Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Day Dreams Girl/iStockphoto
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det helt rigtige tøj til backpacker-turen

Der er mange ting at overveje, når tøjet skal i rygsækken. Hvilken slags tøj er mest nyttigt, hvilket materiale er mest velegnet til rejsetøjet, og hvad har du overhovedet brug for?

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det meste rejse- og outdoortøj er i dag opbygget efter lag på lag-systemet.

Systemet er oprindeligt lavet for, at man kunne holde sig tør og varm i kolde områder ved for eksempel skiløb, fjeldvandring, bjergbestigning og andre former for aktiv sport.

I dag er systemet imidlertid så udbredt, at man udmærket kan bruge det, når man skal pakke til jordomrejsen, hvor man passerer gennem flere forskellige klimabælter.

Det handler kort og godt om at kombinere de dele, der indgår i tre lag – inderlaget, mellemlaget og yderlaget.

Inderlaget

T-shirt eller undertøj, der er svedtransporterende, så fugten bliver transporteret væk fra huden. Det vigtige er, at man i den forbindelse ikke bruger bomuld, fordi bomuld suger fugten til sig og får tøjet til at lægge sig koldt og klamt ind mod huden.

Mellemlaget

En varm uldtrøje eller en fleece. Ulden suger fugt, men den holder sig trods fugtigheden varm. Bedst er en fleece, fordi den ikke suger fugten, men lader den passere til yderlaget.

Yderlaget

En vind- og vandtæt skal, som tillader fugten at passere fra indersiden til ydersiden, så sveden kan komme ud, men regnvandet ikke kan komme ind.

Et hav af producenter bruger materialet GoreTex, men der findes en masse andre materialer, som har samme virkning. De hedder bare noget andet.

Alle lagene er nyttige

Hvis man skal en tur jorden rundt og begynder en kold januardag med at stige af flyet i Seattle, så har man god brug for at have alle tre lag på.

Går turen videre til Fiji, ruller man skal-jakken sammen og lægger den i en pose nederst i rygsækken. Den skal kun op, hvis den skal bruges som regnjakke. T-shirten eller undertrøjen bruger man som daglig beklædning, mens fleecen kan fungere som aftentrøje/jakke.

Der findes et stort udvalg af teknisk beklædning af denne type, og det har nogle gevaldige fordele frem for eksempel den almindelige T-shirt i bomuld.

I modsætning til bomuld, der fungerer som en svamp, så suger disse kunststoffer ikke fugt til sig. Altså kan man bruge tøjet i længere tid, før det kommer til at lugte af sved. Det er let at vaske ved lave temperaturer i en håndvask, og det tørrer meget hurtigere end bomuld, fordi det ikke holder på vandet. Samtidig er stofferne mere slidstærke end bomuld.

Hvad med prisen?

Såkaldt tekware er også lidt dyrere end for eksempel en god sportstrøje, og derfor skal man se sig godt for. En svedtransporterende T-shirt kan med fordel købes i en sportsforretning frem for en outdoor-butik.

Og går turen forbi USA, bør man vente med at købe de ting, man ikke nu og her har brug for at have på kroppen, indtil man kommer der over.

I USA koster selv de store outdoor-mærker nemlig blot halvdelen til to tredjedele af den danske pris – også selvom en dansk ekspedient engang forsøgte at bilde mig ind, at der var forskel på en kendt mærkevares bjergjakke.

”Europæerne vil ikke nøjes med den dårlige kvalitet, som amerikanerne får. Derfor er der forskel,” bedyrede han.

Jeg kan derimod bevidne, at det er der ikke. Hop aldrig på den slags salgsgas, når det handler om kendte mærkevarer.

Køber du i Danmark, skal du være opmærksom på, at de store outdoor-butikker giver rabatter på 10-15 %, hvis man forlanger det. Står du med et større køb, skal du insistere på, at du vil have rabat – også selvom de har regler om, at købet skal være over et bestemt beløb.

Hvis de ikke vil give dig rabat, så køb i en anden butik eller på internettet. De store mærkevarers garanti gælder også herhjemme.

Hvilken type bukser?

Bukser og shorts skal først og fremmest være praktiske med mange lommer, og de skal sidde løst – især hvis man skal til tropiske eller subtropiske egne.

Her gælder samme regel som med tøjet til overkroppen: Bukser i kunststof er mere slidstærke end bomuld, og de ånder bedre, når man sveder meget.

Undgå jeans. Prøv blot at veje et par – de vejer tæt ved et kilo. To par vejer det samme som en almindelig pose kartofler, og hvor sjovt er det at bære rundt på den vægt?

Endnu værre bliver det, når man skal vaske jeans på en rejse, da de skal hænge mindst et døgn på et hotelværelse, før de er tørre, fordi de suger vand til sig som en svamp.

Derimod er bukser i moderne kunststoffer at anbefale. Fibrene suger ikke vand, så de tørrer på en nat. De vejer 200-300 gram og fås i mange travel-udgaver – den sorte udgave passer for eksempel til både afslapning og til besøg på den finere restaurant.

Bukser med lynlås?

Det er populært med bukser, hvor benene kan lynes af, så de kan anvendes både som shorts og som lange bukser om aftenen. Eller ved et besøg i en kirke eller et tempel, hvor man skal være passende klædt på.

Vær dog opmærksom på, at det kan være særdeles ulækkert at tage et par lange bukser på om aftenen, når man har svedt i dem hele dagen ved stranden eller på vandreturen.

Og det ser faktisk ret komisk ud med en møgbeskidt overdel og en helt ren underdel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så måske er et par rigtige shorts og et par lange bukser uden lynlås i benene at foretrække – også selvom det øger vægten i rygsækken en smule.

Shorts og undertøj

Når det gælder shorts, så er det værd at have både et par pæne og et par mere afslappede med i tasken.

De afslappede kan blive brugt til både strandturen og badning, men de lidt mere kedelige, ensfarvede par shorts kan give adgang til for eksempel en kirke eller et museum, hvor spraglede surfershorts bare ikke går.

Underbukser og trusser kan man også få i kunststoffer, der tørrer hurtigt efter vask. Køb farvede bukser, der ikke syner så tydeligt beskidte som hvide.

Man kan godt vænne sig til at bruge de samme underbukser i to dage, når det virkelig er nødvendigt som for eksempel ved trekking. På den måde kan man halvere antallet af bukser eller antallet af vaskeomgange.

Sørg for, at du har det undertøj med dig, som du regner med at komme til at bruge på en rejse.

Det er vigtigt, fordi undertøj bliver lavet i andre faconer og former, når man kommer til udlandet, og derfor kan man ikke altid lige købe et ekstra par, der passer, som man kan det med en bluse eller et par bukser.

Kommer man for eksempel uden for Bangkok i Thailand, må man opsøge en skrædder for at få sig et par XL-underbukser.

Pas på hovedet

Hvad enten du vandrer i højfjeldet eller slikker sol på Thailands langstrakte strande, er det vigtigt at passe på hovedet. 50 % af legemets varmetab er fra hovedet, og samtidig er det vigtigt at beskytte det mod sol og varme.

I varme egne er det for eksempel vigtigt at være opmærksom på at bruge en hovedbeklædning, der gør det muligt at svede.

Der er intet så ulækkert som en bomuldskasket, hvor sveden bliver opsuget af nylonremmen og trækker ud som store skjolde på ydersiden.

I stedet er det værd at købe sig en ordentlig tropehjelm eller en stråhat – begge fortrinlige og som regel til at købe, når du er taget af sted hjemmefra.

Vær også opmærksom på at beskytte din nakke mod solen. Der findes specielle caps, der har et lille slag ned i nakken, og selvom det måske ikke ser særlig smart ud, kan det være nødvendigt, hvis du går meget rundt i tropesolen.

Sørg for halsen

Skal man beskytte halsen mod kulde, investerer de fleste af vane i et halstørklæde. Men prøv lige at tænke på, hvor meget ubrugt stof, der hænger ned på brystet eller ryggen.

Det fylder unødvendigt meget i rygsækken, og en langt bedre idé at bruge et såkaldt rør – en halsedisse eller en neck gaiter, som englænderne kalder det – som du trækker ned over hovedet og binder under hagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brug typen med elastik frem for typen med en snor – elastiktypen bliver på plads under hagen, mens snortypen har det med at krybe ned midt på halsen.

Hvad med vanten?

Om man er til vanter, varierer meget fra person til person. Brug dem efter behag.

Uld holder dine fingre varme, selvom vanterne er våde, mens nylon og fleece er bedre til at sky vandet.

Skal vanterne bruges til at stå på ski, skal de være vind- og vandtætte.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden