Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boom. Vasaløbet i Sverige er med til at gøre langrend smart, også blandt kvinder samt motionister, der ellers tidligere kun ville stå på alpinski.

Boom. Vasaløbet i Sverige er med til at gøre langrend smart, også blandt kvinder samt motionister, der ellers tidligere kun ville stå på alpinski.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Langrend boomer blandt danskerne

20 pct. flere danskere i Vasaløbet er et af flere tegn på, at urskien er tilbage.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To hårde vintre samt den generelle motionsbølge har fået flere danske motionister til at investere i langrendsski, rulleski og melde sig ind i skiklubberne.

Vasaloppet, som foregår ved Mora i Sverige på næste søndag, melder om 1.000 tilmeldte danskere - det er 20 procent flere end sidste år. Det store norske motionsskiløb Birkebeinerrennet 17. marts har fået fordoblet antallet af danske deltagere siden 2005.

På skisportsstederne oplever man også flere, som er kommet ud i et blandingsmisbrug, hvor de kombinerer skilifter og travle pister med nogle timer med langrendsspor, høj puls samt fred og ro.

LÆS ARTIKEL »Vi har fordoblet vores medlemsantal på de sidste tre vintre. Og langt de fleste kommer, fordi de har en interesse i langrend. Det er helt atypisk. Tidligere var det klart alpint skiløb, der lå i top, når folk skulle afkrydse deres prioriteter«, fortæller Jakob Ghisler, der er ansvarlig for langrend og rulleski i Københavns Skiklub. Skiklubben, der har godt 1.500 medlemmer, har påtaget sig at trække spor i Hareskoven, Gribskov og ved Bellahøj nær København, hvilket har været med til at kickstarte langrendsinteressen. Men trods en sløj vinter i år er interessen for nordmændenes urgamle CO2-neutrale transportmiddel stigende. På klubbens vinterferietur til Livigno i uge syv var der mange af de »inkarnede alpinnørder«, som snuppede en eftermiddagstur på langrend for at få pulsen op og stressniveauet ned. Jakob Ghisler mener, at langrendstendensen i høj grad kan tilskrives et større fokus på motion.


»Det skyldes helt klart motionsbølgen. Folk har løbet Copenhagen Marathon og lavet en jernmand, og så ser de sig om efter Vasaloppet. Vi har mange vennegrupper og kolleger, der kommer for at træne op til de 90 kilometer i Mora. Så har man pludselig en god grund til at komme hver mandag til rulleskitræning eller skigymnastik i vores træningsmaskiner«, siger Jakob Ghisler.

LÆS ARTIKEL

Kvinder på manddomsprøve
Jakob Ghisler har en bachelor i langrend fra Norge som overbygning til idræt på Københavns Universitet. Og han ser en spændende tendens lige nu:

»Dels har vi fået mange grupper af modne kvinder på 40-45 år, som gerne vil give en skalle med det, vi ellers har regnet som 'manddomsprøver'. Dels oplever vi, at folk gerne vil det sociale liv i klubben. Både fællestræningen og de forpligtelser, der følger med, som at stå for skiudlejning eller lave praktisk arbejde. Jeg tror, det er en reaktion på det ensomme liv i fitnesscentret, hvor man går rundt med sin egen musik i ørerne og passer sin træning uden at snakke med nogen«.

Også den norske turistverden peger på langrend som et alternativ til fitnesscentrets indelukkede miljø. 'Verdens smukkeste træningscenter' har Visitnorway kaldt den kampagne, som de blandt andet har kørt i fitnesskæden FitnessWorld.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


»Vi kunne mærke trenden. Vi opdagede, at langrend har fået fat også hos de unge og de aktive, så derfor har vi i denne sæson solgt Norge mere som et kombinationsprodukt, fordi man jo på vores steder typisk både kan stå alpint og løbe langrend. Jeg ser også mange flere, der løber rundt her i Danmark på rulleski«, siger Birgitte Ellyton, projektleder hos Visitnorway.

I Sverige er tendensen også klar. Flere begiver sig ud på langrend en eller flere dage, selv om familien er draget til et typisk alpint skisportssted som Idre Fjäll, Kläppen eller Funäs, oplyser Eva Eilstrup, pr-ansvarlig for Visit Sweden.

I Orsa Grönklitt, der bliver brugt som træningslejr af mange Vasa-deltagere, er interessen for langrend stejlt stigende. Faktisk bruger skiløberne i dette område 55 procent af deres tid på langrendsspor.

LÆS ARTIKEL

Richard Palmgren, markedsførings- og salgschef for Grönklittsgruppen, siger:

»Vi ser en klart tiltagende trend med almindelige skiløbere, der nu begynder at løbe langrend, samtidig med at mange vælger at kombinere, så de både løber alpint og på langrend i løbet af deres ferie. Og så kan vi her i Sverige se, at det er salget af langrendsski, der er steget mest de seneste år«.

Også Østrigs Turistbureau mærker interessen.

»Vi får flere forespørgsler fra familier, der har begge behov og som gerne vil et sted hen, hvor man både kan stå langrend og alpint. Så anbefaler vi gerne Schladming/Ramsau Dachstein, Leogang Saalfeld ved Saalbach og Seefeld«, fortæller Inger Diedrich fra Østrigs Turistbureau.

For topledere og håndværkere

I specialbutikken Nordic Sport på Østerbro i København, hvor Peter Nabe kun sælger langrendsudstyr, har man alene i denne sæson solgt 600 par rulleski til træningsbrug. Og selv om den dårlige danske vinter har betydet, at man ikke har solgt de typiske ’danskerpakker’ med støvler, ski og stave til en billig penge, har man til gengæld solgt masser af lækkert race-udstyr til folk, som skal ud og fyre den af ved klassiske langrendsløb som Vasa, Birkebeiner eller Arctic Circle Race i Grønland. »Langrend er virkelig kommet ud af mølskabet. Jeg tror, det er medierne, der gør det. Jeg tror, det er skiskydning på tv og sundhedsbølgen med løb, triatlon og cykling. Alle de elementer gør, at langrend har fået et comeback«, siger Peter Nabe, der også oplever, at de nye kunder kommer fra forskellige sociale lag: »Tidligere var det gode skiløberes børn, gymnasielærere og læger, der stod på langrendsski. I dag er det topledere, håndværkere og folk, der bare har stået en masse alpinski, og som trænger til noget nyt. Der kom en gut ind her i blåt arbejdstøj, fra Midtsjællands Maskinstation tror jeg, og lejede rulleski i en weekend for lige at få lidt træning inden Vasa, som han skulle op og løbe med sine kolleger. Det fascinerer i alle samfundslag«. LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden