Madby. Indbyggerne i Hongkong elsker mad, og som turist er der rig mulighed for at forkæle sig selv kulinarisk.
Foto: Aluxum, iStockphoto/Aluxum, iStockphoto

Madby. Indbyggerne i Hongkong elsker mad, og som turist er der rig mulighed for at forkæle sig selv kulinarisk.

Storby og kultur

Insiderguide: Weekend i en af Asiens fedeste storbyer

Fra billig gademad til sublim michelinkunst. Spis dig gennem Hongkong og krydr din tur med svalende sejlture, cool shopping og jazz i smug.

Storby og kultur

De enorme skyskrabere står ret op og ned ad hinanden og kæmper om at strække sig højest mod himlen, og på gadeplan kæmpes en kamp mellem alverdens designer- og luksusbrands om at vinde netop din gunst og dine bundter af friskhævede, farverige Hongkong-dollar.

Man farer let vild i midtbyens enorme shoppingcentre – malls – som vil kunne tilfredsstille selv den mest hærdede powershopper. I Hongkong fås alt fra lavkultur til haute couture, fra McDonald’s til Mulberry. Noget, der optager Hongkong-borgere måske endnu mere end penge, er mad. Det ses tydeligt, når de hilser på hinanden. I stedet for at sige ’hej’ er det her normalt at hilse på folk med et ’sek joh fahn mei ya?’ – eller rettere: Har du spist?

LÆS ARTIKEL

Heldigvis er Hongkongs syv millioner munde velsignede med en by, hvis madfront byder på et bredt spektrum af lyksaligheder for sultne maver på ethvert budget. Fra braiserede hønsefødder på de ydmyge kinesiske spisesteder til hummerhaler på en af byens fire trestjernede Michelin-restauranter.

For 15-20 kroner kan man nedsvælge den lækreste nudelsuppe med friske rejewontoner, eller man kan lade dollarsedlerne rulle på et af Michelin-templerne og gå om bord en udsøgt tasting menu.

Siden den franske madguide i 2009 begyndte at dele stjerner ud i byen, har Hongkong opnået status som en gastronomisk destination. Den gode nyhed er, at selv besøg på stjernebestrøede spisesteder kan tilpasses ekstremt stramme budgetter. Hongkong gemmer nemlig på nogle af verdens billigste Michelin-restauranter, hvor et måltid kan klares for en 50’er per næse.

FREDAG I HONGKONG

Klokken 15: En våd start
Hongkongs centrum domineres af enorme tårne af stål og glas, som strækker sig vidt og bredt. Gadebilledet domineres af mærkevareforretninger, 7-Eleven og Starbucks, som ikke levner meget plads til den gamle måde at leve på i byen. Alligevel stikker den gamle kultur hovedet frem hist og her. På og omkring Graham St. får alle sanser lov at arbejde. På de skrånende gader blander duften af krydderier sig med lugten af fersk kød, fisk og frugt, som talrige handlende falbyder fra deres små stader midt i byen.

Dagens fangst ligger til frit skue, nogle med tomme, døde øjne, andre stadig i gispende og spjættende tilstand. Kødet hænger klar på kroge, og det koster intet at kigge på, når slagteren svinger kødøksen med forbavsende præcision. Når appetitten er blevet pirret tilstrækkeligt, så prøv Tsim Chai Kee, hvor man for under 20 kroner får en skål af byens bedste nudelsuppe.

Wet Market, Graham Street, Central.

Klokken 19.30: Stjernegod sejltur
Selv om man kun har en weekend til rådighed i byen, er det obligatorisk at tage på mindst én tur med færgerne Star Ferry, som siden 1888 har pløjet gennem Victoria Harbour med passagerer fra Hongkong Island til Kowloon på den anden side. En tur over havnen står i beskedne 2,40 Hongkong-dollar, svarende til 1,75 kroner.

Stig om bord på færgen efter mørkets frembrud, og nyd synet af de enorme bygninger, som udgør Hongkongs imponerende skyline. De neonlysende mastodonter er opført ret op og ned ad hinanden, og denne kompakte tæthed giver en skyline, som i mørket fremstår som et langt, ubrudt bælte af lys. Gå en tur langs havnepromenaden ved terminalen i Tsim Sha Tsui, hvor kærestepar holder i hånd, og familier og turister sukker betaget over udsigten.

Star Ferry, Central Ferry Pier 6.

LÆS ARTIKEL

Klokken 21: Vietnamesisk velsmag
På den vietnamesiske restaurant Nha Trang serveres alle klassikerne fra det vietnamesiske køkken – den livgivende nudelsuppe phó, forårsruller, stegt pattegris og varmende curries. Det er ikke muligt at reservere bord, for der er altid fuldt hus i den livlige restaurant, hvor servicen er effektiv, venlig og tilmed foregår på et glimrende engelsk.

Restauranten har ikke noget imponerende vinkort. Til gengæld kan man for 75 kroner medbringe sin egen flaske vin. Og vin er der masser af, også på køl, ved Watsons Wine, blot 100 meter længere nede ad gaden på d’Aguilar Street.

Nha Trang, Wellington Street 88-90, Central.

LÆS ARTIKEL

Klokken 23: Jazz i smug
Dybt inde i en snæver gyde ved Mei Lun Street, som er fyldt med små gallerier og butikker, ligger Visage One. Frisørsalon om dagen, smugkro og jazzbar, når mørket falder på. Ordet ’intimt’ får næsten en ny betydning i det ydmyge lokale, hvor baren vitterligt ikke er meget større end en skotøjsæske.

Der er ingen scene, musikerne sidder henslængt på stole i midten af lokalet, og underholder med jazz eller bluegrass, mens de skåler i rødvin. Stemningen giver fornemmelsen af at være blevet inviteret til en privat session hos en lokal jazzmusiker.

Indehaveren, Benky Chan, nærer en passion for jazzmusik, og det er ofte hans venner og bekendte, som kommer forbi og giver et nummer i weekenden.

Visage One, Po Lung Building, Hollywood Road 93 (Mei Lun Street), Central.

LÆS ARTIKEL

Klokken 3: Nærende natmad
Tag en taxa til San Hing i Kennedy Town, fem minutter fra centrum. Dim sum-restauranten åbner ved 3-tiden, hvor dørene slås op for et persongalleri lige så broget som udvalget af dim sum – taxachauffører, der holder pause, flokke af studerende fra Hong Kong University og folk, som skal have stillet sulten på vej hjem fra byen.

San Hings lao sa bao er dim sum, hvis lige ikke findes andre steder i byen. Lao sa bao er dampede hvide boller, som ikke ser ud af noget på ydersiden. Men lad dig ikke narre. Indeni er bollerne fyldt med den skønneste, og ufatteligt kalorierige, creme af sukker og æggeblommer, som for balancens skyld også lige har fået en knivspids salt.

San Hing, Hau Wo Street 18, Kennedy Town.

LØRDAG I HONGKONG

Klokken 10: Træk stikket ud
Hongkong er en af verdens tættest befolkede byer, og det kan nogle gange mærkes.

Når man har fået nok af larmen og menneskemylderet, er det betryggende at vide, at Hongkong er omgivet af over 200 fredfyldte øer med gode strande, som aldrig er længere væk end en kort færgetur.

Øen Lamma er et kærkomment tilflugtssted, når larmen i centrum og den fugtige forurenede luft i byen bliver for meget for lungerne. Det er den tredjestørste af de 236 øer ud for Hongkongs kyster og kun 25 minutters færgesejlads væk fra Central.

Færgelejet i Sok Kwu Wan er en søvnig lille fiskerby, hvor man vader direkte ind i fiskerestauranterne langs den lille havn.

Fra færgelejet i Sok Kwu Wan kan man gå på den asfalterede Family Trail til den anden færgehavn i Yung Shue Wan.

Men man har meget mere af øen for sig selv, hvis man går den modsatte vej – igennem små bananplantager og forbi stranden Mo Tat Wan Beach, hvor man på en klar dag har et smukt udsyn over øen og Hongkong Island fra klipperne.

Lamma Island, afgang fra Central Ferry Pier 4.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klokken 15: Kongen af dim sum
Dim sum-restauranten Tim Ho Wan blev verdensberømt, da den i 2009 fik en Michelin-stjerne og titlen som verdens billigste Michelin-restaurant.

Ejeren har ikke været sen til at udnytte succesen og åbnede året efter en ny filial i nærheden, som nu også har en stjerne.

Seneste skud på stammen er en afdeling på Hong Kong Station i centrum, lige under det fashionable IFC Mall.

Banegårdsafdelingen af Tim Ho Wan har endnu ikke en stjerne i guiden, men maden har præcis den samme høje kvalitet som de andre filialer, men man slipper for at skulle vente en time på at få en siddeplads.

Prøv cha siu bo lo bao – baked barbequed pork bun, en blød, sukkerglaseret bolle, bagt sprød i ovnen og med fyld af barbecuemarineret gris.

Tim Ho Wan, Shop 12A MTR level (Hong Kong Station), IFC Mall, Central.

Klokken 16: Planter og dyr
Hong Kong Zoo & Botanical Gardens blev grundlagt i 1871 og ligger i centrum af Hongkong.

Parken er et velegnet tilflugtssted, hvis man lige vil have mylderet i gaderne lidt på afstand – men stadig hurtigt kunne hoppe tilbage i det igen.

Der er gratis adgang året rundt, og ud over den fine blomsterpark, som i weekenden indtages af småbørnsfamilier og unge kærestepar, kan man fornøje sig med at kigge på havens orangutang, der lige fået to unger, som kan ses to gange dagligt.

Hong Kong Zoo & Botanical Gardens, Albany Road, Central.

LÆS ARTIKEL

Klokken 18: Toppen af Hongkong
At gå glip af en tur op til The Peak vil svare til at tage til Manhattan uden at se Empire State Building eller Frihedsgudinden.

Fra The Peak har man på en klar dag en helt enestående udsigt over storbyen og Victoria Harbour. Man har fornemmelsen af at kigge lige ned på skyskraberne, som næsten smyger sig ret op og ned ad bakkedraget.

Når man har set det syn, forstår man bedre, hvorfor The Peak har nogle af verdens højeste ejendomspriser. I 2010 satte en ejendom auktionsrekord i Hongkong, da en lokal milliardær købte den for 233 millioner dollar (174 millioner danske kroner).

The Peak, The Peak Tram fra Garden Road, Admiralty.

LÆS ARTIKEL

SØNDAG I HONGKONG

Klokken 12: Trestjernet frokost
Med en perfekt beliggenhed på havnefronten og en atmosfære, som signalerer elegance og afslappet luksus, indfrier den trestjernede Michelin-restaurant Caprice alle forventninger, man måtte have til en klassisk fransk luksusrestaurant. Foie gras, hummer og hvid bourgogne er faste stjerner på Caprices rolleliste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den snedige fattigmandsfinte er at komme forbi til frokost i weekenden. Her får man tre retter mad parret med et glas hvid- eller rødvin. Men det bedste er næsten det enorme fad fyldt med kager og desserter, som man præsenteres for til slut. Her kan man frit vælge, hvilke former for fransk konditorkunst man vil slutte måltidet af med. Så følger kaffe, udsøgte petitfours og en regning på cirka 420 kroner per person for frokosten.

Caprice, Four Seasons Hotel , Finance Street 8, Central.

Klokken 16: En god handel

Hvis prisen er underordnet, er Hongkongs centrum et sandt slaraffenland med ubegrænsede muligheder for at lette kreditkortet med køb af eksklusive og dyre mærkevarer. Hvis man derimod sætter pris på en virkelig god handel på en række velkendte brands som Nike, Levi’s, Armani, Burberry og mange andre, er Citygate Outlets på øen Lantau stedet.

Her fås disse mærkevarer året rundt til mellem en tredjedel og halvdelen af prisen i Danmark. Citygate Outlets ligger kun seks kilometer fra lufthavnen, så det er et oplagt sted at slippe af med sine sidste Hongkong-dollar og fylde kufferten med mærkevarer inden afrejse.

Citygate Outlets , Tat Tung Road 20, Tung Chung, Lantau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce