Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

49-årige Andrew Drury fra Storbritannien tager på krigsferie mindst tre gange om året.
Foto: ANDY

49-årige Andrew Drury fra Storbritannien tager på krigsferie mindst tre gange om året.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsebureauer har succes med krigsturisme

Flere turister søger mod konfliktramte lande, når de skal på ferie.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Uovertruffen brutalitet«. »En unik rejseoplevelse med usædvanlig høj fare«. »Intriger, spænding og farefuld skønhed«. »Militærpersonel passer på dig«.

Sådan sælger rejsebureauerne War Zone Tours, Untamed Borders og Wild Frontiers deres rejser på internettet. Krigszoner og konfliktramte lande er ellers ikke den typiske feriedestination. Men for en voksende gruppe mennesker er det. Krigsturisterne.

Det er dem, der rejser ud for at se på krig og elendighed udelukkende for nysgerrighedens skyld. Dem, der vil ud og se bag nyhedsdækningen, og dem, der søger adrenalinets kick.

Politiken har lokaliseret en række internationale rejsebureauer, der udbyder ture til krigszoner og konfliktramte lande. Her fortæller direktørerne, at de bliver kontaktet af et stigende antal turister, der ønsker at skifte den sikre charterferie ud med en uge i krig.

»Folk vil have en oplevelse af næsten at røre ved døden – de vil rejse til en krigszone, mens det faktisk sker, fordi de er fascinerede af det. Og så vil de gerne skille sig ud. Der er en form for glamour involveret i det. I hvert fald indbyrdes blandt krigsturisterne«, siger professor John Lennon, som forsker og underviser i dark tourism ved Glasgow Caledonian University i London.

Dark tourism kaldes føniksturisme på dansk, og det dækker over turisme, som på den ene eller anden måde er forbundet med død. John Lennon er en af de førende eksperter på området.

Aktive krigszoner er attraktive

Backpackere har i mange år søgt unikke rejseoplevelser, og turister er altid strømmet til steder, hvor katastrofer og krige engang fandt sted. Men aldrig før har rejsebureauer arrangeret ture ind i aktive krigszoner. Med sikkerhedsvagter, pansrede mandskabsvogne og skudsikker vest.

Gruppen af krigsturister er stadig lille, og tendensen er så ny, at der endnu ikke findes et overblik over, hvor mange der er. Ifølge John Lennon tyder meget dog på, at den er hastigt voksende.

Folk vil se noget, som man normalt ikke har adgang til, og det giver vi dem

Politiken har spurgt to bureauer, der arrangerer hardcore krigsture, hvordan de oplever efterspørgslen: californiske War Zone Tours og britiske Untamed Borders. Begge svarer, at forretningen går forrygende.

»Vi får henvendelser hver dag. Folk vil se noget, som man normalt ikke har adgang til, og det giver vi dem«, siger Rick Sweeney, der er tidligere sikkerhedsekspert og nu direktør for War Zone Tours.

Firmaet udbyder blandt andet rejser til Irak, Sudan, Gaza, Mexico og Somalia. Sidstnævnte er den mest efterspurgte destination for tiden, forklarer Sweeney, og prisen for at entrere en krigszone er omkring 200.000 kroner.

Tidligere var der kun kunder nok til et par krigsrejser om året, men nu bliver der arrangeret mellem 10-12 ture. Normalt rejser de alene, men War Zone Tours tillader op til 4 personer at rejse sammen. Eneste præmis for at komme med er, at man ikke rejser derned for at kæmpe, lyder det.

Autentisk oplevelse

Direktøren i Untamed Borders oplever det samme.

»Efterspørgslen stiger hvert år, det er en stor succes. Vi prøver at give folk en autentisk oplevelse af det land, de er i. Og så er man nogle gange nødt til at tage steder hen, som er ret svære at komme til. Steder, hvor der er stor sikkerhedsrisiko«, siger Untamed Borders direktør, James Wilcox, på en skypeforbindelse fra Pakistan.

Deres mest efterspurgte destination er Afghanistan, og de prøver så vidt muligt at rejse ind uden for meget sikkerhedsudstyr, da det tiltrækker opmærksomhed.

Prisen for 14 dages ferie til Afghanistan med overnatninger og guide koster omkring 30.000 kroner hos Untamed Borders. Eksklusive flybillet. War Zone Tours og Untamed Borders tegner nogenlunde samme billede af den gennemsnitlige krigsturist.

»Det er typisk en mand omkring 50 år. Han har aldrig været i militæret eller backpacket, fordi han har haft travlt med sin karriere, men nu har han penge og tid nok til at få styret sin eventyrlyst«, forklarer Rick Sweeney.

Europæere vil til fronten

Untamed Bordes typiske krigsturist er europæer:

»De kommer fra hele Europa: Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Holland, men der er også enkelte fra Indonesien, Thailand og Sydamerika. De er fornuftigt uddannet, har rejst en del, men søger noget nyt og anderledes. Det er hovedsagelig mænd«, siger James Wilcox.

»Jeg bliver tit spurgt til, hvem der rejser på ferie til Afghanistan. Der er to kategorier: Dem, der har en interesse i enten historie, kultur, religion, arkitektur og politik, og så dem, der er en smule gale«.

Det er folk, som bliver skuffet, hvis de ikke ser blod og bomber. Det vil være lidt som at være på en safari, hvor man håber på at se løven dræbe noget

Også danskere opsøger krigszoner i deres ferier. Modsat England er der ikke nogen rejsebureauer i Danmark, der tilbyder deciderede krigsture, men flere danske livvagtsfirmaer modtager henvendelser fra danskere, der vil af sted. Blandt andre livvagtsfirmaet Siras Academy, der har afdelinger i både Silkeborg og København.

»Vi oplever et stigende antal henvendelser fra folk, der vil på ferie som krigsturister, ja. Det er der ingen tvivl om. Det er typisk mænd over 30 år, som ikke bekymrer sig om, hvad tingene koster«, siger Kent Haakonson, chefinstruktør i Siras Academy.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forklarer, at de lytter til kundernes ønsker, laver en trusselsvurdering og hjælper dem til lande som for eksempel Irak og Afghanistan.

Professoren fra London, John Lennon, har også selv mødt krigsturisterne:

»Det er folk, som bliver skuffet, hvis de ikke ser blod og bomber. Det vil være lidt som at være på en safari, hvor man håber på at se løven dræbe noget. Man vil have action – mere end det, man kan få derhjemme i den rutineprægede hverdag«, siger han.

Krig er overalt

Og han er ikke i tvivl om, at medierne er medvirkende til den nye tendens.

»Vi ser krig uafbrudt. 24 timer i døgnet. I livedækninger på fjernsynet, i film, på YouTube og på sociale medier. Men elendighed i den form er ikke længere nok for den her gruppe mennesker. De vil se det med deres egne øjne, og så er krigen heller ikke længere end en armslængde væk«, siger John Lennon.

War Zone Tours og Untamed Borders er ikke de eneste bureauer, der tilbyder rejser til lande, som verdens udenrigsministerier advarer mod at rejse til. I russiske medier er der set plakater, hvor privatpersoner tilbyder turister ture til områder, hvor der er kampe mellem ukrainske tropper og prorussiske oprørere.

500 kroner for en tur med skudsikker vest ind i de byer, hvor der foregår små kampe, og 4.000 kroner for en heldagstur i et pansret køretøj ind til de områder, hvor konflikten stadig er i gang, står der. Ifølge John Lennon kommer vi i den nærmeste fremtid til at høre meget mere om fænomenet.

»Det absolutte antal vil nok ikke kunne fylde rutefly op. Det er stadig blot et segment af befolkningen, der er tiltrukket af det her. Men det næste, der sker, er, at krigskig vil være et aspekt af ferien. Hvis man alligevel er i området, hvorfor så ikke prøve det af?«, siger han.

Og det er der allerede flere bureauer, der har taget til sig.

Pårørende i kaotisk situation

Sammen med War Zone Tours og Untamed Borders er Secret Compass, Wild Frontiers, Hinterland Travel og Sherwes Travel alle bureauer, som tager deres rejsende til konfliktramte lande. Lande som Afghanistan, Irak, Libyen, Somalia, Pakistan og Sudan.

Konflikterne er ikke udgangspunktet for turene – det er kulturen og naturen – men opstår der lidt skudveksling, er det noget, der optager turisterne, siger John Bealby, grundlægger af britiske Wild Frontiers. Krig skræmmer dem ikke væk. Tværtimod.

Man skal være opmærksom på, at man påtager sig et meget, meget stort ansvar. Hvis noget går galt, så står man selv og de pårørende i en meget, meget kaotisk situation

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis vi synes, risikoen er for høj, så har vi også aflyst ture, men der plager kunderne os altid om at komme af sted alligevel«, siger han.

Alle seks adspurgte bureauer oplever en stigning i efterspørgslen på rejser til konfliktzoner. Og bureauerne sørger for, at der er sikkerhedsvagter i form af tidligere militærfolk med, ligesom kunderne skriver under på, at de er informeret om de store risici.

Det danske udenrigsministerium advarer på det kraftigste danskere mod at rejse ud som krigsturister. Risikoen for blandt andet at blive kidnappet er simpelthen for stor, mener chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen.

»Det er jo folks egen afgørelse, hvorvidt de vil rejse eller ej. Men man skal være opmærksom på, at man påtager sig et meget, meget stort ansvar. Hvis noget går galt, så står man selv og de pårørende i en meget, meget kaotisk situation – både menneskeligt og økonomisk«, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden