FRISTELSER. På all inclusive hoteller er børn omgivet af andre børn, der spiser is og drikker sodavand konstant, mener overlæge. (Arkivfoto)
Foto: Rhienna Cutler/iStockPhoto

FRISTELSER. På all inclusive hoteller er børn omgivet af andre børn, der spiser is og drikker sodavand konstant, mener overlæge. (Arkivfoto)

Sol og strand

Overlæge advarer: Tortur at tage børn med på all inclusive ferie

Det er uholdbart at tro, at børn kan holde igen med den usunde mad.

Sol og strand

Hver femte danske barn er overvægtigt. Imens flokkes børnefamilierne om all inklusive-rejser med fri sodavand, is og pommes frites hele ferien.

Men overvægtige børn skal ikke på all inclusive-ferie, advarer Jens-Christian Holm, overlæge og leder af enheden for overvægtige børn på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

Et konservativt bud på antallet af overvægtige børn i Danmark er 120.000, hvoraf ca. 60.000 er svært overvægtige.

LÆS ARTIKEL

Og i sommerferien er det ifølge Star Tour mere end 40 procent af gæsterne, der er af sted med All Inclusive.

»Det er en ferieform, der ødelægger alt det, man arbejder for i familier med overvægtige børn«, siger han.

Børn kan ikke holde igen

Jens-Christian Holm mener, det er helt uholdbart at tage af sted med en plan om, at børnene skal holde igen med den usunde mad.

»For sådan nogle børn vil det næsten være tortur at udsætte børnene for den konstante fristelse. Oveni er de omgivet af andre børn, der spiser is og drikker sodavand konstant«, siger han til Avisen.dk.

Ifølge professor Bente Klarlund Pedersen er der grund til at tænke sig om, før man sætter sig ind i charterflyet til den gratis buffet

»Jeg synes, det er godt at oplyse om, at selvom all inklusive er attraktivt på nogen måder, så har det nogen konsekvenser«, siger Bente Klarlund Pedersen til Avisen.dk.

LÆS ARTIKEL

Hun peger på de overdådige buffeter som en af synderne.

»Der er rigtig meget forskning, der har bevist, at hvis maden er lettilgængelig, synlig og der er stor variation af den, så spiser langt de fleste mere. Det er jo tilfældet her, og man skal ikke ud efter maden og den er gratis«, siger Bente Klarlund, der er centerleder ved Rigshospitalet og forfatter til bogen "Sandheden om sundhed".

Hun er en fortaler motion som forebyggelse, og den er der meget lidt på mange all inklusive-ferier.

»Når maden så er kombineret med meget lidt fysisk aktivitet på et typisk turiststed, hvor man tager elevatoren ned og lægger sig på stranden, så skal der meget lidt til at forestille sig, at der sker en vægtøgning«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce