0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Top 5: Det skal du opleve i Lyon

Der venter dig store madoplevelser i Lyon, der er hjemsted for et overdådigt madmarked, en række af verdens bedste kokke og vært for VM i kogekunst.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Monika Dinek
Foto: Monika Dinek
Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bocuses restjernede madmusem

Trods sine 86 år er Paul Bocuse stadig aktiv og driver i dag flere spisesteder i og omkring hjembyen. Herunder flagskibet med det officielle navn l'Auberge du Pont de Collonges, der har tre stjerner i den røde Michelin-guide.

Bocuse er fader til det såkaldte 'nouvelle cuisine', den særlige, lette stil inden for kogekunsten, der opstod i Frankrig i 1960'erne som modvægt til det traditionelle franske køkken, der blev betragtet som fedt og tungt. I dag vil de fleste ironisk nok betragte maden her som en anelse bedaget og mere smørtung end man er vant til fra andre gode spisesteder.

Har man imidlertid en svaghed for klunkemøbler og kulinariske klassikere - som eksempelvis den trøffelsuppe Bocuse kreerede til Frankrigs præsident Valéry Giscard d'Estaing i 1975, er besøget her en næsten museal madoplevelse.

Med godt 180 euro (cirka 1.300 kroner) for fem retter ligger priserne i den høje ende. Bocuse driver dog desuden fire mere prisvenlige brasserier i byen. På henholdsvis Le Nord, l'Est, Le Sud and l'Ouest kan man stille sulten til langt mere overkommelige priser. På Le Nord i specialiteter fra Lyon.

Bocuse / l'Auberge du Pont de Collonges, 40 Quai de la Plage. bocuse.fr
Se også Brasserierne: nordsudbrasseries.com

Det legendariske topspisested

De stolte traditioner på det smukt indrettede La Mère Brazier – den mere end 90 år gamle restaurant hvor Bocuse var i mesterlære - drives videre af den prisbelønnede kok Mathieu Viannay, der bygger bro mellem klassisk og mere moderne fransk madlavning.

Her er nyklassikere som 'mor Brazier' stod fadder til, herunder artiskokker med foie gras og Bresse kylling demi-deuil (med trøfler under skindet), men også friske nyopfindelser som eksempelvis krabbekød med ræddiker, grønne æbler og syrlig gelé.

Menuerne fås for omkring 60 til 100 euro (cirka 440 til 740 kroner) for 3 til 5 retter. Til frokost kan man blive bespist or omkring 40 euro (cirka 300 kroner) . I dag har restauranten to stjerner i Michelin-guiden.

La Mère Brazier, 12 rue Royale. lamerebrazier.fr

Et nyt frisk pust


Lyon har i omegnen af 30 Michelin-restauranter, og skal man blot vælge én, kunne det meget vel være Maison Clovis, en lille, elegant indrettet neo-bistro med simple, veltillavede retter sammensat af sæsonens bedste råvarer.

Med et menukort der byder på blandt andet dampet hummer, søpindsvin, frølår med svamperavioli samt risotto med blæksprutter får man både klassisk fransk efter-bogen kogekunst og en snert af Middelhavet. Maison Clovis tilbyder både a la carte og lange tasting menuer – den billigste variant er til frokost, hvor tre retter kan fås for omkring 50 euro (cirka 370 kroner).

Maison Clovis, 19 Boulevard Brotteaux. maisonclovis.com

Førsteklasses lavbudget


Blandt Lyons mange madfænomener hører også Bouchonen - en særlig type restaurant, der er knyttet eksklusivt til byen her. Bouchonen opstod i 1800-tallet, hvor byens mange ansatte i den blomstrende silkeindustri frekventerede billige steder, der kunne give dem sul på sidebenene efter en 18 timers arbejdsdag.

Også i dag serverer Bochonen tunge og kalorierige retter fra Lyon og omegn i som regel store portioner - og i ekstrem grad koncentreret omkring kød. Her er blodpølser, andepaté, komave, kylllingeleversalat og en række andre ting, der altid smager endnu bedre end de lyder.

Der findes cirka 20 officielt certificerede Bouchons i Lyon, men et større antal spisesteder definerer af indlysende markedsføringsmæssige fordele sig selv som sådan. Den allerbedste Bouchon er imidlertid Café des Fédérations, et herligt højrøstet, no-nonsense spisested hvor et broget publikum af kræsne stamgæster, sultne fyraftensfolk, fattige studerende og taknemlige turister serviceres af joviale tjenere ved borde med rødternede duge og karafler som skænkes med rund hånd. Her er der mulighed for at spise sig mæt for 30 euro (cirka 220 kroner).

Le Café des Fédérations, 8 Rue du Major Martin. lesfedeslyon.com

Lyons overdådige madhaller

Lyons overdådige madmarked er en storslået rejse gennem fransk madkultur og et næsten perverst sansebombardement af delikatesser og friske råvarer, der langes over disken eller steges, koges, braisseres, dampes og fortæres på stedet.

Her er naturligvis fois gras i