Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsende er blevet mindre bange

Der skal mere end ekstremt vejr og uroligheder til at afholde folk fra at rejse.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske turister er blevet mere hårdføre de seneste ti år. En terrorhandling eller anden uro kan stadig dæmpe rejselysten en kort periode, men slet ikke så længe som tidligere.

Sådan lyder meldingen fra rejsebureauerne Nyhavn Rejser og Falk-Lauritsen Rejser, der er vant til at sende folk ud til de steder, der ved første øjekast kan forekomme urolige eller direkte farlige.

LÆS ARTIKEL »For ti år siden var der mange, der var bekymrede over at flyve over Afghanistan og Irak, når de skulle til f.eks. Thailand. Sådan er det overhovedet ikke mere«, siger Lars Mathiasen, bureauchef i Nyhavn Rejser. Efter terrorangrebet i New York 11. september 2001 gik rejselivet mere eller mindre i stå i de følgende måneder. Et nyt lignende angreb ville muligvis have samme effekt, mener Lars Mathiasen: »Hvis der i dag sker et lignende angreb på et krydstogtskib med 5.000 gæster, så ville det nok påvirke rejselysten på samme måde, som angrebet på World Trade Center gjorde«.

LÆS ARTIKEL

Han får støtte i synspunktet fra en kollega i rejsebranchen:

»11. september var så stort og fuldstændig uventet, fordi det skete i et land, hvor man tænkte, at der ikke kunne være terror. Kommer der noget, der giver samme chokeffekt, vil jeg da på ingen måde afvise, at man igen ville se en stor afmatning af rejsemarkedet. Men allerede dengang var der mange, der sagde, at de ikke ville lade sig skræmme, og som bare ville af sted på en ny rejse, og den slags mennesker er der nok endnu flere af i dag«, siger Søren Buchbjerg, salgs- og marketingdirektør, Falk Lauritsen Rejser.

Frygt forsvinder hurtigt
Sådan noget som de nylige optøjer i London er formentlig heller ikke noget, der får folk til at blive hjemme:

»De fleste vil nok sige: Godt, så tager vi nok ikke til London lige i denne weekend. Men to uger efter er folk klar igen. Dette chok eller frygt, der opstår, når der sker noget frygteligt ude i verden, forsvinder hurtigere end tidligere. Hvis man kigger tilbage til Egypten i 1997, hvor der var en massakre på tyske turister nær Luxor. Alle rejseselskaber lukkede dengang ned på Egypten – det var i november, og vi kom først i gang igen næste sommer. Under uroen i år i Egypten lukkede vi ned i starten af februar og vi kom i gang igen i april. Så den tid, hvor de rejsende frygter noget, er blevet kortere«, lyder det fra Falk Lauritsen Rejser. Grækenland har også haft en periode med uro i år, men det skræmmer tilsyneladende ikke folk væk:

Loyale gæster

»Den seneste uro har selvfølgelig ikke gjort det lettere at tiltrække nye turister, der ikke har været i landet før. Grækenland har mange loyale kunder, som har deres egen yndlingsø, og de ved, at stedet ikke er påvirket af uroen, så de fortsætter med at komme på deres faste hotel«, siger Søren Buchbjerg, Falk Lauritsen Rejser. Men danskerne er dog ikke helt upåvirkede af ubehagelige episoder på fremmede rejsemål, f.eks. narkokrigen i Mexico, hvor tusinder er dræbt i interne opgør. »Narkokrigen har ikke ramt turister, men der er jo tusinder af mennesker, der er blevet slået ihjel. Men de områder, hvor disse mord er blevet begået, er ikke der, hvor turisterne kommer. Folk, der overvejer en strandferie syd for Cancun, ved ikke, at det foregår 3.000 kilometer længere mod nord ved grænsen til USA – før vi har talt med dem, vel at mærke. Når vi har talt med dem og de får kigget på et landkort, kan de jo se, hvor langt der er mellem de forskellige områder«, siger Lars Mathiasen fra Nyhavn Rejser.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Han mener også, at der er folk, der bevidst vælger at rejse til f.eks. et jordskælvsramt land som New Zealand: »Efter en tsunami eller et jordskælv er der rigtig mange, der tænker, at nu er det supervigtigt, at vi rejser ud til den destination, for de har ekstra brug for, at vi bruger nogle penge der, fordi de på stedet lever af turisme. Sådan tænkte folk ikke for år tilbage«. Hos Falk Lauritsen Rejser mærker de også, at folk gerne vil rejse til et land, der har hårdt brug for turistpengene: »Vi har kunder, der siger, at de gerne vil af sted til sådan nogle steder – måske ikke for at være direkte behjælpelige, men de vil gerne lægge nogle penge i landet, så de kan komme i gang igen«, siger Søren Buchbjerg.LÆS ARTIKEL

Ved planlægning af en ferie kan det nogle gange være svært at indse, hvor kolossalt store andre lande er. I Danmark er man vant til, at man komme fra den ene ende af landet til den anden på tre-fire timer, men det er en anden målestok, der gælder ude i verden. Det ramte i 2002 Falk Lauritsen Rejser, der havde den venezuelanske ferieø Margarita på programmet:

»Det var en stor destination for os. I 2002 var der uroligheder i hovedstaden Caracas på fastlandet, og vi havde mange, der ikke ville rejse til Margarita, fordi der var uroligheder inde i landet. Men som vi siger: Jo, nu er der optøjer på Nørrebro (i København, red.), men det er jo ikke ensbetydende med, at der sker noget her i Herning. Verden er blevet mindre, formentlig på grund af internettet, og derfor kan man godt finde ud af, at der jo er tusinder af kilometer fra der, hvor der er uro, og så til feriestedet. Den forståelse og den mulighed for at få geografien til at hænge sammen, er langt større end for ti år siden«, siger Søren Buchbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden