Storby og kultur

Her er Europas mest cool julemarkeder

Specialdesignet tøj, lækre delikatesser og håndlavet keramik. Se otte af Europas bedste julemarkeder her.

Storby og kultur

Julen nærmer sig med stormskridt. Der er under tre uger til den 24. december, så julestemningen skal snart findes frem for alvor.

Og hvor gør man det bedre end på et af de mange julemarkeder, som hver vinter kan opleves rundt om i Europas storbyer?

Her er markeder, hvor små boder med glühwein, hjemmebag, julekonfekt og forskellige delikatesser er stablet side om side med nisser, julepynt og dekorationer. Men her er også julemarkeder, som alle har noget helt ekstraordinært at byde på.

Vi viser vej til otte af Europas allermest spændende julemarkeder. Gå på opdagelse blandt håndlavede smykker, små designerfund, bliv smittet af atmosfæren på et af Europas ældste julemarkeder, og spis dig mæt i lækre delikatesser.

Berlin – Det elegante julemarked

Tyskland er kendt for sine julemarkeder. Traditionen går flere hundrede år tilbage, og det er svært at rejse til en tysk by i juletiden uden at rende på en lokal variant af julemarkedet. Berlin er ingen undtagelse. Et af de markeder, man ikke bør snyde sig for, er WeihnachtsZauber auf dem Gendarmenmarkt – alene markedets smukke placering på Gendarmenmarkt gør det et besøg værd. Det består af små, ensartede hvide telte, der giver et elegant og luftigt udseende og minder om et snedækket vinterlandskab. Boderne frister med klassiske julevarer, men hvad man virkelig bør gå efter på WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt, er maden. Udover typiske vinterdelikatesser som tyske pølser grillet over kul og lune kastanjer knokler flere af Berlins mest talentfulde gastronomer for at give markedets gæster en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige – og til ganske rimelige priser.
Hvor:WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt, Berlin.
Hvornår: Hver dag fra kl. 11 frem til nytårsaften, hvor markedet lukker med et brag kl. 1.

Mere tysk husmandskost – Find de fedeste madsteder i Berlin her

Flyv til Berlin i december for 1.268 kr. Fortsæt selv søgningen her

Hamburg – Nordtysklands mest imponerende julemarked

En god og nemt tilgængelig mulighed for danskere, der gerne vil have lidt udenlandsk julestemning, er at tage en tur til Hamburg. Her kan man nemt komme til med både bus, tog og bil på ret få timer, og der er masser af muligheder for at komme på juleeventyr. I ganske kort gåafstand fra hovedbanegården findes Der Hamburger Weihnachtsmarkt, som er blandt de største og mest imponerende i Nordtyskland. Her får man virkelig et godt eksempel på, hvad tyskerne kan præstere på julemarkedsfronten. Cirka 150 større og mindre juleboder plus diverse attraktioner for både børn og voksne og gode muligheder for at få smagsprøver på de helt særlige ”lebkuchen” – tyskernes honningkager, eller en ægte tysk bratwurst ristet til perfektion over åben ild.
Hvor:Der Hamburger Weihnachtsmarkt, Hamburg.
Hvornår: Hver dag frem til tirsdag den 23. december fra kl. 11-21. Lørdage og søndage frem til kl. 22.

Havnebyen med kulturoplevelser i topklasse – tjek vores guide til Hamburg

København – Det alternative julemarked

Er der ikke tid og penge til at smutte udenlands efter cool julestemning, kan vi faktisk også klare det indenfor landets grænser. For hvert år ved juletid omdanner Christiania Den Grå Hal til et herligt alternativt julemarked, som er en stor oplevelse for alle sanser: Eksotiske sager, hjemmelavet julepynt, smukke håndlavede smykker og alverdens i sjovt og alternativt design kæmper om pladsen, mens duften af brændte mandler og krydret gløgg hænger tungt i luften. Et godt sted at finde den julegave, som ikke kommer til at ligge i tre-fem andre eksemplarer under juletræet.
Hvor:Christianias Julemarked, Den Grå Hal, Christianshavn, København.
Hvornår: Hver dag fra lørdag den 6. december til lørdag den 20. december 2008 fra kl. 12-18.

LÆS OGSÅ:

London – Julemarked med musik i

Borough Market frister med specialiteter året rundt, men juletiden er nu en særligt god grund til at lægge vejen forbi Londons ældste og muligvis også bedste madmarked. I juletiden fylder de handlende deres boder med ganske særlige produkter, som bliver lavet helt specielt til årstiden. Skal der britisk inspiration på julebordet, er der således ikke noget meget bedre sted end Borough Market og for at sikre, at julestemningen helt sikkert kommer op i folk, bliver der flere gange i løbet af juletiden arrangeret levende musikalsk optrædende på markedet. Mad og musik – delikatesser ledsaget af smukke, klassiske britiske julesange.
Hvor:Christmas Music at Borough Market, London.
Hvornår: Åbent hver dag, men tiden varierer. Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Mode, mad og gamle møbler – Se alle de bedste markeder i London her

Salzburg – Et af Europas ældste julemarkeder

Holder du af historiens vingesus, så er det Salzburg, du skal lægge vejen forbi, for den østrigske by lægger plads til et af Europas ældste julemarkeder. Faktisk går markedets historie helt tilbage til det 15. århundrede, hvor ældre kvinder begyndte at sælge deres håndværk på pladsen foran byens domkirke. Der er stadig smukke håndlavede sager at finde i markedets boder, og trods de mange år på bagen har det bevaret sin status som lille og intimt med kun 85 boder. Så her slipper man for den lidt overvældende fornemmelse af ikke at vide, hvor man skal starte og slutte, som man kan opleve på nogle af de største julemarkeder.
Hvor:Der Salzburger Christkindlmarkt, Julius-Raab-Platz 1, 5027 Salzburg.
Hvornår: Hver dag frem til fredag den 26. december 2008 kl. 18. Åbningstider skifter, se de aktuelle tider på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er meget mere jul i Østrig – også i Wien. Se guiden her!

Rom – Det religiøse julemarked

Når julen nærmer sig, er den italienske hovedstad proppet med utallige varianter over den klassiske julescene med Jesusbarnet, Jomfru Maria og de vise mænd i stalden i Betlehem. Udover julekrybberne findes også utallige små boder med italienske julespecialiteter, og juledekorationerne i Rom er et kapitel for sig. Det bedste og største marked findes på Piazza Navona, hvor det blandt andet er værd at kigge efter figurer af ”La Befana”, som er den juleheks, der ifølge traditionen kommer med gaverne til de italienske børn.
Hvor: Piazza Navona, Rom.

Juleshopping på Via Condotti – Se de lækreste butikker i Rom her

Tallinn – Det hyggelige, autentiske julemarked

Er du til jul på den gode autentiske og hyggelige måde, så er det julemarkedet i Estlands hovedstad Tallin, du skal besøge. For det bliver ikke meget mere jule-agtigt, end når man bevæger sig rundt i Tallinns brostensbelagte gader blandt smukke bygninger fra det 15. århundrede og lurer på de mange kælderbarer, hvor levende lys blafrer inviterende. Rådhuspladsen er der, hvor det hele sker med et halvt hundrede boder fyldt til randen med mulige julegaveideer. Sørg for at have god plads i kufferten, for især håndstrikkede uldne sweatre og halstørklæder er værd at tage med hjem herfra, ligesom håndlavet trælegetøj ikke fås smukkere mange steder. Find også vej til den lille sidegade Katariina Käik, hvor lokale kunstnere har deres værksteder og producerer smukke sager i glas, keramik og ædle metaller.
Hvor:Rådhuspladsen, Tallinn.
Hvornår: Frem til den 7. januar 2010.

Bruxelles – Julemarked med belgiske madspecialiteter

Har du fået nok af den traditionelle julemad, så tag en tur til Bruxelles og oplev Plaisirs d’Hiver – Vinterens Nydelser. Markedet holder til omkring Børsen og på Place Sainte Cathrine og er et oplagt sted at nyde en belgisk klassiker i form af en bøtte moules – muslinger – med de klassiske belgiske pomfritter og en gedigen kop velbrygget øl i en af de mange små boder. Slut af med en luftig vaffel eller nogle af de verdensberømte chokolader og forbrænd derefter kalorierne på en vandretur rundt mellem de mange boder på markedet. Husk også at opleve det store show med lys og lyd på Grand Place, som finder sted hver aften.
Hvor:Plaisirs d'hiver, omkring Børsen og på Place Sainte Catherine, Bruxelles.
Hvornår: Frem til den 3. januar 2010, mandag til torsdag fra kl. 12-21, fredag til søndag 11-22.

LÆS OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad mener du?

Vi vil gerne have dine tips og gode råd. Har du oplevet nogle hyggelige julemarkeder? Fortæl om det i kommentarsektionen herunder.

Skal du på badeferie til vinter? Se vores forslag her!


Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:San Francisco, Rom, Lissabon, Berlin, Århus, Toscana, Se flere
Sol & strand:New Zealand,Gran Canaria,Kreta,Cypern, Mallorca, Algarve

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce