VÆKST. Siden 2010 har tre flyselskaber fra Mellemøsten kæmpet indædt om kundernes gunst.
Foto: Tahseen Khan

VÆKST. Siden 2010 har tre flyselskaber fra Mellemøsten kæmpet indædt om kundernes gunst.

Fly og lufthavne

Flykrig på Asien-ruter giver billigere billetter til danskerne

En række flyselskaber kæmper indædt om eftertragtede danske Asien-farende.

Fly og lufthavne

Det er mange år siden, at en billig flybillet fra Københavns Lufthavn til asiatiske knudepunkter som Bangkok og Singapore altid inkluderede et langt stop i Karachi eller Delhi og var med tvivlsomme selskaber som Philippine Airlines eller Aeroflot.

I dag er der så meget rift om de danske rejsende til Asien, at selv markedets billigste flybilletter får man hos topselskaber som Finnair, Thai Air eller Emirates.

LÆS OGSÅ

Det kan mærkes i Københavns Lufthavn, der i løbet af de seneste par år er blevet en kampplads, hvor en række selskaber kæmper om de eftertragtede Asien-farende.

Det handler ifølge luftfartseksperten Ole Kirchert Christensen, der er fagredaktør på branchesitet check-in.dk, om overkapacitet i markedet.

»Priserne er blevet presset ned. Det stimulerer et nyt segment af kunder, og så kommer der flere passagerer til. Der er meget opmærksomhed på Asien. Og flyselskaber går ind der, hvor der er efterspørgsel«, siger Ole Kirchert Christensen.

Konkret betyder det for Københavns Lufthavn, at et af de klassiske selskaber på Asien-markedet, Singapore Airlines, netop har forhøjet deres ugentlige flyvninger fra tre til fem.

Samtidig har tre selskaber fra Mellemøsten, det Dubai-baserede Emirates, Qatar Airways og Gulf Air fra Bahrain siden 2010 kæmpet indædt om kundernes gunst. Emirates har siden selskabets indtog i København i august 2011 kontinuerligt indsat større og større fly på deres rute.

Alle tre selskaber har gjort deres ’hjemmelufthavne’ til såkaldte hubs – mellemlandingssteder – der ikke kun er for rejser videre til Asien, men også til en stor destination som Australien.

Det rykker i Finland

Det mest markante flyselskab på ruterne til Asien har hverken sand eller olie i ryggen, men derimod et nordisk klingende navn. Finske Finnair har en erklæret mission om at være Nordeuropas førende selskab på flytrafik til Asien, fortæller salgsdirektør for Finnair i Skandinavien Kenneth Gillberg. Ifølge ham er Finnairs trafik fra København til Asien steget med 15 procent i 2012.

»Der er en vældig hård kamp om kunderne, fordi der er overkapacitet. Vores bedste våben i den kamp er, at vi har en af de nyeste flyflåder og at flyver fra det nordlige Europa, hvilket betyder, at vi er de hurtigste«, siger Kenneth Gillberg.

LÆS OGSÅ

Netop den korte flyvetid er Finnairs store fordel, forklarer Ole Kirchert Christensen.

»Finnair har gjort det rigtigt. Selskabet udnytter deres geografiske beliggenhed med kortere ture til Sydkorea, Kina og Japan. De skærer i rejsetid og kan inden for 24 timer få det samme fly ud og hjem igen, hvor andre skal bruge 1,5 fly«, siger luftfartseksperten.

Det nyeste selskab, der nu skal til at flyve fra Norden til Asien, er det norske lavprisselskab Norwegian, der fra sommeren 2013 vil flyve til Bangkok, og som netop har sat deres billetter til den destination til salg.

En prissøgning viser dog, at Finnair er billigst på Bangkok-billetter i sommeren 2013, og på spørgsmålet om, hvorvidt Norwegians entre har fået Finnair til at lancere ekstra billige flybilletter netop nu, svarer Kenneth Gillberg:

»Konkurrencesituationen har forandret sig. Det er en kamp om markedsdele. Vi skal også kunne tilbyde gunstige priser. Det er survival of the fittest«, siger Finnairs salgsdirektør og refererer dermed indirekte til kriseramte SAS, der fra 2013 dropper sin Bangkok-rute.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce