores specielle interesse i netop denne kirkegård er række 29, nr. 931. Her ligger en af de mange sønderjyder, som blev udkommanderet til tysk krigstjeneste og døde 8. august 1916. Netop denne soldat er familie, og en relation sætter krigen i perspektiv.

Susanne Richardt Kall

Texas

Byen Galveston har en noget særpræget kirkegård, hvor mange gravsteder består af små huse og mange af søjler med engle eller andre symboler. På grusvejene på kirkegården kører der biler, da kirkegården breder sig over et temmeligt stort område. Hele beplantningen virker som om den bliver passet godt, og består mest af palmer og nerier.

Tommy Hansen

Rumænien

På Den glade kirkegård i Sapanta, en lille by i det nordvestlige Rumænien, er alle gravstenene farverige og har overvejende glade budskaber eller historier om den afdøde; gravstenene er ligeledes ofte udsmykket med træsnit, der siger noget om personen, f.eks. en landmand, der sidder på en traktor. Grundlæggeren Ion Stan Patras ønskede at gøre op med ideen om døden som noget udelukkende trist med i stedet noget, der kan udtrykke håbet om et bedre liv. Dette sted er en lille perle midt i et ret fattigt område af Rumænien.

Jesper Jensen, Rødovre

Grønland

Jeg besøgte en kollega i Qaqortoq i en måned og gik en del ture på egen hånd. Efterhånden som jeg lærte byen at kende, gik mine ture længere og længere ud i udkanten og rundt i fjeldene. Pludselig en dag efter en skøn tur, kom jeg gående oppe fra og nede under mig lå Qaqortoqs gamle kirkegård. Det var så indbydende at gå gennem porten og ind på græsmarken, hvor hvide kors fortalte mig, at her havde mennesker fundet deres sidste hvilested i vor Herres smukke natur.

Kari Thomsen, Humlebæk

Island

I Hof er en sjov lille kirke bygget af tørv, som var rigtig fin, men kirkegården var dog det, jeg syntes var mest interessant. Man forventer sig en flad græsplæne med kors eller gravsten, men denne kirkegår var i stedet fyldt med ’buler’. Da vi fik kigget lidt nærmere, så det ud, som om kisterne stod oven på jorden og bare var dækket med tørv.

Karoline Søndergaard Sass

Italien

Pieve Alta er en lille by ved Genova kysten i Italien. Her ligger man side om side med familien og naboerne – i højden.

Annemarie Franck, Gentofte

Warszawa

Cmentarz Zydowski er den jødiske kirkegård beliggende Ul. Okopowa 49-51, i Warszawa. Man har valgt at lade kirkegården, dens gravsten og monumenter fremstå, som de gjorde efter nazisternes brutale invasion af Polen under Anden Verdenskrig. Gravstene er væltet, gået itu, store træer har mast de karakteristiske jødiske gravsten i knæ, ganske som de polske jøder blev det i ghettoen af den nådesløse tyske hær.

Men på livets mest forunderlige vis griber naturen ind og livets kys læs: Eros forvandler de hebraiske skrifttegn på de Toralignende gravsten til smukke billeder med deres eget frie liv. Skrifttegnene udviskes mere eller mindre af vind, regn og den alkymistiske proces. Gravstenene skifter farve, mens Polen er ved at genopstå af krigens lange skygger og forvandler sig til et land i frihed. Og jøderne kan igen ånde frit.

Tonny Pomiklo
Milano

Cimitero Monumentale er noget ud over det sædvanlige. Her går man rundt mellem det ene monument større og flottere end det andet. Kunstværker eller store, kirkelignende bygninger til minde om en person eller en familie. Det er på samme tid både smukt og absurd.

Dorte SkaarenborgMoldova

På kirkegården ved en russisk ortodoks kirke i den lille by R?zeni kunne man se, hvordan familiers økonomi enten rakte til flotte gravsten med indgraverede billeder af den afdøde eller simple trækors. Derudover var der masser af borde og bænke mellem gravstederne, som blev brugt en gang om året til Radonitsa, hvor hele byen spiser med deres afdøde og fejrer genopstandelsen.

Lasse V. Hansen

Hongkong

I Hongkong blomstrer det op med private kommercielle kolumbarier. Ind i mellem finder man firmaer der sælger nicher, enten i den bygning som de holder til i eller i kolumbarier, som ligger lidt ude af byen, eller sågar i Macau. Mange af de mindre kolumbarier, der ligger ind i byen, er illegale. Det er ofte bare et par etager i boligbyggerier eller kontor bygninger hvor aske af afdøde bliver opbevaret.

En af de mange offentlige kolumbarier er Cape Collinson i Chai Wan i den østlige del af Hongkong Island. Cape Collinson byder på en fantastisk udsigt over bjerge og hav, som man ikke kan få oppe fra det meget turistiske Victoria Peak. Her ses et af de ældre offentlig kolumbarier med en række af bygninger fyldt med nichevægge, som man kan skimte i den bagerste bygning.

Josefine Fokdal

Østgrønland

I 2009 var jeg i Østgrønland, og arbejdede over sommeren på Tasiilaq Sygehus. En bådtur derfra til Tiniteqilâq (Tinits) faldt jeg for denne skønne kirkegård på toppen af et fjeld med den skønneste udsigt.

Susanne Bang og Frank Vigh-Larsen

Cambridge

Mill Road Cemetery blev etableret I 1848 men er nu lukket for begravelser. Siden 2001 er den fredet, fordi mange gravsteder er af specielt arkitektonisk og historisk interesse. En fredelig oase i en travl by. Kirkegården bliver brugt af skoler til undervisning og af alle, der ønsker fred og ro men er også nævnt i en lokal krimiroman.

Margaret Clark

Holland

I det ellers så renskurede Holland ville vi for en del år siden ind at se en kirke i Oosterbeek. Da vi trådte ind på området omkring kirken, blev vi særdeles forbløffede. Der stod stadig gravsten, men overalt groede der græs og ukrudt. Denne kirkegård var ikke blot forsømt, den var opgivet. Et uventet syn, vi aldrig har glemt, og vi så flere af den slags i det nordlige Holland. For os som danskere, der er vant til velfriserede kirkegårde, var det et kulturchok.

Karen Madsen Petersen og Johs. Hansen Petersen

Tyrkiet

I den gamle by Eyüb i udkanten af Istanbul findes en af de ældste og største muslimske gravpladser, hvor afdøde osmanniske sultaner, intellektuelle og kunstnere er begravet. Her er bødlerne fra Det Osmanniske Rige, som var i officiel tjeneste, også begravet. Gravpladsen er smuk med mange smukke mausoleer.

Mona Aweis

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grønland

I foråret mellemlandede vi i Kangarlussuaq og havde et par timer til at køre rundt i området med chauffør inden næste fly. skulle afgå. Chaufføren standsede ved byens næsten nye kirkegård. Den ligger uden for alfarvej og består af et stakit rundt om et større område. På kirkegården var 1 grav – fint dekoreret med plastikblomster. »Hvor var alle de andre henne«, spurgte vi. »Jo«, sagde chaufføren, »Kangarlussuaq er et sted, folk ikke kan holde ud at blive så længe, at de når at dø heroppe! Men sidste år døde dog byens taxachauffør, og så måtte vi jo bygge en kirkegård«. En surrealistisk oplevelse i 2014 fra et samfund med ca. 500 indbyggere.

Hannah Glismann

Polen

Den jødiske kirkegård i Lodz er med ca 200.000 grave Europas største jødiske nekropolis. Her er rigmands- og familiegrave, lighus og mausoleum. Men også den store ’ghettomark’ med navngivne og anonyme ofre fra Anden Verdenskrig er tankevækkende. Størst indtryk gør de ufærdige huller op ad muren. Her satte tyskerne de sidste overlevende jøder til at grave deres egen grav. Heldigvis blev projektet forplumret, fordi de tyske vagter flygtede, da russerne indtog byen.

Flemming Thomsen, Værløse

Luxembourg

Ved siden af Luxembourgs lufthavn ligger en stor kirkegård oprettet for de amerikanske soldater, der døde under tyskernes offensiv i Ardennerbjergene. Den såkaldte ardenneroffensiv var Hitlers sidste forsøg på at trænge fronten tilbage fra Tysklands grænser. Det lykkedes som bekendt ikke, men det kostede de vestlige allierede dyrt. I tiden fra 16. december 1944 og seks uger frem, døde ikke færre end 19.000 amerikanske soldater. En del af dem ligger begravet her i denne smukke mindelund. Også General George S. Patton Jr., den ledende general i slaget, blev begravet her, selvom han først døde året efter i en bilulykke.

Frank Juel Pedersen

Málaga

Et stenkast fra tyrefægterarenaen ligger den engelsk kirkegård – en lille pragtfuld oase for foden af Gibralfaro-bjerget. Der er en lille, men meget charmerede kirkegård. H.C. Andersen har omtalt kirkegården i sin spanske rejsebog ’I Spanien’: »Jeg gik ind i et stykke paradis, den dejligst have«. Billedet er taget oppe fra Alcazabar fæstningen halvvejs op ad Gibralfaro bjerget. Man kan ane kirkegården nederst i billedet.

Christina Rosenkrantz Nystrup, Værløse

Grønland

Når sneen daler smukt, falder den gamle kirkegård i Maniitsoq med sine mange hvide kors i ét med den storslåede natur. De sneklædte bjerge og det iskolde vand giver en larmende stilhed mod den knitrende sne, der, når solens stråler rammer, får alt til at glimte som en kiste fuld af diamanter. I kulden ligger der fine blomster af plastik, som er falmet med tiden.

Louise Caspersen, København

Mexico

I Pomuch besøgte vi en maya kirkegård, som var speciel, fordi den var ualmindelig farverig, og fordi familiemedlemmerne efter omkring et år kommer og graver knoglerne fra den afdøde op for at rengøre dem. Herefter bliver de placeret i en lille åben kasse, hvor man kan se dem. Det er deres måde at fejre de døde på.

Kristine Ejdrup

Italien

Kirkegården i Minori på Amalfikysten ligger højt oppe over byen. Det kræver sit af bedemænd og gravfølge at bære kisterne herop. Derfor siges det, at begravelsestogene standser på en lille plads for at lade bedemændene gå i forvejen med kisten. Bedemændene skulle nemlig ifølge rygter bande noget så grimt, når de prustende kæmper sig op ad trappegaden med kisten. Men når man helt oppe får tørret sveden af panden bjergtages man af stedets skønhed og havudsigten.

Finn Gunst, Brønshøj

Sydgrønland

Klimaet i Narsaq er barskt det meste af året, og det er betingelserne for begravelse også, da der ikke er meget jord at begrave de døde i. Kirkegården ligger ikke langt fra Kvanefjeldet, der er kendt for sin omdiskuterede forekomst af uran. Naturen er så fantastisk smuk og storslået i dette område med alt fra fjorde med isbjerge, svævende rovfugle og en overraskende rig blomsterflora. Her er en stor og varieret forekomst af smykkesten – herunder Grønlands meget smukke lyserøde tugtupit, der kun forekommer meget få steder i verden.

Åse Hansen, Måløv

Rio de Janeiro

Cemitério São João Batista ligger utroligt smukt i bydelen Botafogo tæt på bjergene, der omgiver Rio. Fra kirkegården er der vy til Rios varetegn, Kristusstatuen. Kirkegården er drevet af den gamle velgørende organisation Santa Casa da Misericórdia (Barmhjertighedens Hellige Hus) der stammer tilbage fra 1500-tallets Portugal. På kirkegården er arkitekten Oscar Niemeyer, manden bag hovedstaden Brasilia, og musikeren, der skrev ’The girl from Ipanema’, Tom Jobim, begravet.

Lasse Blædel Larsen

Rom

De engelske poeter Shelley og Keats ligger begravet på den protestantiske kirkegård i Rom. Kirkegården ligger meget smukt skrånende op ad den aureliske bymur netop der, hvor Cestius pyramide ligger. Måske fordi mange af de begravede var kunstnere, er gravmælerne særligt smukke og betagende. Hvad der var tænkt som et hurtigt besøg for at se de berømte engelske digteres grave, blev et længere afslappende ophold i smukke omgivelser.

Claus Kamp

Rom

På den protestantiske kirkegård i Rom ligger, sammen med mange nationaliteter, også flere danskere begravet. Man finder i øvrigt også et dansk gravsted tegnet af dronning Margrethe. Det er et fredfyldt og skyggefuldt sted med høje pinjer og cypresser, hvor solen titter ned igennem.

Kurt Wahl, Brønshøj

Sarajevo

Kirkegården på en bakke lige den gamle bydel Bascarsija er noget helt specielt, da den er mere end en almindelig kirkegård: Den er også et mindesmærke for alle de bosniere der døde i Balkankrigen. Derfor er alle de døde mænd og kvinder, der døde i årene 1991-1996. På toppen af den bakke, hvor kirkegården ligger på, kan man se ud over hele Sarajevo med de mange hvide sten i forgrunden efterfulgt af den gamle bydel, et stort antal minerater og bjergene i baggrunden.

Olivia N. Nedergaard, København

Sicilien

Et sted mellem Linguaglossa og Castiglione ved foden af Etna på Sicilien ligger en kæmpestor kirkegård med imponerende mausolæer hele vejen rundt i kanten. Trods silende regn havde vi svært ved at løsrive os, da vi skulle køre videre i bussen.

Lisbeth Vognsen, Middelfart

Sumatra

Min fars morbror og navnebror arbejdede i Østen fra 1911-1919. Da han var på vej hjem, døde han desværre, 30 år gammel. Han blev begravet på den lille ø Pulau Weh ved Sumatras nordspids, og en granitsten blev rejst i 1920. Jeg ledsagede min far derned 70 år senere, og vi fandt graven på en kirkegård med både hollandsk, japansk, kinesisk og muslimsk afdeling. Et meget spændende sted med masser af historie. Alt var i forfald, undtagen onkels granitsten.

Jens Chr. Nedergaard, København

Syrien

I 1903 rejste den danske lærerinde Karen Jeppe til Urfa i det østlige Tyrkiet. Hun ønskede at undervise armenske børn i dette område. Da forfølgelser og folkedrab på armenierne fandt sted i 1915-16, var Karen Jeppe flyttet til Aleppo i Syrien. Her købte hun et lille stykke jord og et hus, og herfra hjalp hun tusinder af kvinder og børn fra den visse død, bl.a. ved at skjule dem for osmannerne. Karen Jeppe døde i 1935 i Aleppo, hvor hun er begravet på den armenske kirkegård. Det er bevægende at stå ved hendes smukke gravsted.

Ruth Christoffersen, Nærum

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tallinn

Alexander Nevski-kirkegården i Tallinn er et fortryllende, myldrende virvar af forskellige gravstene, træer og jernstakitter, vildt tilvokset og velholdt på samme tid.

Cecilie Hedenborg Bonde

Færøerne

Inden for trælågen på Tórshavns gamle kirkegård, ligger et stykke uberørt natur. Man går i meterhøjt græs under ældgamle krogede træer. Hybenroserne nikker i den lune vind, og rundt omkring i græsset er der vilde blomster i røde og blå nuancer. Gravstenene ligger spredt hist og pist. Efter lang tids søgen fandt jeg endelig forfatteren Jørgen-Frantz Jacobsens gravsten. Det er som bekendt ham, der har skrevet den berømte roman ’Barbara’, filmatiseret af Nils Malmros.

Anna Marie Færch, Aalborg

Korsika

Denne lillebitte kirkegård på størrelse med en mindre dansk parcelhusgrund ligger på Korsikas østkyst. Ikke et dårligt sted at ende sine dage. Smukke tage, friske blomster, og et blåt, blåt hav og øen Elba i det fjerne.

Mogens og Inge Andersen, Solrød


Østrig

I en lille hyggeliglandsby Dürnstein beliggende ned til Donau med smalle, stejle gader, vinmarker og gamle borganlæg i det fjerne, står man pludselig foran en aldeles ubeskrevet lille kirkegård, der bare er så smukt pyntet, at man må stoppe op og nyde det uventede syn.

Kirsten Bjerregaard, Smørum

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden