Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Debbie Yazbek-Nelson Mandela Foundation/AP
Foto: Debbie Yazbek-Nelson Mandela Foundation/AP

FAMILIEIDYL. Zindzi Mandela, som i dag er Sydafrikas ambassadør i Danmark, ses her med sin berømte far Nelson Mandela på hans 92 års fødselsdag i 2010.

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandelas datter: »Jeg vil aldrig tage tilbage til Robben Island«

Sydafrikas ambassadør i Danmark, Zindzi Mandela, ønsker ikke at gense øen, hvor hendes far sad 18 år i fængsel.

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den rejse, der har gjort størst indtryk på mig, var…

mens min far (Nelson Mandela, red.) var præsident. Hele familien kørte med The Blue Train fra Johannesburg til Cape Town sponsoreret af livsstilsmagasinet House and Leisure. Togturen var fuldstændig afslappet, og den gav os mulighed for at knytte os tættere sammen på tværs af generationer. Jeg husker, at vi gjorde holdt i byen Kimberley, hvor der var arrangeret skattejagt, og min niece fandt en diamant. Vi var alle sammen meget misundelige.

I Cape Town tilbragte vi en dag sammen med min far, og fotografen Alf (Alfred, red.) Kumalo tog et meget berømt familiefoto i præsidentens embedsbolig Genadendal. For mig var det et vidunderligt øjeblik, for det var svært at få samlet hele familien på samme tidspunkt i samme rum, fordi familien er så stor og spredt over hele Sydafrika. Jeg tror, at det var i 1994, kort efter min fars indsættelse som præsident.

Jeg kan bedst lide at rejse…

med tog, men holder også meget af roadtrips for eksempel i mit hjemland Sydafrika. Især når vi kører til min mors (Winnie Madikizela-Mandela, red.) fødeby Bizana eller Quna, hvor min far voksede op. Jeg holder af at køre i bil gennem landskabet. Det bringer en tættere på det, der sker i det område, man kører igennem. Man kommer i kontakt med folk, når man stopper ved f.eks. benzinstationer eller restauranter. Man kan tage masser af billeder, når man gør holdt. Jeg elsker roadtrips. Indtil nu har jeg kun taget et par lange køreture i Danmark til Skanderborg i Jylland.

Jeg vil aldrig tage tilbage til ...

fængselsøen Robben Island (hvor Nelson Mandela sad fængslet i 18 af 27 år, red.). Da min far stadig var i live, sagde jeg, at jeg godt ville tage med ham til øen, så vi sammen kunne konfrontere spøgelserne. Vi talte ofte om at gøre det, men nåede det aldrig, inden han blev for skrøbelig. Stedet har stor historisk betydning, men for mig betyder Robben Island noget helt andet.

På ferien ...

slapper jeg altid af, for det gør jeg aldrig derhjemme. Det, jeg holder mest af på ferien, når vi besøger mine forældres landsbyer, Bizana og Qunu, er at sætte mig sammen med landsbyernes ældre og lytte til dem, når de fortæller om deres barndom og erfaringer. Man kan lære meget af dem.

Jeg kan bestille øl på …

engelsk, xhosa, sotho, zulu, fransk og forhåbentlig med tiden også på dansk.

Mit mest mindeværdige feriemåltid ...

har jeg fået på Mandarin Oriental Hotel i New York, hvor jeg blev bekendt med buffalo wings. Jeg bestilte dem ikke blot i restauranten, men også i foyeren og på værelset med room service. Det blev helt pinligt med alle de kyllingevinger.

Min bedste kunstoplevelse som ambassadør ...

var, da The South African Opera Ensemble besøgte Danmark sidste år. Vi hørte operaensemblet i Vestermølle Laden ved den smukke Skanderborg Sø. Der var helt udsolgt, og det var en meget intim oplevelse. Jeg følte mig hjemme, selv om jeg var langt fra mit hjem.

Det dummeste jeg har gjort på en rejse ...

var, da jeg tog på tur og opdagede, at shuttlebusser ikke altid er gratis og kun kører en bestemt strækning. Det er både bedre og billigere at tage de offentlige transportmidler.

Det irriterer mig mest på rejsen, når ...

det er ekstremt varmt og fugtigt. Det kan jeg ikke håndtere, selv om jeg stammer fra Afrika. Jeg holder af moderate temperaturer, så det er godt, at jeg er udstationeret i Danmark. Jeg får mere energi af koldt vejr. Og jeg beder til, at jeg vil opleve en hvid jul.

Det mest mindeværdige hotel jeg har boet på ...

er Peermont D’oreale Grande ved lufthavnen i Johannesburg, som jeg altid vender tilbage til. Alt er smukt og flot lige fra receptionen til poolområdet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg rejser altid tilbage til ...

min mors fødeby Bizana. Der er ikke moderne hoteller og faciliteter, men i modsætning til Johannesburg kan man se stjernerne og Mælkevejen, fordi alting ikke er oplyst. Jeg får genopladet batterierne, og det er en skøn køretur langs The Wild Coast og sydkysten med små charmerende byer som Port Edward. Det er dejligt at slippe for de store indkøbscentre, som kan være sterile og kolde.

Mit bedste tip til Sydafrika ...

er at tage til Vilakazi Street i Soweto, hvor der har boet to nobelprismodtagere – ærkebiskop Desmond Tutu og Nelson Mandela. Gaden har udviklet sig til noget helt utroligt med cafeer og butikker med etnisk tøj og smykker. Man kan få en fantastisk braai, som er en barbecue. Jeg tror ikke, at der er noget grillparty, som kan sammenlignes med en sydafrikansk braai. I Vilakazi Street kan man lytte til musik sammen med lokale og folk, der har rejst over den ganske verden.

Min næste rejse ...

går til Gdansk i Polen. Den rejse, jeg ser mest frem til i år, er dog hjemturen til Sydafrika for at fejre min mors 80-års fødselsdag i september.

Hør Politikens Poul Husted fortælle om sine oplevelser med Mandela. Kilde: politiken.tv

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden