Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Meissner/AP
Foto: Martin Meissner/AP

Trængsel. Tæt trafik på tysk motorvej med risiko for dårligt vejr og kødannelser. Og det skal man måske betale for næste år.

Bilferie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bilferien i Europa kan blive dyrere med ny motorvejsafgift

Tysk regering vil kræve betaling fra udenlandske bilister for motorvejskørsel.

Bilferie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næste år kan din Tysklandsferie blive fordyret med et endnu ukendt beløb, hvis den medfører en tur på tysk motorvej.

Den tyske koalitionsregering bestående af de borgerlige CCU/CSU og socialdemokratiske SPD har netop vedtaget indførsel af et gebyr for motorvejskørsel, som skal opkræves hos alle udenlandske bilister, mens Tysklands egne bilister efter planen skal friholdes.

Det er endnu ikke meddelt, hvor højt gebyret skal være, men det menes, at der bliver tale om en årlig betaling, som opkræves ved, at man køber en vignette, som klæbes i forruden. Samme model kendes fra Østrig og Schweiz, mens Frankrig opkræver betaling per kørt kilometer. I Schweiz betaler man 250 kroner for et års kørsel på motorvej.

LÆS OGSÅ

Tyske aviser stiller dog et alvorligt spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt at indføre et gebyr, som kun betales af udenlandske bilister. Det vil nemlig være i strid med EU-regler, som vil betegne den slags som diskriminering.

Ifølge Süddeutsche Zeitung taler regeringen om, at der skal betales »et passende gebyr«, men det er ikke præciseret yderligere.

Penge retur til tyske bilister

Der har dog også været skitseret en model, der siger, at også tyske bilister skal betale motorvejsgebyret. Men de vil så få en tilsvarende lempelse af den årlige ejerafgift, de betaler på deres bil.

LÆS OGSÅ Den plan tror den tyske bilistorganisation Adac ikke på – det kan simpelthen ikke administreres, hedder det. »Og derfor er der kun to muligheder: Slet ikke at indføre et gebyr eller lade gælde for både tyske og udenlandske bilister«, siger Adacs præsident Peter Meyer til organisationens hjemmeside.
I Danmark er bilistorganisationen FDM kritisk over for de tyske planer:

»vi finder det meget beklageligt, hvis EU-kommissionen vil tillade at ét medlemsland får lov til at diskriminere borgere fra andre EU- lande. Skulle det ske, frygter FDM at andre lande vil følge efter og at der kan opstå et regulært kapløb på vejafgifter mellem EU- landene«, siger afdelingsleder Torben Kudsk Poulsen, FDM, i en pressemeddelelse.De udenlandske bilister udgør fem procent af trafikken på tyske motorveje. Tyskland opkræver allerede motorvejsgebyr hos lastvogne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden