TAKT. Selv på Thailands store turistattraktioner er det vigtigt at holde på formerne.
Foto: Sune Højrup Bencke

TAKT. Selv på Thailands store turistattraktioner er det vigtigt at holde på formerne.

Nyheder

15 tips: Sådan opfører du dig i Thailand

To Thailands-eksperter guider dig til en ferie uden brud på regler og takt og tone.

Nyheder

1. Tag skoene af, inden du går indenfor. Det gælder i folks huse og især i templer, men også i de fleste butikker. Fødderne betragtes som det laveste punkt på mennesket, så sid aldrig med fodsålerne mod et andet menneske og brug ikke fødderne til at pege med.

2. Undlad at råbe og skælde ud. Det er meget vigtigt, at man er venlig i sin almindelige omgang med thaier. At blive ophidset er ekstremt uhøfligt og betyder i thaiøjne, at man taber ansigt og ikke har selvdisciplin. Thaier vil typisk reagere ved at smile eller grine forlegent. Deres buddhistiske baggrund betyder, at man ikke skal vise negative følelser, fordi det giver dårlig karma, der påvirker ens skæbne negativt både nu og her, men også i fremtiden.

3. Tag tøj på! Det er stødende for thaifolk at se folk på offentlige steder med bar overkrop eller i bikini. Og undgå at være topløs på stranden. Der er mange, der gør det i de turistede områder, og det kan godt være, at thaierne undskylder det med, at det bare er 'farang', men det gør ondt på dem.

4. Tal aldrig nedsættende om buddhisme eller Buddha. Du skal vise Buddha og billeder af Buddha den allerhøjeste respekt.

5. Hav tålmodighed. Thaier forstår simpelthen ikke, hvorfor vesterlændinge altid stresser, har travlt og altid vil overholde tidspunkter helt præcist.

6. Ordet ’nej’ findes ikke på thai. Man siger ’mai chai’ i stedet, der betyder ’ikke ja’. Thaier vil for alt i verden undgå at skuffe folk eller gøre dem sure, så svaret vil næsten altid være ’ja’, hvis der er noget, de er usikre på eller ikke ved.

7. Bestik er ske og gaffel, ikke kniv. Udover på farangrestauranter, hvor knive ofte udleveres. Spis ikke med gafflen, brug den til at øse maden op på skeen med. Det er normalt at dele flere retter mad, og der bruger man gafflen til at tage med.

8. Lad være med at klappe eller ae folk på hovedet. Ifølge theravada-buddhismen, der praktiseres i Thailand, er hovedet det øverste af mennesket og dermed helligt.

9. Det er ok at holde i hånd, men specielt ældre thaifolk bliver stødt over folk, der krammer og kysser offentligt.

10. Den generelle politiske situation i Thailand betyder, at det ikke er klogt at blande sig i store offentlige forsamlinger. Hverken indendørs eller udendørs.

11. Pas på med at give hånd. I Bangkok er det ok, der er man vant til det, men i resten af landet skal man lade være med det.

12. Når nationalsangen afspilles på offentlige steder klokken 6 om morgenen og klokken 18 om aftenen, skal man huske at stå op. Er man eksempelvis i biografen, er der en montage om kongen på cirka fem minutter, hvor man også SKAL stå op med hænderne ned langs siderne.

13. Brug helst højre hånd til at spise med. Den venstre bruger man til noget andet …

14. Husk at tage hat, kasket eller anden hovedbeklædning af under besøg i templer.

15. Pas på med rejser til det sydlige Thailand. Lige i øjeblikket er den politiske situation i det muslimske Sydthailand uafklaret. Der er sprunget en del bomber de sidste år, og derfor skal man udvise den allerstørste forsigtighed. Lige nu skriver det danske udenrigsministerium på deres hjemmeside: »Terrorrisikoen er størst i de sydlige provinser Songkhla, Narathiwat, Yala og Pattani. Alle rejser, der ikke er nødvendige, til og igennem disse provinser frarådes«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce