Bakteriemagnet. Man er mere udsat for bakterier, når man befinder sig tæt sammen som på et fly. SAS-flyet på biledet har ikke noget med historien at gøre.
Foto: EHRBAHN JACOB

Bakteriemagnet. Man er mere udsat for bakterier, når man befinder sig tæt sammen som på et fly. SAS-flyet på biledet har ikke noget med historien at gøre.

Sundhed og sygdom

Ny undersøgelse afslører de mest beskidte steder på flyet

Det er overraskende nok ikke flyets toilet, der er fyldt med flest bakterier.

Sundhed og sygdom

Vi sidder som passagerer tæt sammen i et fly, nyser og hoster og sætter vores aftryk på armlæn, bord, og når vi skal åbne bagageboksen for at fiske tasken frem. Derfor er det formentlig ikke overraskende, at fly og lufthavne er mere beskidte end et gennemsnitligt hjem.

Mere overraskende er det måske, hvor på flyet og i afgangshallen, der er mest bakterie-befængt.

Det har hjemmesiden Travelmath.com, der hjælper rejsende med at udregne fly- og køretid mellem byer, undersøgt. Travelmath.com har fået en mikrobiolog til at tage 26 prøver i fem lufthavne og fire fly fordelt på to større flyselskaber for at finde ud af, hvor beskidte de er.

Konklusionen er - muligvis lidt overraskende - at toiletter både i lufthavne og på fly er renere, end man måske skulle tro. Faktisk viser undersøgelsen, at det er det lille bord, du klapper ned foran dig, der er klart det mest bakteriefyldte sted på flyet.

Resultaterne af testen er udregnet i enheden CFU, som står for Colony Forming Units. Tallet bestemmer antallet af mikroorganismer eller bakterier, der er i stand til at formere sig per kvadratcentimeter.

Pas på lufthavnens vandfontæner

Og der blev fundet 14.000 CFU per kvadratcentimeter (cm2) i gennemsnit på de undersøgte borde. Til sammenligning er det andet mest beskidte sted luftblæseren over passagerernes hoved, der i prøverne havde 1.800 CFU pr. cm2. Det tredje mest bakteriebefængte sted er skylleknappen på flyets toilet, mens det fjerde mest beskidte sted i flyet er sikkerhedsselen. Det er da også det sted, alle flyrejsende uden undtagelse rører ved.

Ifølge undersøgelsen er det mest beskidte sted i lufthavnen knappen til de gratis vandfontæner, mens låsen til toiletterne med 451 CFU pr. cm2 er det andet mest beskidte sted. Antallet af bakterier er dog ikke så højt, hvilket ifølge undersøgelsen betyder, at lufthavne faktisk gør et rimelig godt arbejde for at holde toiletterne rene, selv om der stadig er plads til forbedring.

Der blev ikke fundet E.coli-bakterier, der kan være ganske farlige for mennesker. Det var den eneste bakterieform, som Travelmath testede for i undersøgelsen, skriver virksomheden i en mail til Politiken. Det er ifølge lektor fra Professionshøjskolen Metropol og rengørings- og hygiejneekspert, Michael René, »positivt«.

Undersøgelsen finder dog andre bakterier som ikke er typeidentificeret yderligere, og som dermed potentielt kan gøre flypassagererne syge.

Og hans enkle, men gode råd er derfor:

»Gør selv en indsats for at opnå en god hygiejne, når du rejser og vask fingre inden du spiser - ligesom derhjemme. Brug eventuelt en håndsprit til at desinficere hænder«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Louise Leth eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce