Foto: DRESLING JENS
Fly og lufthavne

SAS har oprettet ebola-beredskab

Flyselskabet vil være beredt, hvis en passager mistænkes for at være smittet.

Fly og lufthavne

SAS har oprettet et beredskab, der skal hjælpe med at håndtere situationen, hvis en af flyselskabets passagerer mistænkes for at være smittet med ebola. Det skriver branchesitet check-ind.dk.

»Vi har etableret en taskforce, der har en plan, der kan aktiveres med det samme, hvis der sker noget på SAS-fly. Vi betragter det med stor alvor, da vi gerne vil sikre, at vores passagerer kan få en tryg oplevelse, når de rejser med os«, siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark til check-in.dk.

Hun fortæller, at denne taskforce arbejder konkret med arbejdsgangene, der skal tages i brug, hvis en person ombord på et af selskabets fly har ebola-symptomer. Taskeforcen skal blandt andet rådgive medarbejderne om, hvad de skal gøre i flyet og i lufthavnen.

SAS har ingen ruter til afrikanske lande, men har mange flyforbindelser til nogle af de lufthavne, der har mange afrikanske rejsende, for eksempel Paris' internationale lufthavn Charles de Gaulle.

Selv om der indtil nu ikke har været tilfælde med ebola-smittede i Danmark, er SAS' bedredskab et godt eksempel på, hvordan flyselskaber og lufthavne bliver mere og mere opmærksomme på problemet og på hvordan, det kan sprede sig fra land til land via lufttrafikken.

Verdenssundhedsorganisationen WHO og flyselskabernes internationale sammenslutning IATA har nedsat en arbejdsgruppe, der skal holde øje med situationen og hjælpe med at inddæmme ebola, så den ikke spredes til flere lande samt sikre en koordineret international indsats.

Internationale lufthavne i lande, der er berørt af sygdommen, er blevet bedt om at udføre screeninger på alle passagerer, oplyste IATA tilbage i august måned. Andre lufthavne vælger på eget initiativ at forsøge at screene passagerer.

Heathrow er begyndt at tjekke passagerer

Fem amerikanske lufthavne oplyste i sidste uge, at de begynder at tjekke passagerer, der ankommer fra Vestafrika. Tidligere i denne uge oplyste Londons Heathrow-lufthavn, at den begynder at teste passagerer i terminal 1 for feber, der er et af symptomerne på sygdommen. De passagerer, der udvælges til at få deres temperatur taget, vil være rejst fra de lande, hvor sygdommen optræder.

Hvis en passager har symptomer på ebola eller har været i kontakt med en ebola-smittet, vil personen ifølge avisen The Guardian blive yderligere undersøgt og om nødvendigt indlagt på et hospital.

Passagerer, der ikke har symptomer på ebola, men som vurderes til at have en forhøjet risiko for at have sygdommen, vil få oplyst et telefonnummer, de skal ringe til, hvis de udvikler symptomer. Indtil videre er ingen diagnosticeret med ebola i Storbritannien.

Det er usikkert, hvad risikoen er for at blive smittet med ebola på et fly, fordi der er så få studier på området. Men flere sundhedseksperter har blandt andet over for BBC peget på, at det er relativt svært at få den om bord på et fly.

Det skyldes ikke mindst, at ebola modsat influenza- eller forkølelsesvira kun smitter via inficerede kropsvæsker som spyt, opkast eller blod - altså ved direkte kontakt med den smittede. Dertil kommer at sandsynligheden for, at en person med ebola i udbrud vil rejse med flyve, er lille - men langt fra umuligt.

Bliver man smittet med ebola, indtræder først feber, voldsom hovedpine og muskelsmerter. Få dage senere begynder indre blødninger fulgt af opkastninger, diarre, øjenbetændelse og halsbetændelse. Op til 90 procent af de smittede af ebola dør.

Ebola-udbruddet i Vestafrika begyndte i marts og er gået hårdest ud over Sierra Leone, Guinea og Liberia. Det anses som det værste udbrud i historien, siden sygdommen blev opdaget i 1976. Ud af knap 7.500 smittede har over 4.000 mistet livet siden marts måned.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce