Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advarsel. Udenrigsministeriet har strammet rejsevejledningen til 15 lande. Det sker som konsekvens af, at Danmark nu er gået med i krigen mod IS i Irak. Danske rejsende rådes til at være påpasselige i fx Jordan, der eksempelvis gerne vil besøge Petra (billedet).
Foto: Mohammad Hannon/AP

Advarsel. Udenrigsministeriet har strammet rejsevejledningen til 15 lande. Det sker som konsekvens af, at Danmark nu er gået med i krigen mod IS i Irak. Danske rejsende rådes til at være påpasselige i fx Jordan, der eksempelvis gerne vil besøge Petra (billedet).

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenrigsministeriet advarer mod rejser til muslimske lande

Rejsevejledningen til en lang række lande er blevet skærpet efter dansk krigsdeltagelse.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsevejledningen til en lang række lande (samt Palæstina) er i går og i dag blevet skærpet af Udenrigsministeriet.

I aften vil i alt 28 rejsevejledninger være ændret, oplyser Udenrigsministeriets borgerservice.

»Ud over den generelle terrortrussel i store dele af verden er der, som følge af militante islamisters skærpede fokus på Danmark, en risiko for, at danskere og danske interesser kan blive mål for terrorangreb og bortførelser visse steder i udlandet. Det gælder særligt i tilfælde, hvor personer eller interesser umiddelbart kan identificeres som danske«, står der for eksempel i Jordans rejsevejledning under 'Sikkerhed og Terrorrisiko'.

Skærpelsen gælder både lande i Mellemøsten som Bahrain, Tunesien og Jordan, men også rejsende i lande som Indien, Burkina Faso og Filippinerne advares om at være agtpågivne.

»Det gælder typisk muslimske lande eller lande med en stor muslimsk befolkningsgruppe«, siger Ole Egberg Mikkelsen, centerchef i Udenrigsministeriets borgerservice.

Terrorekspert: Koalition kan øge trussel

I rejsevejledningen citeres PET's Center For Terroranalyse for at sige, at et dansk militært bidrag til støtte for indsatsen i Irak »kan føre til en skærpet terrortrussel mod Danmark og danske interesser i udlandet fra militante islamister og deres tilhængere, men at et sådant bidrag ikke giver anledning til at ændre vurderingen af terrortruslen mod Danmark, der fortsat er alvorlig«.

SE OGSÅ

Og det giver »rigtig god mening«, at Udenrigsministeriet reagerer efter vedtagelsen af den danske deltagelse i krigen i Irak, mener terrorekspert Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Hun har blandt andet forsket i terrorbekæmpelse og -forebyggelse med fokus på militant islamisme:

»Det kan øge truslen, at vi går ind i den her koalition. Det er ikke ensbetydende med, at det gør det, men det kan det. Regeringen har i forbindelse med den danske deltagelse i koalitionen været meget åbne omkring, at det teoretisk set kan øge terrortruslen mod Danmark og danskere. Og det er også det, at al erfaring siger, at det kan«, siger Ann-Sophie Hemmingsen.

Franskmand halshugget efter koaltion

Ole Egberg Mikkelsen fortæller, at advarslen til danske rejsende ikke kun er afledt af, at Danmark netop i går valgte at træde ind i den koalition, der er i krig mod terrorgruppen IS i Irak.

»Vi gør det, fordi vi har set halshugninger i nogle af de lande, og vi vil gøre opmærksom på, at hvis man vælger at tage dertil, kan der være en særlig terrorrisiko og fokus på danskere«.

Terroreksperten Ann-Sophie Hemmingsen henviser til episoder, hvor andre lande, der også er gået ind i koalitionen anført af USA, har oplevet voldsomme drab på deres landsmænd.

»I forrige uge blev en fransk statsborger kidnappet i Algeriet på grund af Frankrigs beslutning om at gå ind i den her koalition og han blev myrdet. Så det er en realistisk erkendelse af, at det også kan øge truslen mod os«, siger hun.

Er der en reel trussel i de her lande for danskere efter vores deltagelse i den her koalition?

»Det er meget svært at afgøre, om der er en reel risiko, men vores erfaring er, at et sådant arrangement øger truslen mod Danmark og danskere. Hvorvidt det bliver omsat til praksis, det ved vi endnu ikke noget om«, siger hun.

I forvejen forhøjet risiko

Der er ifølge Udenrigsministeriets Ole Egberg Mikkelsen ikke en væsentlig forskel på de 28 rejsevejledninger før og efter ændringerne - i forvejen var terrorrisikoen alvorlig i de pågældende lande samt Palæstina.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det betyder i praksis, at man som rejsende til et af de lande bør have sin sunde fornuft med sig og undgå risikofyldte situationer.

Man bør for eksempel overveje, om det er en god ide at færdes i områder, hvor man er eneste udlænding. Det er desuden en god ide at orientere sig via hotel, rejsebureau eller andre, man har tillid til, i forhold til hvilke forholdsregler, man skal tage i det land, man rejser i.

Og så bør man hvis muligt holde sig fra steder, hvor mange vesterlændinge er samlet, såsom lufthavne.

Det er sjældent, at Udenrigsministeriet ændrer så mange rejsevejledninger på en gang, men det er sket før, siger Ole Egberg Mikkelsen, der samtidig understreger, at Udenrigsministeriet ikke direkte fraråder rejser til landene.

Borgerservice har i den senere tid modtaget flere opkald end normalt fra danskere, der har spørgsmål til deres sikkerhed på rejser.

Ole Egberg Mikkelsen kæder det sammen med de halshugninger af udlændinge, der er sket for nylig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden