Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

brugbart. Masser af apps kan være en stor hjælp på ferieturen. Men der følge en stor regning, hvis man ikke bruger sin telefon eller tablet korrekt.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

brugbart. Masser af apps kan være en stor hjælp på ferieturen. Men der følge en stor regning, hvis man ikke bruger sin telefon eller tablet korrekt.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan slipper du for datachokket på ferien

Det bliver dyrt at bruge mobiltelefonen på samme måde i udlandet som herhjemme.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En grim telefonregning kan følge med hjem fra ferien. Nemlig, hvis turisten har brugt sin smartphone til at åbne apps og surfe rundt på internettet.

Det kan give en regning på hundreder af kroner for den datatrafik, brugen af apps eller hjemmesider kræver. Fristelsen til at bruge telefonen på den måde bliver større og større.

Stor vækst i rejseapps

Politiken har skrevet om den forventede vækst i rejseorienterede apps, og det fik læser Preben L. Meyenburg til at kontakte redaktionen:

»Disse apps har en kedelig bagside. Nemlig, at de kræver dataforbindelse, hvor man nu måtte befinde sig. I 2014 var vi på en tre ugers tur i USA, og jeg ville med glæde have anvendt alle relevante apps på turen, hvis det ikke var, fordi det ville koste en formue i datatrafik«, siger Preben L. Meyenburg.

Han valgte derfor at bruge gratis wifi de steder, hvor han kunne finde det.

Preben L. Meyenburg har sin mobiltelefon hos selskabet Bibop, der ikke tilbyder det, han har brug for:

»Hvis man eksempelvis kunne købe en datapakke på f.eks. 1 GB i en uge til måske 50 kroner, ville jeg med glæde købe den, og dermed kunne jeg anvende min smartphone til noget fornuftigt på rejser«, siger Preben L. Meyenburg.

Datapakker til mange forskellige lande

Andre mobilselskaber, f.eks. 3, har et stort udvalg af datapakker, der kan dække både i Europa, USA, Thailand, Tyrkiet og Kina.

En datapakke med 200 MB, som bruges i Europa, koster 149 kroner.

Fordelen ved sådan en pakke er, at man slipper for en uventet høj regning for datatrafik på telefonen. UIempen er, at 200 MB ikke rækker til ret meget aktivitet på telefonen, hvis man åbner hjemmesider eller sender opdateringer på Facebook.

Når man åbner en artikel på politiken.dk, bruger man typisk 3-4 MB, så en lidt større læselyst gnaver hurtigt i den datamængde, der står til rådighed. En opdatering på Facebook med et lille billede kræver i heldigste fald bare 1 MB.

Apps bliver mere forslugne

Og desværre – for den forbruger, der betaler sin telefonregning selv – bliver apps og hjemmesider mere og mere forslugne, når det gælder data. Det bekræfter chefredaktør Steen Jørgensen fra sitet mobil.nu, der bl.a. skriver indgående om mobiltelefoner:

»Det er svært at vide, hvad det er, man henter ned. Hvis man henter f.eks. en madanmeldelse, fordi man gerne vil ud på et bestemt sted og spise, kan der følger billeder og video med. Hvis man skal betale 50-60 kroner per MB, bliver det hurtigt rigtig dyrt«, siger chefredaktør Steen Jørgensen.

200 MB rækker genske langt

Han mener dog, at en pakke på f.eks. 200 MB, som selskabet 3 tilbyder, er ganske brugbar:

»Man kommer forholdsvis langt med 200 MB, især hvis man slår visning af billeder fra i sin browser på telefonen. Men hvis man bruger telefonen i udlandet på samme måde som herhjemme, så bliver det hurtigt en dyr fornøjelse«, siger Steen Jørgensen og tilføjer:

»Hvis jeg skulle af sted til udlandet, ville jeg lige bruge lidt tid på at finde ud af, hvor jeg lokalt kan købe et data-simkort, for så bliver jeg i hvert fald ikke overrasket af store regninger«. Desuden vil Steen Jørgensen også gå efter steder med gratis wifi.

Politiken-læser Preben L. Meyenburg er ikke imponeret af de løsninger, vi her har fundet frem til:

»Det får mig ikke til hverken at skifte teleselskab eller benytte nogle af de andre muligheder. Dels er det enten for småt med de 200 MB eller for dyrt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden