Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Munch
Foto: Per Munch

BAGHAVE. Isaberg i Sverige er det skisportssted, der ligger tættest på Danmark.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her er 3 skisportssteder lige i Danmarks baghave

Overvejer du en smuttur på ski i vinterferien, er her tre bud på skisportssteder i det sydlige Sverige.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal I et smut på ski, har Sydsverige flere bud omkring fire timers kørsel fra København. Rejser har besøgt tre skisportssteder, som har hver sit særkende.

Alle tre steder har i år kæmpet med at få sneen til at blive liggende. Men nu har frosten bidt sig fast, og kanonerne brøler løs om natten. For kunstsne er vejen frem, hvis man vil være sikker på det hvide guld i det sydlige Sverige. Rigtige snefnug er for romantikere, da de ikke er nær så stabile og slidstærke som de krystaller, maskinerne kan sprøjte ud, når temperaturen er minus 2 grader og derunder.

»Natursne er kun interessant inde i byerne. Det får folk til at huske, at de skal skynde sig at komme på ski«, siger Bo Johansson, der driver skibakkerne i Ulricehamn. Her mærker man ethvert snefald i Göteborg 100 km væk, ved at der kommer 25 procent flere gæster.

I Isaberg er man stolt af Sydsveriges største kunstsne-anlæg, hvor der i år er installeret en pumpe nummer 3 til de mange kanoner, så man kan få 40 procent mere sne ud af de computerstyrede kanoner. Hvilket betyder, at man under optimale forhold kan omdanne 11.000 liter vand i minuttet til knitrende sne.

I Falköping 100 kilometer længere mod nord er Stig Dahlberg meget fornøjet over, at han får sit vand til kanonerne fra en højtliggende bjergsø, som campinggæsterne bader i om sommeren. Det betyder, at vandet er 0 grader, så sneen får en finere struktur og holder længere, også selv om frosten ikke er hård. Hertil kommer, at man i Falköping stort set kun har lokale gæster på bakken, så sliddet på sneen er mindre end på de store anlæg i Isaberg og Ulricehamn.

Også på langrendsløjperne er man dybt afhængig af kunstsne, der bliver fordelt af et stort net af stationære kanoner, der står spredt ud i skoven langs sporet. I Ulricehamn, hvor man har et superseriøst langrendsområde, kan man dække 10 kilometer løjpe med kanonerne. Og der er åbent fra klokken 7 til 22 med lys på løjpen om aften, så far eller mor kan snuppe et par runder efter kødsovsen i hytten.

»Mange ringer og forklarer, at familien skal på alpinski, men at de selv skal træne til Vasaloppet. Det er klart en trend, at man gerne vil kombinere«, forklarer Frederik Mielte fra Skitrip.dk, der siden 1986 har arrangeret bus- og kørselv-rejser til Sydsveriges skibakker.

Men skirejser er andet end slalom og langrend og frosne gryderetter.

Lokal mad, miljø og badeland betyder også noget. Her har Ulricehamn som svensk ferieby meget at byde på. Ulempen er, at der ikke er hytter i skiområderne, så man skal køre i bil hver morgen. Falköping er også en rigtig by med restauranter og kurhotel, og der er hytter skiområdet, som dog er lidt småt. I Isaberg er lokalkoloritten til at overse, til gengæld er det stort, velfungerende og tæt på Danmark, så alle kan komme på ski i en fart.

Politiken var inviteret af Visit Sweden.

Falköping: På ski med de lokale

»Du finder ikke mange begynderbakker, der har en halfpipe«, fortæller Stig Dahlberg, inden han suser ned over sit bjerg i smukke racingsving, der skærer perfekte halvbuer i den hårde piste.

Den såkaldte familiebakke ender i en kløft, hvor man alt efter evner og mod kan køre op ad siderne og ned i bunden igen.

Chefen for Falköpings alpinanlæg er også regionstræner for de dygtigste alpinløbere i området, så han har bygget sine bakker op, så de udfordrer både børn og voksne til at lege og blive bedre skiløbere. Så trods kun 80 faldmeter og 4 knaplifte er der gode linjer at komme efter.

Også børnebakken har fået en ekstra tand. Den er stejlere og sjovere, end børnebakker er normalt. Stig Dahlberg har i nat kørt med pistemaskinen og lavet fem store bølger af sne, som børnene fra Åttagårdsskolan hamrer ned over, mens det suger i maven.

For sådan er det her i Falköping. Det er først og fremmest de lokale, der står på ski. Og det skal være sjovt. Byen med 16.000 indbyggere har bakken liggende, ligesom de har svømmehall. For at have faciliteter, ikke for at drive stor industri. Hvilket også betyder, at man her har liftkort af den gamle slags med et papskilt i en holder i stedet for elektroniske kort. Til gengæld er her sjældent liftkø.

Bor man i campinghytterne oppe på skråningen med udsigt over alpinanlægget, kan man gå hen til bakken og langrendsområdet med løjperne liggende oppe på plateauet bag campingpladsen på Mösseberg med løjper fra 2 til 6 km.

Heroppe ligger også legepladser og en kæledyrs-zoo, hvor man kan klappe kaniner, marsvin og geder. Eller grille en pølse på en af de offentlige grillpladser.

Har man endnu flere kræfter, er byen veludstyret med badelandet Oden Badet, masser af osterier, restauranter og delikatesser. Og det 100 år gamle kurhotel Mösseberg, hvor man kan få alle former for behandling af kroppen. Uden at røre en finger.

I alt kommer her på en hel sæson højst 300 danskere, hvad der svarer til overnattende gæster på Isaberg i en enkelt weekend.

Derfor Falköping: 80 meters fald, 4 knaplifter, 5 pister og aftenkørsel. God kunstsne, campinghytter i gåafstand fra skiområdet. Direkte adgang til langrendsløjper.

Ingen mulighed for bustransport, men turen kan bestilles gennem skitrip.dk. Hyggelig by.

www falkopingalpin.com og kurortenmosseberg.se

Ulricehamn: Snowpark og Vasa-manikere

For boardere er Ulricehamn det bedste, du finder i Sydsverige«, siger Janus Ravnsberg Halvorsen, 40 år, der spænder sit bræt på, mens Eminem dunker fra højttalerne, der står på stativer i sneen i snowparken.

»Det er rigtig okay at varme op til sæsonen her. Og så kan vi lide, at der er en dedikeret lift kun til parken, så man ikke behøver køre helt i bund for at komme op igen«, siger 29-årige Simon Bernstein.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både Janus og Simon bruger mange uger om året på deres boards i Alperne og i Canada; alligevel gider de godt hygge en weekend i Sverige.

»Vi er fire gutter, der bor i superfede campinghytter nede ved Skotteksgården, 688 svenske kroner per nat for os alle sammen«, siger Janus.

Hver morgen skal de danskere boardere – og alle andre skigæster i øvrigt – altså køre i bil til Ulricehamn Skicenter. Alle campinghytter og hoteller ligger ved søen og byen 2-3 kilometer fra pisterne.

Og er man til langrend, kan man ikke bare skifte i løbet af dagen. Langrendsområdet ligger på bjerget tæt på byen, men små 3 kilometer fra alpinbakkerne. Til gengæld er langrendscentret i topklasse. Ulricehamn X-contry Center er certificeret træningssted til Vasaloppet med minimum 4 kilometer løjper, mulighed for undervisning og særligt smørerum.

Er man hardcore Vasa-maniker, så vælg Nya Kurhotellet, hvor løjpenettet begynder. Her holder man også træningslejre og kvalifikationsløb til Vasaloppet.

Man bør også lægge turen ned om søen til det nybyggede Kallbadhus, hvor man efter sauna og medbragt dåseøl hopper i den kulsorte og iskolde sø. Bagefter kan man spise en finere fransk middag i restauranten, der er en del af bademolen.

Eller man kan bevæge sig op i byens gågade Storgatan, hvor specialbutikken Din Deli og kroen Carlssons Skafferi kan fremhæves. Hos sidstnævnte serverer Mats og Anette lokale råvarer fra Götalands små producenter som den nordiske kaviar löjrom fra søen Vänern med cremefraiche fra en lille økologisk gård og svogerens selvskudte dådyrinderfilet med risotto med karljohan.

Derfor Ulricehamn: 135 meters fald, 7 lifter, 7 pister og aftenkørsel, stor udlejning og skiskole. Stort børne-/begynderland. God snowpark, stort cafeteria og grillpladser. Særligt langrendscenter på Lassalyckan. Bustransport er muligt, men en bil nødvendig, hvis man skal have mest ud af ski og byens miljø. Flere sjove restauranter og hyggeligt byliv. Bustur muligt med skitrip.dk.

www.uc-skidcenter.se (alpin), xcc.se (langrend) og carlssonsskafferi.se

Isaberg: Nye skiløbere kan starte her

Det er da utroligt, at vi kørte klokken 10 i morges, og så er vi på ski fredag eftermiddag«, siger Eva Hamstrup og hendes to børn, Ellen på 6 og Jeppe på 9 år, der er i gang på Isabergs brede begynderbakker, som ligger behageligt afskærmet fra hovedbakken.

Far render rundt i bunden af bakken med familiens mindste, Martha på 2 år, som nok mest er i kælkealderen.

»Vi var i Sydtyskland sidste år en uge, hvor de to store fik godt fat i det. Så den her tur er bare en weekend i hytte for at vedligeholde det. Næste år, når Martha er lidt større, skal vi ned til Alperne igen. Det her er en investering«, siger Eva Hamstrup.

Halvdelen af gæsterne på Isaberg er danskere med hang til et hurtigt fix ski – eller som bare skal i gang. Resten er svenskere fra oplandet.

Anlægget har Sydsveriges største system af computerstyrede snekanoner og to store siddelifter. Og en moderne hytteby i gåafstand med plads til 300 gæster, så man kan stille bilen ved ankomsten og så ellers koncentrere sig om ski, hytten og den medbragte mad. Hyggen kommer man selv til at stå for, for feriecentret ligger for sig selv på bjerget uden restauranter eller by i nærheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er altså maksimum effektivt, tæt på Danmark, med stor skiudlejning og skiskole, så alle kan komme hurtigt i gang.

Tre busselskaber tilbyder transport for en eller flere dage. Dog skal man jo være opmærksom på, at alle de andre danskere også har fundet Isaberg, så der er tryk på i weekender og uge 7 med nye skiløbere.

Som Isabergs direktør, Louise Söderlund, siger: »Det er her, vi sår det første frø«.

Derfor Isaberg: Effektivt liftsystem, 150 meters fald, 8 lifter, 10 pister og aftenkørsel. Styr på kunstsneen, stort cafeteria og grillpladser. Veludstyrede hytter tæt på, mulighed for bustransport. Ingen langrend i nærheden.

www isaberg.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden