Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Teh Eng Koon
Foto: Teh Eng Koon

DRUKNEULYKKER. I 2010 druknede 11 mennesker på Phukets strande, mens 1.273 blev reddet. Billedet her er fra Karon Beach.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker-paradis i Thailand plages af drukneulykker

Farlige understrømme koster hvert år mange menneskeliv på Phuket. Eksperter savner mere information fra rejsebureauerne.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år tager flere tusinde danskere til Thailands største ø, Phuket, for at opleve det, rejsebureauerne kalder »bløde sandstrande med turkisblåt hav«.

Men fra maj til december kan Phukets strande være alt andet end bløde, når sydvestmonsunen i regntiden periodevis hamrer ind over øens vestlige strande med voldsom blæst, høje bølger og piskende regn til følge.

Og det er ikke bare surt for dem, der har betalt mange penge for en thailandsk solferie – det er også livsfarligt. For med de store bølger følger mange farlige understrømme.

De kostede 11 mennesker livet i 2010, mens 1.273 andre samme år blev reddet fra at drukne. I år er antallet af døde indtil videre på fem, mens 589 er blevet reddet (dog er de officielle tal fra marts, juni, august og september endnu ikke blevet bogført, red.). Det viser tal fra Phuket Lifeguard Service, som Turengårtil.dk har fået tilsendt.

LÆS ARTIKEL

Lars Bindholt er fiskeribiolog og har arbejdet som guide og dykkerinstruktør på Phuket i sammenlagt 10 år siden 1985. Ifølge ham er problematikken på Phukets strande fuldstændig den sammen som ved Vesterhavet herhjemme.

»Når bølgerne har ramt stranden, skal de ud igen, og det kan skabe en stærk understrøm«, siger Lars Bindholt.

At det kan være farligt at svømme i vandet på den vestlige side af Phuket er ikke nogen hemmelighed. De lokale thaier bader der aldrig selv og har så meget respekt for vandet, at der på Karon Beach, hvor øens næststørste ferieområde ligger, i mange år lå et åndehus, hvor man ofrede til guderne for at mildne havet.

Netop den historie er et godt eksempel på det, som mange oplever er det største problem på Phuket – nemlig manglende information om de lumske badeforhold.

LÆS ARTIKEL

Ifølge Lars Bindholt bliver der simpelthen ikke skiltet god nok på strandene, og det er heller ikke hans oplevelse, at de turister, der ankommer til Phuket på forhånd er informeret nok om forholdene. De har mest hørt om de smukke strande og det turkisblå vand.

»Jeg synes, det er et problem, at man som rejsende ikke bliver oplyst om de negative ting også. Badning på Phuket bør foregå på østkysten eller på Phi Phi-øerne. Men svømmer du vestsiden, bør du vide, at det er forbundet med stor risiko, når der er store bølger. Det er kun rimeligt at oplyse om det«, siger Lars Bindholt.

Samme holdning har Jayne Macdougall fra nonprofit-organisationen Phuket Lifeguard Club. Hun har de sidste 12 år arbejdet med både livreddere og sikkerhed på strandene.

»Det er ikke min oplevelse, at rejseselskaberne informerer om de mulige farer, der er ved at svømme i vandet ved Phuket, eller oplyser om, hvordan redningstjenesterne fungerer, så man kan undgå de mange ulykker. Måske kender de simpelthen ikke nok til forholdene, eller også tror de, at det vil skræmme kunder væk«, fortæller Jayne Macdougall.

Heftig lokal debat
Meget tyder på, at Jayne Macdougall har ret. Eksempelvis har de mange dødsfald og redningsaktioner skabt heftig debat blandt de lokale på Phuket. Følger man diskussionerne på de lokale aviser, phuketgazette.net og phuketwan.com, står det klart, at man på Phuket har et ønske om, at turisterne i langt højere grad er informeret om de farlige strømforhold, der findes i regntiden, særligt på den meget populære Karon Beach. Blandt andet diskuterer man, hvor vigtigt der er, at hotellerne på strandene er med til at informere. Men hotellerne sender aben videre til rejseselskaberne.

Eksempelvis Star Tour, der sidder på 60 procent af chartermarkedet herhjemme og hvert år sender godt 35.000 danskere til Phuket. Hos Star Tour står der følgende i informationsmaterialet om badeforholdene på Phuket: »Vandet bliver hurtigt dybt, og understrømme kan forekomme«, ligesom selskabet informerer deres gæster om badeforholdene i bussen på vej fra Phukets lufthavn til hotellerne.

LÆS ARTIKEL

Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour, medgiver, at badeforholdene ved Phuket kan være voldsomme i regntiden:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan være utrolig farligt at bade på det tidspunkt af året. Det er ikke hverken Vesterhavet eller Kreta«, siger Stig Elling, der mener, at Star Tour generelt giver den information, der er nødvendig.

»Vi har alle – både hoteller og rejseselskaber – en fælles opgave i at informere ordentligt. Ingen kan fralægge sig et ansvar. Det er muligt, at vi skal opgradere vores badeinformationer, det vil jeg ikke udelukke. For jeg ved godt, at det er vigtigt«, siger Stig Elling.

Han understreger, at hvis Star Tour skal informere mere, skal alle andre aktører også gøre det.

Selv om Phuket i mange år har været voldsomt plaget af drukneulykker, er det først inden for det sidste års tid, at der for alvor er kommet skub i sikkerhedsforbedringerne. Inden et nyt firma med veluddannede livreddere tog over sidste år, kunne mange af livredderne på strandene ikke engang selv svømme.

LÆS ARTIKEL

I dag er der 106 offentlige livreddere på de store strande, og antallet af drukneulykker ser ud til at falde. Samtidig bliver hver eneste redningsaktion nu registreret og dokumenteret, så endnu flere ulykker kan undgås. Desuden skal der nu etableres et såkaldt 'lifesaving education centre' på Nai Harn Beach, ligesom der er lavet en sikkerhedsvideo på engelsk med thaiundertekster, der kan ses på YouTube.com.

Men de mange turister, heriblandt også danske, har stadig behov for mere information, mener Lars Bindholt.

»Jeg så gerne, at man fik en folder i hånden, når man ankom til Phuket, og at der er flere skilte, der fortæller om problemet«.

Han får opbakning af Jayne Macdougall fra Phuket Lifeguard Club:

»Nu er der kommet advarselsskilte på en række forskellige sprog op på strandene. Den information kunne rejseselskaberne jo også udlevere til deres gæster på deres eget sprog, og flyene, der lander på Phuket, kunne vise sikkerhedsvideoer om, hvordan man opfører sig på stranden«.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER
Side 2:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

HVAD MENER DU?

Har du oplevet ubehagelige situationer på en strand på Phuket? Fortæl om det i kommentarsektionen herunder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden