HOTDOG. Folk flokkes omkring Günter's for at smage hans korvar fra hele verden.
Foto: Poul Husted

HOTDOG. Folk flokkes omkring Günter's for at smage hans korvar fra hele verden.

Storby og kultur

Svensk pølsevogn er stjerne i både bog og film

Forfatteren Leif GW Persson har givet Günter’s hotdogs i Stockholm kultstatus.

Storby og kultur

I den svenske forfatter Leif GW Perssons seneste kriminalroman, ’Den døende detektiv’, er Sveriges mest berømte pølsevogn med i åbningsscenen.

Den pensionerede politimand og livsnyder Lars Martin Johansson holder ind til Günter’s på Karlbergsvägen 66 i Stockholm for at få »en sigøjner med surkål med fransk sennep«. For Günter’s hotdogs eller korvar er værd at dø for.

Inden Johansson når at sætte tænderne i hotdoggen, får han dog en blodprop i hjernen, og så ruller historien.

LÆS ARTIKEL Pølsevognen er opkaldt efter den oprindelige ejer, den nu afdøde østriger Günter Schwarz, og føres videre i hans ånd. Hverken Johanssons skæbne eller Günter’s øgenavn, ’Infarkt-kiosken’, skræmmer imidlertid kunderne væk.

Günter’s pølsevogn, som mere er en pølsebod og ser lidt hjemmekonstrueret ud, er blevet kult blandt det pølse- eller korvarspisende svenske folkefærd.

45 minutters ventetid

Da en sulten turengårtil.dk besøger Günter’s en lørdag eftermiddag, er der en halv times kø, men det er ikke noget at tale om, siger en af stamkunderne, som er der med hele familien: »Ofte må man vente i 45 minutter, men det er ventetiden værd. Du skulle prøve en kabanoss, som er en stærk ungarsk sag«. Turengårtil.dk følger rådet og vælger en dubbel korv eller en dobbelthotdog med en kabanoss og en tysk Türinger Wurst med surkål i et stort udhulet brød. Chilidressingen giver sved på panden.

LÆS ARTIKEL

Mens vi guffer løs siddende på en mur, kan vi se, at de parkerede biler på vejen er fyldt med hotdoggumlende passagerer. Günter’s hotdogs er en sensation, men værd at dø for er de nu ikke, uanset hvad Leif GW Persson og hans romanpersoner hævder.

Spændende bliver det imidlertid, om Günter’s medvirker i den danske instruktør Kristoffer Nyholms tv-serie om Palmemordet baseret på Leif GW Perssons trilogi: ’Mellem sommerens længsel og vinterens kulde’, ’En anden tid, et andet liv’ og ’Falder frit som i en drøm’.

Optagelserne begyndte i Stockholm i februar, og tv-serien ventes at få premiere på svensk tv til jul. Tv-serien efterfølges af en biograffilm.

FØLGTuren Går Til på Facebook

Politiken var inviteret af Stockholm Visitors Board.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce