Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Alaska. At sejle i Alaska er smukt, men øerne, som rutebåden lægger til ved, er også et besøg værd.Læserfoto: Ruth Christoffersen

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læsernes tips: Her er verdens bedste sejlture

Turbåd, tømmerflåde, træskib - sejlture kan foregå på mange forskellige måder.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver uge beder vi læserne om tips til et emne. I denne uge er det gode sejlture rundt omkring i verden.

Med rutebåd i Alaska

Dette er en fantastisk sørejse med almindelig rutebåd og dermed til en rimelig pris. Der er god mulighed for flere stop undervejs, så man selv kan gå på opdagelse i de eventyrlige områder. Gå om bord i den canadiske by Prince Rupert, BC.

Og tag så med Alaska Marine Highway hele vejen til Skagway, hvorfra guldgraverne i sin tid tog turen videre til Klondike. Det kan du jo også gøre! Første stop nordpå er Alaskas ’First City’, Ketchigan. Næste stop måske den smukke ø Sitka, der tidligere var hovedstad og er præget af den tid, da Alaska var russisk.

Gør stop ved Alaskas nuværende hovedstad, Juneau, med den store Mendenhall-gletsjer. Der lægges til ved flere øer, og nogle er bestemt et stop værd.

Overnatning klares på youth hostels eller andet. Tag eventuelt lidt ekstra mad og drikke med, hvis du lander på en ret øde ø et døgn. Sejlturen er i sig selv fantastisk smuk, og det er en daglig oplevelse at se store hvaler.

Ruth Christoffersen, Nærum

Med cyklerne på Donau

Sommeren 2013, nu skal det være aktiv ferie. Så vi cykler fra Passau til Wien. Afvekslende natur- og byoplevelser undervejs, men supercharmerende er det at sejle med de små både, som man flere gange tager undervejs over Donau for at fortsætte turen. 5-10 min. tager en tur. Der sejles, når der er passagerer ved bredden. Dejlige oplevelser for 2-3 euro.

Trine Stahnke, Kgs. Lyngby

’Santa Elena’ i Grækenland

Jeg var skeptisk, da jeg først så ’Santa Elena’ – et mangelfuldt vedligeholdt træskib, som skulle bringe os på en heldagstur fra Plomari langs sydkysten af Lesbos til Eressou og tilbage igen. Takket være kaptajnen blev det dog alle tiders tur: Han kendte området, havde fisket der som barn sammen med sin far.

Ud for Eressou lod han ankeret gå, tændte op i den store grill, der var monteret ud over agterdækket, og snart nød vi de møre bøffer, mens skibet duvede og drejede sig efter vinden. På hjemturen blev der sat sejl, og med vinden agter ind oplevede vi den mest fantastiske solnedgang over Det Ægæiske Hav.

Ydun Ritz, Vojens

LÆS ARTIKEL

Smukke sejlture på Rhinen

I Rüdesheims omgivelser kan man opleve slotte og borgruiner, vinmarker og pragtfulde sejlture i det smukke tyske landskab. Det er nemt at sejle til og fra de små hyggelige byer ved Rhinen, for udflugtsbådene ligger parat med masser af afgange til byerne, der ligger på hver sin bjergskråning.

Båden, ’Wappen von Frankfurt’, skal sejle os hen til Loreley-klippen, hvor det gælder om at holde fast i rælingen og lukke ørerne, så man ikke bliver indfanget af sirenernes lokkende toner! Når man ser de strømhvirvler, der pisker vandet til skum, forstår man godt, at det var et sted, sømændene frygtede.

Vi sejler langsomt forbi byerne Bingen, Assmannshausen, og borgene Burg Rheinstein og Burg Reichenstein og flere andre, før vi efter halvanden times sejlads når frem til Loreley, hvorefter båden vender. Nu er mørket efterhånden ved at falde på, fuldmånen dukker op i horisonten, og det er tid til at udforske den gamle by Rüdesheim.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Fra Gran Canaria til Barbados

Min bedste sejltur var, da jeg krydsede Atlanten sammen med syv andre, unge og gamle. Jeg var bare 19 år, da jeg begav mig ud på en rejse fra Gran Canaria via Kap Verde til Barbados. At stå alene på et sejlskib klokken 3 om natten og vide, at man er midt ude på Atlanten med delfiner og flyvefisk i sit følge og med stjernerne som guide, er en unik oplevelse. Det var tre fantastiske måneder med øhopning.

Mads Qvist Frederiksen, København

Fra Marstal til Ristinge Klint

Sejler man i en fladbundet jolle, tager man 'Østergade fri' – lokal sejlerjargon for retningen fra Marstal mod holmene. Fiffet er, at man kan se hele vejen op ad Østergade hele vejen på sin kurs mod øst. Er man i en større båd, må man tage sejlrenden mod syd og skrå indover, hvor dybden tillader, men man når samme sted: paradis! Ud for holmene mod syd findes de skønneste sandstrande. Danske, når de er bedst.

Mod nord findes guldet: 400 m x 4,1 km fladt vand (kun 10 cm), der opvarmes af solen. Perfekt til småbørn, og ved ebbe trækkes det varme vand ud af istidsflodernes kanaler, så sidder man det rigtige sted, overstrømmes man med 30 grader varmt vand, med mågerne og sejlbådene som nærmeste nabo.

Christina Kjerulff, marstal

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Perlen er Mariager Fjord

Mange af vores danske fjorde er en oplevelse værd. En af perlerne er Mariager Fjord, som 'passer' til en normal dansk 3-ugers sommerferie. Begynd med at overnatte i Øster Hurup, og oplev en rigtig sejlerhavn med masser af liv, forskellige nationaliteter, både i alle kategorier og den specielle sejlerstemning.

Tag derefter til Hadsund. Turen ind til Hadsund går for motor, da det mere eller mindre er kanalsejlads på denne strækning. Hav kikkert og fotografiapparat klar, da der er masser af dyreliv. Overnat i Hadsund, som er en af de flotteste og hyggeliste havne på østkysten. Fra Hadsund og til Hobro i bunden af Mariager Fjord åbner paradisets have sig for alvor.

Sejlturen bugter sig gennem en frodigt og varieret landskab. For hver pynt eller vig, man passerer, har man lyst til at ankre op og bare nyde stilheden og skønheden. Her er flade sletter, bakker og højdedrag med græssende kreaturer og heste samt skoven, der går helt ud til vandkanten. Perlen er Mariager, hvor man ikke må snyde sig selv for et besøg i den gamle bymidte med torvet som centrum.

Kristian Lund, Lemvig

På tømmerflåde i Nordthailand

Vi er i junglen ved Chiang Mai og tjekker lige de sidste bindinger på tømmerflåden af tyk bambus. Rygsækkene er bundet op på flådens lille trekantede stativ De lange stager undersøges nøje, og vi får instruktioner af flådens lokale medsejlende guide.

Det er vigtigt, da der er pæn fart på floden. Og så er det ellers dernedad. Selv om det kraftfulde stageri flår lidt hud af hænderne, er der rigelig mulighed for at nyde den florissante jungle med parakitter i alle regnbuens farver og cikader, der synger os i møde. Herudover er flodens klukken eneste lyd.

En lille flok sorte aber højt oppe i en palme kigger undrende på os, inden de fortsætter arbejdet med at plukke de olierige frugter. Og når så guldfiskene springer foran flåden, kan man ikke ønske sig mere af de tre timers sejlads.

Finn Gunst, Brønshøj

Venner for livet med skoleskibet

Vi havde lige sagt farvel til La Coruna i det nordlige Spanien og satte kursen mod Dublin. Da vi sejlede ud i Biscayen, begyndte det at blæse kraftigt op, og bølgerne tvang skibet i et 20-graders hæld. Vi hoppede tidligt i hængekøjerne, da min bakke (gruppe, red.) skulle have vagt fra klokken 4. Da vi vågnede, lå vi næsten alle oven på hinanden, ikke vandret, men lodret. Da vi endelig halvt sovende kom op af banjerne, stod bølgerne flere meter over skibssiden.

Vores kvartermester fortalte, at vinden ville tage til, og at de øverste sejl skulle pakkes sammen. Som en del af en firemandsgruppe kravlede jeg af sted mod det øverste sejl, 35 meter over havoverfladen. Det var normalt det letteste at pakke, da det ikke er et særlig stort sejl og derfor let.

Da vi kom derop, stod sejlet vandret. Vi prøvede at tage vinden ud af det, men forgæves. Efter 15 minutter kom vores kvartermester op for at hjælpe, efter yderlige 15 minutter lykkedes det os at pakke den ene side. Der gik en time, fra vi kravlede derop, til vi kom ned igen – normalt ville det tage 10 minutter. Min krop rystede af udmattelse på vejen ned, og jeg måtte flere gange stoppe op for at få vejret.

Turen fra La Coruna til Dublin med koleskibet ’Danmark’ er min bedste sejltur nogensinde, både fordi vores fysik blev presset til det yderste, men også, fordi at jeg på den tur fik venner for livet.

Emil Fraas Johsen, Frederiksberg

Kanotur på Gudenåen

Jeg har sejlet mellem København og Aarhus, mellem København og Aalborg og over Storebælt. Jeg har sejlet i det græske øhav og været på krydstogt i Østersøen. Været på talrige kanalsejladser i mange, mange storbyer. Men i tankerne vender jeg ofte tilbage til en familiekanotur på Gudenåen. En god sommer, tempoet, nærværet og omgivelserne. At padle forbi græssende køer, der pludselig er på et højere niveau end en selv. Overnatningerne på de små steder. Start fra Tørring og slut af i Silkeborg. Det er en passende familietur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jens Nagel, Svendborg

Bergen-Kirkenes-Begen

Trods utallige sømil i egen båd er denne sommers rejse med hurtigruten Bergen-Kirkenes-Bergen den ubetinget bedste sejltur nogensinde. Fantastisk betjening om bord, ufattelig smuk natur hele vejen og spændende oplevelser i land i nogle af de 35 havne undervejs. Og på de 12 dage møder man mennesker fra næsten hele verden. Helt utroligt – jeg glæder mig til at komme af sted igen.

Inger Lund, Bandholm

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden