STRANDLIV. Normalt er strandene ved Nice og rivieraen fyldt med folk, men terrorangrebet har holdt mange væk.
Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP/AP

STRANDLIV. Normalt er strandene ved Nice og rivieraen fyldt med folk, men terrorangrebet har holdt mange væk.

Sikkerhed og forsikring

Terror og kupforsøg gav overarbejde i Borgerservice

Ekstra mandskab måtte kaldes på arbejde i Udenrigsministeriets Borgerservice pga. begivenhederne i Nice og Tyrkiet.

Sikkerhed og forsikring

Martin Ellehøj blev ringet op derhjemme ved 23-tiden torsdag aften kort efter terrorangrebet i Nice og hastede ind til Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. Som vagthavende i Borgerservice var det Ellehøjs opgave at få gang i det kriseberedskab, der skulle hjælpe danskere i den franske by og deres urolige slægtninge hjemme i Danmark.

Efter at have sovet to timer i løbet af det næste døgns tid gentog proceduren sig fredag aften. Ellehøj var lige gået i seng, men blev endnu engang ringet op ved 23-tiden. Nu var det kupforsøget i Tyrkiet, som gjorde, at han hurtigt måtte i tøjet og ind på sin arbejdsplads.

»Vores bemanding torsdag aften var selvfølgelig baseret på en normal situation, men når der er krise, indkalder vi ekstra personale. Vi har været ekstra udfordret, fordi det skete midt i sommerferien. Resten af ministeriet har lavsæson, da den politiske del er lukket ned om sommeren, mens det er omvendt for os i Borgerservice, fordi danskerne rejser på ferie i sommerperioden«, fortæller Ellehøj, som til daglig er souschef i Borgerservice.

Bekymrede opkald

Selv har Ellehøj været på vagt det meste af tiden siden Nice, da nattevagten ringede til ham. Han havde dog tidligere været i kontakt med hende torsdag aften, da et SAS-fly sikkerhedslandede i Novosibirsk i Rusland. Da situationen var løst, gik han i seng, men blev altså ringet op et par timer senere af nattevagten.

Derefter gik det løs med masser af henvendelser fra urolige danskere ikke alene i udlandet, men også fra bekymrede slægtninge eller bekendte herhjemme.

»Vi fik nok 500 henvendelser i forbindelse med Nice og det dobbelte, når det gælder Tyrkiet. Vi får stadig opkald om Tyrkiet«.

Det var især bekymrede pårørende herhjemme, som ringede om Nice og Sydfrankrig i det hele taget. Selv om slægtninge eller venner boede i Cannes eller et andet sted på sydkysten, kunne de have været i Nice. Hvis man så ikke lige kunne få fat på dem, ringede man til Borgerservice.

Med hensyn til Tyrkiet var det især folk, som skulle derned eller allerede var dernede, som kontaktede Borgerservice. De opkald, som Borgerservice har fået efter weekenden, handler hovedsagelig om Udenrigsministeriets rejsevejledning og kommer fra folk på vej til Tyrkiet.

Borgerservice får de fleste oplysninger om antallet af danskere i et kriseland fra rejsebranchen. Ellehøj siger, at man ikke har nøjagtige tal for, hvor mange der opholder sig i Tyrkiet. Da det for alvor gik løs, vurderede man, at der var 10.000-12.000 dansker I Tyrkiet. Souschefen anslår, at der er lidt færre nu på grund af hullet, hvor Borgerservice frarådede rejser til Tyrkiet.

I Nice er det sværere at vurdere antallet, fordi der for manges vedkommende er tale om individuelt rejsende.

’Danskerlisten’ og app’en

Under ophold i udlandet kan man lade sig registrere på Borgerservices ’ danskerliste ’ på Udenrigsministeriets hjemmeside. ’Danskerlisten’ giver Borgerservice mulighed for at kontakte danskere i udlandet i en krisesituation.

Ifølge Ellehøj er der ikke så mange, som registrerer sig på ’danskerlisten’. I Tyrkiet var der kun 150 på ’danskerlisten’, og i Nice var det blot en håndfuld.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er især individuelt rejsende, som bruger ’danskerlisten’, og det er også der, at Borgerservice har det største behov. Når det gælder charterrejsende, har Borgerservice en god kontakt til rejsebranchen.

Derimod er der flere og flere, som downloader app’en ’ UM Rejseklar ’. I Tyrkiet havde over tusind downloaded app’en. Via app’en kan man læse rejsevejledninger, modtage beskeder fra Udenrigsministeriet og lade sig registrere på ’danskerlisten’.

Martin Ellehøj opfordrer alle rejsende til at downloade app’en, men tilføjer, at det vigtigste er at kontakte sine pårørende under en krise, hvis man er ok. Desuden skal man varetage sin egen sikkerhed ved at følge med i nyhederne og de lokale myndigheders råd.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce