Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Felipe Vieira/Flickr
Foto: Felipe Vieira/Flickr

KUNST. Er Oscar Niemeyer museet i Brasilien en af verdens smukkeste bygninger?

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Top 10: Verdens smukkeste bygninger

Guggenheim museet i Bilbao, biblioteket i Alexandria og Sagrada Familia kirken i Barcelona. Tag med rundt til nogle af klodens skønneste bygningsværker.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Med det samme skal vi indrømme, at dette faktisk ikke er en top 10-liste«, skriver rejseborgsforlaget Lonely Planet om deres seneste liste over verdens skønneste bygninger.

For der er alt for mange smukke og skønne bygninger i verden. Hvem kan for eksempel ikke argumentere for, at Operahuset i Sydney, Chrysler-bygningen i New York City og Fallingwater-huset i Pennsylvania burde have været med på listen?

Denne liste er derfor lavet for at vise variationen af vidunderlig arkitektur verden over. Tag den som et udgangspunkt, en tjekliste over arkitektur, der er værd at se med egne øjne på en rejse jorden rundt.

Og kom så med dit bud i kommentarfeltet under artiklen. Hvilke bygninger rundt omkring i verden er værd at besøge - og hvorfor? Hvordan kan man inddele arkitektur - skulle man lave en top ti over kirker, over museer, over private hjem og over højhuse?

Guggenheim-museet, Bilbao, Spanien

Nogle kritikere vil hævde, at Frank Gehrys Museo Guggenheim, der åbnede i den nordspanske by Bilbao i 1997, ligner noget, der er blevet angrebet af en dåseåbner, men museet er en af de mest indflydelsesrige og markante bygninger i moderne arkitektur. Med dens gardinlignende baner af titanium og de store betonblokke, der smyger sig mellem hinanden, er museet på en gang en hyldest til Bilbaos industralisering og til kurverne på Frank Lloyd Wright’s Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Nå ja, og så må man jo ikke glemme - der er rent faktisk kunst indenfor også.

LÆS ARTIKEL

Potala-paladset, Tibet

Tronende på klippesiden højt oppe over Tibets hovedstad Lhasa, i næsten 3.500 meters højde, ligger den tidligere tibetanske regeringsbygning, der også var Dalai Lamas vinterresidens, indtil det tibetanske overhovede måtte flygte til Indien i 1959. Bygningen er i dag mere kendt for sit udseende end for dets indbyggere, og med sine 13 etager, mere end tusind værelser og designet som en traditionel buddistisk gompa (et tempel) er den da også yderst imponerende. Potala-paladset er nu et kinesisk statsmuseum og på UNESCO's liste over verdensarv.

LÆS ARTIKEL

Biblioteket, Alexandria, Egypten

Med både pyramiderne og bibilioteket i Alexandria må Egypten nu siges at have det bedste af både det gamle og det nye. Som en UFO eller en kæmpe diskos, der er landet på jorden, er Alexandrias bibliotek på havnefronten uden tvivl et af de første store arkitektoniske mesterværker i det nye årtusinde. Biblioteket blev færdigbygget i 2002 og er inspireret af Alexandrias tidligere bibliotek, der blev bygget i det 3. århundrede før Kristi fødsel og var kendt som et af de mest bemærkelsesværdige bygningsværker fra oldtiden. Bygningens form og hældning symboliserer en ekstra sol, der stiger op fra Middelhavet. Der er plads til otte millioner bøger i biblioteket.

LÆS ARTIKEL

Sagrada Família, Barcelona, Spanien

Uden tvivl den mest ekstraordinære kirke på kloden med dens rigt udsmykkede tårne, der strækker sig mod himlen. Kirken er udtænkt af en af historiens mest excentriske designere, Antoni Gaudí, og konstruktionen begyndte helt tilbage i 1882. Gaudís visioner var så komplekse, at kirken endnu ikke er færdigbygget i dag, men når den bliver det, vil den have hele tre facader og 18 tårne. Det højeste af dem er på 170 meter og repræsenterer Jesus Kristus. Sagrada Família er på trods af sit endnu ufærdige udseende blevet et ikon for Barcelona, og det er næsten svært at forestille sig, at den nogensinde vil blive færdig. Men det forventes den at blive til 100-året for Gaudís død i 2026.

LÆS ARTIKEL

Taj Mahal, Agra, Indien

Er dette verdens mest berømte bygning? Eller måske den mest romantiske (hvis man har held til at ignorere den beskidte og travle industriby omkring monumentet med sine horder af højtråbende sælgere og rickshaw-kørere)? Beskrevet af den indiske poet Rabindranath Tagore som »en tåre på evighedens ansigt« blev Taj Mahal i den indiske by Agra bygget af Shah Jahan til minde om hans anden kone, Mumtaz Mahal, der døde i 1631 under fødslen af parrets 14. barn. Det er et ekstravagant kærlighedsmonument i hvid marmor, hvilket måske kan forklare, hvorfor så mange unge forelskede par besøger det.

LÆS ARTIKEL

Imam-moskéen, Esfahan, Iran

Moskéen, der rejser sig ved siden af en af verdens største pladser, er et rent mosaik-vidunder. Helt dækket både udvendig og indvendig af støvede blå og gule keramiske sten (som er kendetegnet for mange af bygningerne i Esfahan) er moskéen fra det 17. århundrede et bemærkelsesværdigt syn, når den skifter farve i takt med lyset over Irans himmel. I bygningens største kuppel er der hele 54 meter til loftet, både loft og vægge er rigt udsmykket, og den storslåede 30 meter høje port er et suverænt eksempel på den arkitektoniske stilart fra den safavidiske periode (1502-1772), skriver Lonely Planet. Moskéen er placeret i en vinkel på 45 grader til pladsen, så den vender mod Mekka.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Vinterpaladset, St. Petersborg, Rusland

Bedst kendt som bygningen der huser kunstmuseet Eremitagen, ligger denne pistachegrønne perle på breden af floden Neva i St. Petersborg. Paladset blev designet af Francesco Bartolomeo Rastrelli som vinterbolig til den russiske tsar og fylder en hel blok. Bygningen er rigt udsmykket, et typisk eksempel på barokstil, med statuer på taget, der ligner udspringere klar til at hoppe i floden. Vinterpaladset er hovedattraktionen i den by, som blev bygget specifikt for at understrege, at den russiske arkitektur godt kunne matche den arkitektoniske skønhed i resten af Europa på den tid.

LÆS ARTIKEL

Crac des Chevaliers, Hosn, Syrien

Beskrevet af den britiske forfatter T.E. Lawrence som »det fineste slot i verden«. Det kan godt være, at dette korstogsfort er 800 år gammelt, men ikke desto mindre står det stadig stolt på en bakketop og har modstået vind og vejr gennem tiderne. Fortet har den klassiske middelalder-opbygning med en tyk yddermur, der er adskilt fra den indre del med en voldgrav, der er hugget ud af klippen. Indenfor murene findes en hel lille by, komplet med kapel, bade og plads til 4.000 soldater. Det mest synlige tegn på alder er de mange planter, der vokser ud af murene, men fortet er stadig unikt og derfor blev det i 2006 også optaget på Unescos liste over verdesnarv.

LÆS ARTIKEL

Oscar Niemeyer museet, Curitiba, Brasilien

Designet af Oscar Niemeyer, den anerkendte og roste arkitekt, der stod bag skabelsen af den brasilianske hovedstad Brasilia, vil »Museu Oscar Niemeyer« i Curitiba teste dit syn på æstetik. Som med alle store bygningsværker - og måske endda endnu mere i dette tilfælde - deler kunstmuseet vandene - enten elsker man eller hader man det. Dets hovedbygning er formet som et kæmpe reflekterende glasøje og balancerer på toppen af en gul betonklods. For at komme ind skal man gå op ad en kurvet rampe over en pool af vand. Når først du er kommet ind i museet, der blandt de lokale er kendt som »øje museet« vil du se, hvordan alle aspekter af bygningens design synes at forene skønhed med lunefuldhed.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aya Sofya, Istanbul, Tyrkiet

Aya Sofya er det enorme arkitektoniske vartegn i hjertet af Tyrkiets største by, omkranset af fire markante minaretter, der ligner måneraketter klar på affyringsrampen. Det tog kun fem år i det 6. århundrede at bygge den ortodokse kirke, der senere blev til en moské, inden den i 1935 blev omdannet til museum. Dens tykke mure bærer på en kæmpe kuppel på hele 31 meters bredde og 56 meters højde. Kuppelen har vinduer hele vejen rundt, så det indefra ser ud som om, at den næsten svæver over bygningen.

LÆS ARTIKEL

Hvilke bygninger rundt omkring i verden synes du er blandt de smukkeste - og hvorfor? Kom med dit bud i kommentarfeltet herunder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden