Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ladt. Gevær er en del af det faste udstyr på vandreture udenfor byområdet på Svalbard.
Foto: Thorkil Jensen

Ladt. Gevær er en del af det faste udstyr på vandreture udenfor byområdet på Svalbard.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her er Europas bedste vandreture

Tag med til favoritterne blandt kontinentets største friluftsoplevelser.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uforglemmelige udsigter, ro, spektakulære klipper, en god madpakke, rovfugle på himlen og klatring.

Verden langt væk og tæt på byder på attraktive vandreruter. Næste uge kan du tippe om den bedste regnskovtur, du har haft.

1. Gåsegang på Svalbard

Ved foden af fjeldet mødes man med den unge kvindelig guide, som er iført vandrestøvler samt det på Svalbard obligatoriske udstyr, når man færdes uden for byområdet: nemlig pistol og gevær samt et tov (herom senere). Ikke for at jagte vildfarende turister, derimod for at beskytte os mod eventuelle sultne isbjørne. Efter en let til svær vandring i ’gåsegang’ ad de smalle stier, når man toppen af fjeldet og belønnes med en fantastisk udsigt over Longyearbyen (verdens nordligst beliggende by) med havet i baggrunden. Ved nedstigningen passeres et gletsjer-lignende landskab med megen smeltevand, derfor bindes vi alle sammen med guiden med det tidligere nævnte tov, alt imedens vi passerer blandet andet vandløb og ser på fossiler i landskabet – men desværre ingen isbjørne i sigte.

Thorkil Jensen, Værløse

2. Norsk natur når det er bedst

Den spektakulære klippeformation Trolltunga ved Odda er målet for en fantastisk flot og krævende endags vandretur. Turen starter om morgenen med hård opstigning gennem den skovbeklædte klippeside, før man når fjeldet over trægrænsen. Her går det nemmere uden voldsomme stigninger forbi spredte hytter og idylliske fjeldsøer. Ved frokosttid når man belønningen for formiddagens anstrengelser – det fascinerende klippefremspring Trolltunga, der inviterer til fantastisk flotte billeder.

Anna Mosbech, Nørrebro


3. El Camino fri for trængsel

Pilgrimsturene til Santiago de Compostella er populære, og den bedste er El Camino del Norte. Den starter i Irún i knækket mellem Frankrig og Spanien og går langs havet i det nordlige Spanien. Havets nærhed med bademuligheder, forrevne klippekyster, små laguner og en perlerække af smukke byer som San Sebastián, Zarrautz, San Vicente de la Barquera og ikke mindst middelalderbyen Santillana del Mar gør vandreturen uforglemmelig. Muslingeskaller og gule pile gør det nemt at finde vejen frem til Santiago. Et lille tog med musik i højttaleren kører hele vejen langs nordkysten og kan benyttes, hvis moralen en dag er lav. Endelig er ruten dejlig fri for den trængsel, som kendetegner den klassiske sydligere rute.

Jytte Bo Rasmussen, Aarhus

4. Bjerge, træer og søer i Skotland

Kan man lide at vandre, og skal det ikke være et sted med uudholdelig varme, vil jeg anbefale Skotland. Sidste sommer ’besteg’ jeg De Britiske Øers højeste bjerg, Ben Nevis (1.344 m) sammen med mine søskende og mine forældre. Ben Nevis er en af de omkring 280 ’Munros’, som er en betegnelse for de bjerge i Skotland, der har en højde på ca. 900 m. eller derover. Selv om vi ramte en dag med dårligt vejr, var det en rigtig god tur. Det tog os ca. 6 timer op og ned, og det er en rute for alle. Den er afmærket hele vejen, og hvis vejret er godt, vil der være utroligt smukt. Skotland har simpelthen en dejlig natur. Bjerge, træer, søer. Vi nåede oven i købet op i en højde, hvor der var en lille smule sne, som vi helt ufarligt passerede, selv om vi var midt i august måned. Ben Nevis ligger tæt på den hyggelige by Fort Williams, hvorfra det ikke er svært at komme til en lufthavn. Derudover kan man finde forholdsvis billige flybilletter fra Danmark til Edinburgh, hvorfra man kan tage videre til Fort Williams. Man kan nemt tage på en forlænget weekend (som vi gjorde) og nå at nyde en masse af naturen. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg har vandret i Skotland. Jeg har ikke det indtryk, at man behøver at være i god form for at nå toppen af bjerget. Det er en tur for alle, og den er helt sikkert Skotland et besøg værd.

Linnea Bonnevie, Skælskør

5. Børnevenligt i Dolomitterne

Et af de smukkeste steder, vi har vandret, er i Dolomitterne. Er man til høje bjerge med spidse tinder, er Dolomitterne et paradis. Vi vandrede i bjergene omkring byen Cortina, som er en meget populær skidestination om vinteren. Det gav den store fordel, at der var mange lifter, man kunne tage op i bjergene, så vandringen kunne startes over trægrænsen med flot udsigt hele vejen. Det gjorde også vandringen meget børnevenlig, at vi kunne vandre i bjergene uden at klare en masse højdemeter op og ned.

Sara Springborg, Risskov

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Sveriges højeste bjerg

Fra Stockholm tager du nattoget kl. 17.55, og 18 ½ time senere står du af på Abisko station/trinbræt. Straks kan du se de enorme vider og den storladne natur. Nyd området ved søen Torneträsk (60 km lang og 340 m. dyb). Du behøver ikke være en dreven fjeldvandrer for at vandre ind i området ved Kebnekaise, som er Sveriges højeste bjerg på 2.100 m. Stierne er tydeligt afmærket, og der er gode hytter til overnatning. Hele Abisko Nationalpark er på 77.000.000 kvadratmeter (over dobbelt så stort som Jylland). Juli og august er gode måneder til din tur. Sæt 5-6 dage af til at få rystet tankerne på plads. Nyd turene, naturen og stilheden. Du er i det nordlige Sverige, på grænsen til Norge og midt i Samernes land.

Jens Nagel, Svendborg

7. Kyst til kyst i England

Den 320 km lange ’Coast-to-Coast’-vandretur, ’opfundet’ af Alfred Wainwright, førte os på tværs af England fra det Irske Hav til Nordsøen. Turen førte os igennem tre smukke nationalparker: Lake District, Yorkshire Dales og North York Moors. Vi oplevede dramatiske skift i landskaberne i løbet af de 13 dages vandring. Store bakker, store søer, stille marker og skove og vildt hedelandskab. Turen igennem nød vi 14 forskellige ’B&Bs’ og sluttede af med at fejre vores triumf med et par glas af ’Wainwrights IPA’.

Majbrit og Philip Rutherford

8. Bjergtagende toppe

Franske Parc National La Vanoise er et gudeskønt område for vandrefugle. Her møder man fåreflokkene, de kølige kilder og formidable udsigter. Dybt nede ligger landsbyen, hvorfra den eneste lyd er en hane, der galer. Højfjeldssolen i Refuge La Fournache er helt vidunderlig. Opstigningerne kan være en blanding af vandring og klatring. Den 200 m lange kæde banket fast i fjeldvæggen er god at holde sig fast i, når afgrunden ligger 300 m nede. Nede igen er bjergsøens vand på 8-10 grader et herligt koldt badegys. Et andet højdepunkt er bjerggederne, der kigger os ud, for så at springe i elegante bjerghop til nye græsgange. Rovfuglene svæver over vore hoveder, og de trinde murmeldyr sender skrigende alarmsignaler til hinanden. Herligt at blive mindet om, at vi kun er gæster i andre væseners naturlige revir.

Finn Gunst, Brønshøj

9. Perle i det gamle Østtyskland

En ukendt naturperle i den sydlige del af det gamle Østtyskland er nationalparken Sächsische Schweiz – tæt på Dresden og den tjekkiske grænse, men stadigvæk i behagelig køreafstand fra Danmark. Her finder man der Malerweg; en skøn vandretur på 120 km. gennem den spektakulære og dramatiske natur med slugter, fossende vandløb, dybe skove og ikke mindst de imposante og stejle sandstensbjerge langs Elben som dramatisk kulisse. Caspar David Friedrich og flere andre kunstmalere fra romantikken valfartede i 1800-tallet til området for at finde den rette inspiration; deraf navnet på vandreruten. Absolut en rejse værd.

Michael Thiesen, Brønshøj

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden