Aflyst. En flyrejse kan gå i vasken, hvis selskabet går konkurs. Men pengene, der er betalt for billetten, behøver ikke at være spildt.
Foto: Peter Langdon

Aflyst. En flyrejse kan gå i vasken, hvis selskabet går konkurs. Men pengene, der er betalt for billetten, behøver ikke at være spildt.

Fly og lufthavne

Efter SAS-krisen: Sådan sikrer du dig imod flykonkurs

Det er ganske nemt at sikre de penge, du har betalt for en flybillet.

Fly og lufthavne

Nu flyver SAS igen, den truende konkurs er afværget, men flykunder gør stadig klogt i at forestille sig, at det flyselskab, de i dag har købt billet til, måske ikke findes i morgen.

En ekspert i flybranchen tør i hvert ikke give grønt lys for, at alle selskaber opererer fra et trygt grundlag, og han har i øvrigt et lidt nedslående budskab:

Almindelige mennesker har ikke en jordisk chance for at forudse, om et selskab er på vej mod konkurs. Ikke en gang eksperterne kan se det:

»Det europæiske flymarked er stadig meget presset, og der er et utal af selskaber, både små regionale og de store nationale. Vi har jo set halvstore selskaber som Malev og Spanair gå ned med nakken. Så længe industrien er så presset, vil der altid være en konkursrisiko for selskaber, der ikke har den nødvendige finansielle polstring«, siger Ole Kirchert Christensen, fagredaktør på branchesitet check-in.dk.

Kreditkort giver tryghed Mange SAS-kunder skævede nok nervøst til deres flybillet i sidste uge og frygtede, at den var tabt, hvis SAS virkelig var gået konkurs. Det var sikkert også sket for mange, hvis de havde købt billet på den måde, der nok er den mest nærliggende for de fleste: Nemlig som et køb, der kun handler om selve billetten, uden at tilkøbe konkursforsikring og betalt med Dankort.

I det tilfælde vil der nemlig ikke være nogen erstatning at hente – hverken fra flyselskab, bank eller fra anden side. Det er dog ret let at sikre sig. så man i det mindste får erstattet den billet, man har købt hos et konkursramt selskab.Hvis betalingen foregår med et internationalt kreditkort, får man pengene retur af det selskab eller den bank, der har udstedt kortet. Men det er ikke alle kort af plastik, der giver denne dækning, forklarer seniorfagansvarlig Lise Henriksen, Jyske Bank:

»Der kan opstå tvivl, hvis man handler med et Visa/Dankort. Hvis man handler hos en dansk virksomhed, er det dankortdelen, der er gældende. Hvis du handler med et udenlandsk firma, der det Visadelen, der er gældende«, siger Lise Henriksen – og det er kun, når Visadelen er i brug, at man får pengene retur, hvis f.eks. et flyselskab går konkurs.

Men hvad hvis jeg nu siger, at jeg har været kunde i jeres bank i 30 år, og vil I så ikke godt refundere den flybillet, jeg har købt på mit dankort?

»Det vil jeg helst ikke udtale mig om, men det er i hvert fald ikke noget, kunderne skal forvente, og jeg kan ikke forestille mig, at det vil forekomme«.Jyske Bank kan tilbyde sine kunder Master Card i forskellige udgaver samt Visa Debit – det er i alle tilfælde internationale kreditkort, som vil sikre, at kunderne får deres penge retur ved eksempelvis en flykonkurs. Andre steder kan man få EurocCard, som også vil give denne dækning, og det gør et Dinerskort også.

Knudret formulering
Undertiden kan det være lidt svært af finde frem til det sted på flyselskabernes hjemmeside, hvor man bestiller konkurssikringen. Hos f.eks. British Airways står det helt fremme på hjemmesiden, men med et noget knudret formulering kun på engelsk:

British Airways complies with the Danish law covering insolvency insurance. På dansk: British Airways opfylder dansk lov om konkursforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceFlyselskaber, der er registreret hos Rejsegarantifonden, skal tilbyde den forsikring, der beskytter i tilfælde af konkurs. Den koster 20 kroner, og fondens direktør Birgitte Fjeldhoff siger:

»Det er meget forskelligt, hvordan det bliver gjort. Men det er ikke os, der skal godkende, hvordan konkurssikringen bliver tilbudt. Flyselskaberne skal tilbyde forsikringen, men om de gør det, er ikke noget, vi kontrollerer løbende. Vi tjekker det, når selskaberne bliver registreret i Rejsegarantifonden, og hvis kunder gør os opmærksom på, at konkurssikringen ikke tilbydes, kontakter vi flyselskaberne«.

Flyselskaber skilter ikke med konkursforsikring

Hos f.eks. SAS dukker bestillingen af konkursforsikringen først op, når man har gennemført købet af billetten. Man kunne måske forestille sig, at det ville være mere naturligt, at tilbuddet om at købe den ekstra dækning dukkede op lidt tidligere i bestillingen, men den måde, SAS gør det på, er i overensstemmelse med loven, siger Birgitte Fjeldhoff: »Her står nemlig, at når en privat kunde har indgået en aftale med en rejseudbyder om køb af flytransport, skal han tilbydes at købe en konkurssikring. Så vi kan ikke sige, at det ikke er i overensstemmelse med loven«, siger Birgitte Fjeldhoff.

LÆS OGSÅ Flyselskaberne er tilsyneladende ikke så vilde med at skilte med muligheden for konkurs på mest synlige sted på hjemmesiden. Det kan dog muligvis også skræmme kunder væk, hvis kunderne ikke nemt og hurtigt kan se, at selskabet faktisk tilbyder sådan en dækning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Mange af de kunder, der kontakter fonden, ønsker at købe flybilletter hos et flyselskab, som tilbyder konkurssikringen, og de betragter det derfor som en fordel at handle hos et selskab, der tilbyder dækningen«, siger Birgitte Fjeldhoff. SAS oplyser, at der ikke er planer om at flytte på placeringen af konkursforsikringen på hjemmesiden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce