Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KØNT. Ud over den smukke arkitektur får du også en fantastisk udsigt fra denne kirke i Islands hovedstad.
Foto: Ben Husmann/FlickrCreativeCommons

KØNT. Ud over den smukke arkitektur får du også en fantastisk udsigt fra denne kirke i Islands hovedstad.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkitekturperler: Besøg 10 af verdens mest utrolige kirker

En kirke på en klippetop, på en vulkanø, eller en så smuk, at arkitektens øjne ifølge legenden blev stukket ud, så han ikke kunne lave en magen til.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår har du sidst været i kirke? Måske skulle du gøre det, næste gang du er på ferie.

Mange steder i verden er der kirker, der som bygningsværker er så betagende, at de er en oplevelse for alle, uanset om man er kristen, katolik, muslim eller ateist.

Vi har fundet fem kirker rundt omkring i verden, der er værd at rejse efter - samt fem danske, som uden tvivl også er et besøg værd.

1. Saint-Michel d'Aiguilhe, Frankrig

Godt 100 kilometer sydvest for franske Lyon ligger der en kirke, der er et af de mest utrolige syn.

I et naturskønt område i nærheden af Le Puy-en-Velay troner Saint-Michel d'Aiguilhe oven på en vulkansk klippedannelse, der tårner sig 85 meter i vejret.

Det er en ældgammel kirke, der er bygget helt tilbage i 962. Vil man studere den nærmere, skal man tjekke sin dagsform først. Det kræver nemlig, at man først forcerer de 268 trin, der er hugget ind i klippen.

2. Hallgrímskirkja, Island

Reykjaviks vartegn tårner sig 74 meter op, og den meget specielle arkitektur rummer små fortællinger om den sagnomspundne vulkanø.

Arkitekten, Guðjón Samúelsson, har nemlig hentet masser af inspiration i naturens egen utrolige arkitektur rundt omkring på Island. For eksempel gletsjerne, gejserne og de øde fjelde. Alt sammen kan aflæses i kirkens visuelle udtryk og mange små fine detaljer.

Det er en forholdsvis ny kirke, der først blev indviet i 1986. Selve kirken er flot, men der er også en anden god grund til at aflægge den et besøg. Oppe fra tårnet, som er Islands fjerdehøjeste bygning, kan du nemlig få et fantastisk vue ud over de smukke landskaber omkring hovedstaden.

På en klar dag skulle det således være muligt at se helt til Snæfellsjökull omkring 120 kilometer derfra.

3. Vasilij-katedralen, Rusland

Kirker kommer ofte til at stå som vartegn over områder eller byer. Men der er næppe nogen kirke, der gør det så markant som Vasilij-katedralen i Moskva. Kirken er opført i en eksotisk og eventyragtig stil, der har fået børn og voksne over hele kloden til at drømme om at komme til det eventyrlige Rusland.

De løgformede, orientalsk-inspirerede kupler har været indbegrebet af fortællingerne om det store land med zarerne og de grusomme krige. Og netop landets blodige fortid hænger også tæt sammen med kirken. Ivan den Grusomme lod den opføre i 1552 til minde om erobringen af Kazan.

Legenden siger, at zaren lod arkitektens øjne stikke ud, da han var færdig med kirken – bare for at sikre sig, at han ikke lavede noget lignende et andet sted. Pladsen foran kirken blev oprindeligt brugt til at informere om nye love og regler fra zarens side - og så selvfølgelig til henrettelser.

4. Paraportiani, Mykonos, Grækenland

Den græske ø Mykonos har gode strande og et livligt miljø med mange turister. Men øen gemmer også på noget andet, nemlig smukke kirker.

De hvidkalkede bygningsværker i alle tænkelige størrelser og udformninger ligger spredt ud over hele øen. Der siges at være 365 af slagsen, så man kan besøge en ny hver eneste dag, hvis man skulle vælge et helt sabbatår på Mykonos.

Det er næsten forkert at fremhæve en, men Panagia Paraportiani er alligevel noget særligt. Kirken, som er fra 1500-tallet, er øens mest berømte. Den er lille og gør ikke meget væsen af sig, fordi det meste af den ligger gemt under klipperne.

At bevæge sig ned i den, er en både befriende kølig og lidt underlig oplevelse. De fire underjordiske kapeller snor sig på mærkværdig vis ind og ud af hinanden, og undervejs kan man nærstudere fine ikoner og andre smukke detaljer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Lund Domkirke

Nu behøver man jo ikke rejse til Langbortistan for at finde kirker, der også er fantastiske bygningsværker. Faktisk har vi en, der befinder sig lige rundt om hjørnet, nemlig i svenske Lund.

Domkirken her i byen er Nordens ældste ærkebiskopkirke, og den er måske det smukkeste eksempel på romansk stil i denne del af Europa. Herfra regerede ærkebiskopdømmet i middelalderen, hvor byen blev omtalt som Metropolis Dania (Danmarks moderstad).

Kirken er smuk udefra, men det er sandelig også værd at bevæge sig inden for dørene. Her kan man blandt andet se uret fra 1424, som rummer en meget stor og superdetaljeret astronomisk urskive.

Klik dig videre til næste side og se fem bemærkelsesværdige danske kirker. Her kan du også komme med dit bud på kirker rundt omkring i verden, som DU synes, er et besøg værd.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER: Side 2:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden