Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Populært par. Bella (Kristen Stewart) og Edward (Robert Pattison) i den nye Twililght-film. En lille flække har spundet guld på seriens og filmenes popularitet.
Foto: Andrew Cooper/AP

Populært par. Bella (Kristen Stewart) og Edward (Robert Pattison) i den nye Twililght-film. En lille flække har spundet guld på seriens og filmenes popularitet.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag med til virkelighedens Twilight-by

Velkommen til vampyrbyen Forks - hjemsted for Edward, Bella, Jacob og alle de andre fra den verdensberømte bog- og filmserie, Twilight.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På den smalle strimmel land mellem Olympic National Park og Stillehavet på Olympic-halvøen helt oppe på den vestlige grænse til Canada, ligger den lille, regnfulde flække, Forks. Meget få kender den. Og så alligevel.

Byen er nemlig hjemsted for en af de mest kendte sagaer i moderne litteratur, vampyrkærlighedshistorien Twilight.

LÆS ARTIKEL

I morgen har den fjerde Twilight-film, Breaking Dawn Part I, Danmarkspremiere, og som dens forgængere finder kærlighedshistorien mellem pigen Bella, vampyren Edward og varulveindianeren Jacob sted i og omkring Forks.

Derfor er forventningerne da også store, da vores lejede Chevy ruller forbi det gule byskilt med de fem, verdensberømte bogstaver. Vi forventer nærmest bidemærker i autoværnet og blege ansigter i vejkanten, men min hustru, som er stor Twilight-fan, og jeg bemærker med det samme, at noget er galt. Noget er ikke, som det er i tankernes Twilight-univers. Vi er begge klar over, hvad problemet er.

Drabelige slag i kærlighedens tegn
Solen skinner. Og det skal den ikke i Forks. For det gør den aldrig på film.

Men ellers er det hele der. Supermarkedet. Skolen. Bellas hus. Indianerne. De høje, tunge grantræner, hvor vampyrer og varulve udkæmper drabelige slag i kærlighedens tegn samt den stormfulde stillehavsstrand, La Push.

Med sine omkring 3.000 indbyggere ligger Forks udenfor turisternes alfarvej. Og grunden er simpel. Det regner, det er øde og det er en isoleret soveby. Men byen indeholder trods alt, ifølge Lonely Planet, det eneste lyskryds i 160 miles omkreds.

LÆS ARTIKEL

Men det er sjovt nok disse normalt negative ingredienser, der har gjort Forks berømt. Twilight-forfatteren Stephanie Myers beskriver selv byen således:

»Som ramme havde jeg brug for et sted, hvor det regnede latterligt meget. Jeg tjekkede Google, som jeg gør, når jeg researcher, og kiggede efter det sted i USA, der har mest nedbør. Det viste sig at være i Olympic Peninsula i staten Washington. Jeg fandt kort over området og studerede dem og ledte efter noget småt, noget øde, omgivet af skov... og der, lige der, hvor jeg gerne ville have det, var der en lille by ved navn Forks«.

Stephanie Myers' citat hænger i glas og ramme på Forks Visitor Center ved byens gennemskærende highway 101 i den nordlige udkant, der samtidig fungerer som den samlende Twilight-central.

Og ikke overraskende kommer langt de fleste af turisterne til Forks på grund af filmen, fortæller leder af besøgscentret, Mike Gurling:

»90 procent af turisterne kommer for Twilight. De sidste 10 procent for Forks. Men det gode for vores område er, at når man kommer hertil for Twilight, researcher man på Forks og hele området omkring, og så finder man ud af en masse den vej. Man finder ud af, hvor meget området egentlig har at tilbyde«, fortæller han.

Skuespillerne har aldrig været i Forks
Sammen med sine kollegaer forberedte Mike Gurling sig allerede for mange år siden på den tsunami af vampyrelskere, der i de seneste år er væltet ind over Forks

»Allerede i 2007 lavede vi al vores Twilight-materiale her i besøgscentret. I 2008 kom den første film, og siden er det bare gået frem med besøgstallet«, siger Mike Gurling.

Han fremviser et verdenskort fyldt med knappenåle. Det er svært at finde en nation i verden, der ikke har haft en repræsentant i Forks.

LÆS ARTIKEL

De alt for få kvadratmeter i besøgscentret har rigtig meget Twilight og lige mange turister. De tager billeder med papfigurer af Edward, Bella og Jacob. Her er autografer, mapper med hilsner, ord fra forfatteren Stephanie Meyers, platter, skilte, fantegninger af varulve, en stor gæstebog med tusindvis af navne fra hele verden og så Bellas røde truck. I to udgaver pryder den parkeringspladsen og er til fri afbenyttelse for fotoglade fans.

Få meter nede ad hovedgaden ligger firmaet Twilight Tours, der tager interesserede rundt til alle de berømte steder fra serien. Men selv om stort set samtlige butikker og restauranter i byen indeholder et element af Twilight, har ingen af de berømte skuespillere fra Twilight nogensinde sat deres fødder i Forks.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen er filmene er optaget her, ligesom Stephanie Meyers blot har samlet inspiration til sine bøger her. Kun navnet Forks findes i virkeligheden. Alligevel guider Twilight Tours og Visitor Center turister rundt til de steder, som de mener har dannet grundlag for de malende beskrivelser i Twilight.

Hvis man tager bilen få kilometer sydpå fra Forks og svinger til venstre ad Hoh River Road, ender den smukt snoede vej i Hoh Rainforest. Fra Hoh Visitor Center udgår stier i alle retninger og længder til al slags bentøj.

Varme kilder og fantastisk udsigt
Undertegnede havde en to-årig med og testede den korte, men kringlede Hall og Moss-sti, hvor enorme, knortede træer med sløvt, fugtigt hængemos sørgede for regnskovsstemning på en Tolkien-agtig måde. Turen er meget populær og befærdet, men giver med masser af plancher og info-center spændende information om det unikke område.

Selve Hoh River Road er også en oplevelse med træer helt tæt på vejen. Ingen overgår det 500 år gamle og 90 meter høje træ, Sitka Spruce, der klart er et fotostop værd.

LÆS ARTIKEL

Drejer man til venstre ad highway 113 nord for Forks, når man ud til fastlands-USA’s vestligste punkter ved de forrevne Cape Flattery og Cape Alava og den øde Lake Ozette-sø, der har flere muligheder for vandreruter langs kysten.

Søger man i stedet ind øst for Forks, støder man ind i den kæmpemæssige nationalpark, Olympic National Park, der lokker med varme kilder ved Sol Duc Hot Springs, den smukke Lake Crescent-sø, fantastiske udsigter fra Hurricane Ridge.

Uhyggelige klippeformationer

Det er dog vigtigt at huske på, at området er det mest regnfulde i USA. Til gengæld bringer manglen på sol andre skønne nuancer frem. En snoet bjergvej indhyllet i skyer, der pludselig åbenbarer et vamset skylåg. Regnen, der får de mægtige graner til at neje nådigt ned mod bilen på de små veje. Blæsten fra Stillehavet, der driver regnen ind i ansigtet og får den rejsende til at indse, at livet bør mærkes - og at ferie er andet end sol og sommer. Og den våde sommer, der får turisterne til at blive væk, så man får følelsen af rent faktisk at være i ødemarken - modsat andre nationalparker i USA, der kan være overrendt i sommermånederne.

Vest for Forks, hvor der dog er en del turister, finder man stranden La Push, der også spiller en vigtig rolle i Twilight. La Push er et lille samfund i Quileute-indianernes reservat, og det er da også indianerne, der driver La Push Ocean Park Resort, hvor vi checker ind for tre overnatninger. Stedet består af både hytter, lejligheder, camping og RV-sites til fornuftige priser.

Og for at vende tilbage til følelsen vi havde, da vi ankom til Forks, hvor solen skinnede, så vælter regnen ned over La Push.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Skal man rejse til La Push, så skal man kunne tåle, at der er ikke er noget at lave. For man kan ikke andet end at slappe af. Nyde vinden, nyde hinanden og drikke en kop mokka fra det minimale kaffeskur, Jacobs Java. Lytte til de kraftige bølger i bugten, der kommer med japansk ekko helt fra den anden side af Stillehavet, slentre rundt i indianernes lille fiskersamfund og nyde synet af de mystiske, uhyggelige og dis-omhyllede klippeformationer, der præger hele bugten ud for La Push.

Men det er dejligt, at det regner, for det grå hører til i Forks og giver hele byen det twist af Twilight, som vi manglede, da vi passerede byskiltet i solskin. Regnen gør træerne mere uhyggelige, og man får en snigende fornemmelse af, at noget holder øje med dig fra skovene. Twilight bliver vakt til live.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden