Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Eftertragtet. Aqabas kyststrækning er den mest eftertragtede i Jordan, og strandene med klart, varmt badevand tiltrækker nordeuropæerne i efterårs- og vintermånederne.
Foto: istockphoto.com

Eftertragtet. Aqabas kyststrækning er den mest eftertragtede i Jordan, og strandene med klart, varmt badevand tiltrækker nordeuropæerne i efterårs- og vintermånederne.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellemøstens alternative charterdestination

Den jordanske badeby Aqaba ved Det Røde Hav tiltrækker, med sine 30 grader og gæstfrihed, et stadig større antal turister.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iført burkini er den ældre kvinde på nabosolsengen ved at smøre muddermaske i ansigtet.

Hun er fra Jordans hovedstad Amman, mudderet er fra Det Døde Hav, og sammen med 10 aldrende veninder er hun rejst til Jordans eneste kyststrækning ved Aqaba for at nyde roen, vandet og varmen.

Kvinden tilbyder os at prøve lidt af den mørke maske, men da vi pænt takker nej til det eksklusive, mineralholdige mudder, rejser hun sig sammen med to af veninderne, sender vores lyshårede datter et stort, hjerteligt smil og et »God bless you«, inden de fnisende vader ud i det krystalklare vand uden at ødelægge den sirligt lagte maske.

Verdens fjerdetørreste land har blot 28 km kyststrækning, men de udnyttes maksimalt til både private og offentlig strande, marinaer, en stor industrihavn og et stort koralrev.

De 11 veninder er et godt eksempel på Aqabas tiltrækningskraft på jordanere, for ud over at varmen er 10 grader højere end i hovedstaden Amman, har kvinderne valgt at rejse de mere end 300 km for at ligge ved en strand med dødehavsmaske i ansigtet frem for at tage til Det Døde Hav, som kun er 100 km fra Amman.

Efter badeturen samles venindeflokken under skyggende parasoller på strandrestauranten til frokost, vandpiberygning og en fnisende fremvisning af en ny, moderigtig burkini i lilla nuancer.

Nogle få danske, finske og britiske turister vidner om, at Vesteuropa er ved at få øjnene op for Aqaba som en varmesikker efterårsdestination.

»Vi ville være sikre på varme, og Aqaba har altid 30 grader i november. Desuden kan vi lide at dykke og snorkle, og befolkningen og hele stemningen i Aqaba er meget mere afslappet end eksempelvis de egyptiske charterdestinationer ved Det Røde Hav. Jordan er perfekt for os«, fortæller Trine fra Amager, der er i Aqaba med datteren Enya på to år og fire yderligere familiemedlemmer.

Fuldgod erstatning

Ud over strand tilbyder området omkring Aqaba også snorkling og dykning på verdens nordligste koralrev, hvor man har sænket både en kampvogn og et fragtskib til glæde for både fisk, dykkere og snorklere fra hele verden.

Men faktisk behøver man ikke køre de 15 kilometer fra Aqaba til det beskyttede rev for at opleve undersøisk liv. Tamme akvariefisk vugger roligt langs hotellets private strand og er så vant til mennesker, at de lader sig fodre fra hånden på få centimeters afstand med brød- og kagekrummer.

De lader sig heller ikke påvirke af, at jeg bryder vandets jomfruelige spejl under morgendukkerten, mens solens første stråler vælter op over Aqabas beskyttende bjergkæde.

Tilkommende morgenbadere får et godmorgen-nik, inden jeg henter familien ned fra lejligheden til en svulstig morgenbuffet, hvor en kokkehær steger pandekager, mikser den personlige omelet og anbefaler de arabiske specialiteter, der alt sammen nydes i selskab med arabiske vindhekse under den enorme beduinteltdug, der er spændt over hotellets store terrasse.

Alt dette lyder måske som ubetalelig luksus, men priserne på det femstjernede hotel, Mövenpick Resort & Residence, der tidligere på året blev kåret til et af de ti bedste resorter i Mellemøsten/Afrika af det amerikanske rejsemagasin Conde Nast, ligger fra under 4.000 kroner for en uge, inklusive morgenmad.

Og da flyvetiden til Jordan ikke er længere end til De Kanariske Øer, kan Aqaba være en fuldgod erstatning for parret eller familien, der vil opleve mere end de klassiske charterdestinationer, men samtidig ikke bruge et halvt døgn på en rejse til Thailand i det danske vinterhalvår.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fordomme spiller vigtig rolle

Sæsonen for danske rejsebureauer varer fra oktober til april. Sommermånederne i Aqaba er så varme, at selv vores egyptiske livredder ved hotelpoolen fortæller, at han rejser til hjemlandet for at køle af fra Jordans 50 grader. Samtidig skrues priserne i Aqaba usandsynligt højt op juni, juli og august, idet alle jordanere flokkes om landets eneste stribe med strand og hav.

At Aqaba kan præstere en konstant temperatur på omkring 30 grader – i december og januar kan den dog falde til omkring 20 – passer tilsyneladende et stigende antal danskere godt, for hos Danmarks største udbyder af charterrejser til Jordan, Apollo Rejser, sender man hver sæson omkring 10.000 danskere til Aqaba, hvilket gør byen i bunden af Aqaba-bugten til et stadigt vigtigere vinterrejsemål.

»Aqaba kunne nemt blive den næste, store charterdestination ved Østmiddelhavet«, siger Henrik Halkier, professor i turisme ved Aalborg Universitet.

»Egypten, Tyrkiet og De Kanariske Øer er blevet mainstream, mens der i Jordan skrues op for den eksotiske faktor ved en charterrejse. Der er stadig en nyhedsværdi i at rejse dertil, ligesom det også kan have betydning at kunne fortælle, at man har været et sted, hvor ikke mange har været«, siger Henrik Halkier, der dog særligt ser én faktor spille ind i forhold til, at Aqaba ikke ryger helt til tops på charterhitlisten.

»Har man ikke den geografiske stedsans i Mellemøsten, så ligger Jordan tæt på de konfliktramte Syrien og Israel. Fordommene om Mellemøsten spiller en vigtig rolle, for når man vælger sin destination, drejer det sig ikke kun om hotellet og byen, men ligeså meget om, hvad man ved om stedet i øvrigt. Mellemøsten bliver associeret med islam og terrorisme, og overføres dette til en turistdestination, vælger mange noget andet«, siger Henrik Halkier og forklarer, at folks opfattelse af en destination ændrer sig i takt med, at flere rejser dertil og vender hjem med historier om god service og et fornuftigt prisniveau.

»For 20 år siden mente folk også, at Tyrkiet var lige lovligt vildt. I dag er det blevet næsten mainstream. Man skal huske, at turoperatøren fungerer som mellemmænd i forhold til at skabe trygge rammer, og når store charterbureauer som Apollo og FDM Travel arrangerer rejser til Aqaba, bør man jo tænke, at det nok ikke er så farligt«, siger Henrik Halkier og vurderer, at det udover varmen er de to vigtige attraktioner Petra og Wadi Rum (se boks), der giver turister mulighed for at opleve noget helt ekstraordinært på charterferien.

Vanvittige byggeprojekter

Det er netop den indbydende befolkning, de enorme, omliggende attraktioner, strandene og varmegarantien, som styret i Aqaba håber, stadig flere mennesker fra hele verden vil opleve. Der satses stort på at udnytte områdets positive status til masseturisme, og flere steder skyder vanvittige byggeprojekter op med kapital fra især Saudi Arabien og de olierige emirater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Størst er Marsa Zayed-projektet, der forventes færdigt i 2050 til en værdi af omkring 55 mia. danske kroner, hvor man blandt andet skal flytte byens industrihavn længere mod den saudiarabiske grænse for at gøre plads til en marina og en krydstogt-terminal.

For danske turister vil det nok også være Petra og Wadi Rum der trækker dem til Jordan, mens det for jordanerne selv mest vil være den 28 km lange kyststrækning og de lækre, private strande, der drager dem mod Aqaba.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden