Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Godt 40.000 mennesker mistede deres bolig, og flere kirker blev flyttet, da Rumæniens tidligere diktator Ceausescu byggede det, der i dag huser landets parlament.
Foto: Ota Tiefenböck

Godt 40.000 mennesker mistede deres bolig, og flere kirker blev flyttet, da Rumæniens tidligere diktator Ceausescu byggede det, der i dag huser landets parlament.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag til byen, der engang var Østeuropas Paris

I Bukarest smelter gammel aristokratisk stemning sammen med betonkommunisme på en måde, der ikke opleves mange andre steder i Europa.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bukarest er er storslået og sølle på samme tid.

Byens smukke paladser, arkitektonisk inspireret af fransk og centraleuropæisk byggestil, vidner om Bukarests storslåede fortid, mens sovjetisk inspireret kassearkitektur fortæller, at rumænerne ikke altid har haft det godt.

Det vil tage lang tid, før Bukarest genvinder sin fordums pragt og kan leve op til sit tidligere prædikat som ’Østeuropas Paris’.

Hårde år under Ceausescu og kommunismen hviler tungt over byen og forsvinder uden tvivl aldrig helt. Men det gør ikke byen mindre spændende for turister. Tværtimod, det er kontrasterne, der gør en weekendtur til Bukarest til en spændende og positiv oplevelse.

Fredag i Bukarest

Kl. 14: Husk pas til parlamentet

Rumæniens parlament, som landets kommunistiske leder Nicolae Ceausescu begyndte at bygge til sig selv i 1984, er intet mindre end verdens næststørste bygning. Parlamentets bygning kræver gode benmuskler og er derfor et oplagt sted at begynde besøget i Bukarest.

Parlamentet har forskellige guidede ture, hvor man kan se flere steder af dette kæmpemæssige palads. Paladset, hvis største hal er på 2.500 kvadratmeter, rummer i dag blandt andet det rumænske parlament, forfatningsdomstol og et museum.

Hele herligheden siges at have kostet 3,3 milliarder euro. Det er mere, end de samlede anlægsomkostninger for Storebæltsbroen løb op i. Ud over de økonomiske omkostninger mistede omkring 40.000 mennesker deres bolig, og flere kirker blev flyttet for at give plads til paladset.

De fleste ture, som koster mellem 45 og 80 kroner, tager omkring en time og er omkring to kilometer lange. Det er nødvendigt at vise pas, da man skal igennem en sikkerhedskontrol.
Casa Poporului, Calea 13 Septembrie 1 intrarea A3 Åbent 10-16. Det koster ca. 54 kr. at fotografere og videofilme.

www.cdep.ro

Kl. 16: Diktatorens sidste hvilested

Det er ikke alle, der har lyst til at bruge feriedage på kirkegårde, men hører man til dem, der synes, det er spændende, er det absolut oplagt at tage til Ceausescus grav på Ghencea Kirkegården.

Nicolae og hans kone Elena ligger begravet her, efter at de 30. december 1989 blev henrettet.

De er begravet hver for sig, lidt længere fremme på venstre hånd fra indgangen, og på begge grave plejer der at ligge friske blomstrer. Der er mindst 30 minutters kedelig gåtur fra parlamentsbygningen, og det er derfor tilrådeligt at tage en taxa, som ikke bør koste mere end omkring ca. 36 kroner.
Cimitrul Ghencea Civil, Bulevardul Ghencea 18

Kl. 17: Moderne kunst i lækre rammer

Bukarests museum for moderne kunst ligger ved parlamentsbygningen på modsatte side af det sted, hvor parlamentets guidede ture begynder. Det lyder umiddelbart tæt på, men ikke når vi taler om verdens næststørste bygning. Det er derfor også her fornuftigt at tage en taxa, hvad enten man kommer fra kirkegården eller har sprunget den over.

Museet er overraskende lækkert og smukt arkitektonisk indrettet og byder på en mindre permanent samling samt midlertidige temaudstillinger. Øverst i bygningen på fjerde sal ligger en hyggelig café med en flot udsigt over Bukarest.
Muzeul National de Arta Contemporana Calea 13 Septembrie 1, indgang E4
Åbent ons-søn, kl. 10-18
www.mnac.ro

Kl. 19: Bukarests madklassiker

Restauranten og bryghuset Caru’ cu Bere står i alle guider om Bukarest og er simpelthen ikke til at komme udenom.

Bryghuset er det ældste af slagsen i Rumænien og serverer velsmagende og billig mad og drikkevarer i hyggelige omgivelser. Husk at bestille plads, det er nærmest umuligt at få et bord uden reservation.

Stedet vandt prisen som den bedste restaurant i Rumænien i 2013.
Caru’ cu Bere, Strada Stavropoleos 5
www.carucubere.ro

Kl. 21: Forkælelse i søde sager
Det er oplagt at runde en god middag af med god kaffe og en lækker kage, og det er ikke nødvendigt at gå langt for at finde et godt sted. Restauranten Chocolat ligger lige ved Caru`cu Bere og serverer lækre kager til overkommelige priser.
Boutique-Restaurant Chocolat, Strada Stravrepoleos/Calea Victorei 12
www.chocolat.com.ro

Kl. 22: Afslappet kælderjazz
Det tager kun omkring 20 minutter at komme til en af Bukarests bedste jazzklubber, som hedder Green Hours 22 Jazz Club. Har man stadig kræfter tilbage, er stedet en oplagt afslutning på dagen. Hvis du vil være sikker på, at der er en koncert, kan du tjekke det på forhånd.
Green Hours 22 Jazz Club Calea Victorei 120
www.greenhours.roLørdag i Bukarest

Kl. 10: Museumsopvarmning

Calea Victorei er Bukarests mest spændende gade fuld af seværdigheder og spændende museer. I den nordlige del ligger det interessante Kunstsamlingsmuseet, der er større og mere spændende, end det ser ud. Det har bl.a. større samlinger af rumænsk malerkunst og en samling af ikoner.
Muzeul National de` Arta Calea Victorei 111 Okt.-apr. åbent 10-18, (maj-sept. 11-18)

www.mnar.arts.ro

Kl. 12: Museum i særklasse
Nationalgalleriet i Kongepaladset er et af de museer, hvor tiden bare flyver af sted. Museet er placeret i hele paladset, til højre ligger rumænsk kunst, mens europæisk kunst ligger i bygningens venstre side. Besøget og stedets smukke arkitektur er i sig selv en fantastisk æstetisk oplevelse. Det anbefales derfor at have god tid til besøget.

Alene afdelingen for europæisk kunst, som også inkluderer værker af Rembrandt, Rubens, Rodin og Monet, udstiller omkring 3.000 værker.
Muzeul National de`Arta al Romaniei Calea Victorei 49-53
www.mnar.arts.ro

Kl. 14: Tilbage i tiden
Et besøg på middelalderrestauranten Restaurant Excalibur kan efter besøget på Bukarests mest fantastiske kunstmuseum føles som totalt malplaceret, men kan man abstrahere fra det, er det også en oplevelse. Hvornår kan man ellers opleve middelalderstemning?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Glem fine fornemmelser og nyd det. Du vil ikke fortryde det, men husk at reservere bord, også til frokost, der er åbenbart mange, der har ’dårlig smag’, da det næsten ikke er til at få et bord.
Restaurant Excalibur Calea Academiei 39-41
www.restaurantexcalibur.ro

Kl. 16: Til minde om revolutionen
En helt ny verden åbner sig, så snart man kommer ud af middelalderrestauranten. Lige overfor ligger nemlig endnu en af Ceausescus perler, kommunistpartiets tidligere hovedkvarter.

Det var her, Ceausescu holdt sin sidste tale fra balkonen og senere forsvandt fra bygningens tag i en helikopter. Bygningen er i dag hjemsted for Rumæniens senat.

Obelisken foran bygningen, Genfødselsmonumentet, er rejst til minde om revolutionen i 1989. Til højre for bygningen ligger det tidligere hemmelige politi Securitates gamle hovedkvarter.
Piata Revolutiei

Kl. 17: Kaffe i fortiden
Villacrosse Passagen er et oplagt sted at udforske Bukarests historiske fortid over en kop kaffe.

Passagen stammer fra slutningen af 1800-tallet og er et godt eksempel på Bukarests daværende arkitektur. Nyd en kop kaffe på Azuka Café, eventuelt ledsaget af en sandwich, inden aftenens kulturelle udfoldelse.

Villacrosse Passagen, mellem Strada Eugeniu Carada og Calea Victorei

Kl. 19: Koncert i smukke omgivelser

Bukarests Atheneum er et koncerthus fra slutningen af 1800-tallet og i dag hjemsted for George Enescu Filharmoni. Koncerthuset har både store symfoniske koncerter og mindre kammerkoncerter på programmet.

Det er god idé at købe billetter i forvejen.
Filarmonica George Enescu Strada Benjamin Franklin 1-3
www.fge.org.roKl. 21.30: En sen middag
Afslut lørdagen med god aftensmad i hyggelige omgivelser. Restauranten Terasa Doamnei ligger tæt på Atheneum og har et spisekort, hvor alle kan finde en velsmagende ret, uanset om man vil have et stort måltid eller blot en let afslutning på aftenen.

Restaurantul Terasa Doamnei, Str. Doamnei 9

www.terasadoamnei.ro

Søndag i Bukarest

Kl. 10: Bondemuseet for alle
Man behøver ikke være medlem af den lokale folkedanserforening derhjemme for at have stor glæde af et af Rumæniens mest spændende museer, Den rumænske bondes Museum. Museet er spændende for de fleste, og det er formentlig ikke tilfældigt, at det blev udråbt til Europas bedste museum i 1996. Vær ikke skeptisk, kast dig ud i det, og du bliver positivt overrasket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Muzeul Taranului Roman Soseaua Kiseleff 3, sektor 1

www.muzeultaranulluiroman.ro

Kl. 11.30: Frokostudfordring
Museet har en hyggelig restaurant, som om sommeren har udendørs servering. Den kan være svær at finde, men lykkes det, er den et oplagt frokoststed. Man kan enten spørge eller gå til højre fra indgangen igennem et udstillet klasselokale, ud af bygningen og efterfølgende ind i bygningen overfor: Voila!
Clubul Taranului

Kl. 14: Afslapning i grønne omgivelser
Har man fortsat tid, inden turen går til lufthavnen, er Bukarests smukkeste have, Cismigiuhaven, det helt oplagte sted at afslutte weekendturen til Bukarest på.

Haven er en smuk oase midt i Bukarests pulserende liv og et godt eksempel på Bukarests kontraster. Et oplagt sted til en gåtur eller at nyde en drink, inden turen går til lufthavnen og mod Danmark.
Cismigiu Gardens, Sector 1, Nærmeste metro IZVOR

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden