Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Signe Birck
Foto: Signe Birck

Stjernepar. Ølbrygger Jeppe Jarnit-Bjergsø (til venstre) og kok Daniel Burns (til højre) har netop fået tildelt en michelinstjerne til deres restaurant Luksus i New York.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Michelinstjerne-dansker: Jeg vil vise verden, at øl er lige så godt til fin mad som vin

Madredaktør mener, at stjerne til dansk ølrestaurant er historisk.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I går aftes dansk tid fik New York-restauranten Luksus tildelt en michelinstjerne.

Blandt hele 73 michelinstjerne-restauranter i den amerikanske storby, er det måske ikke den største nyhed.

Og dog.

For ikke bare er restauranten danskejet, det er også første gang nogensinde, at en restaurant, der kun serverer øl til maden - vin er ikke en mulighed - bliver hædret af den ellers notorisk konservative franske Michelinguide.

Derfor var det en glad ejer, Jeppe Jarnit-Bjergsø, der vågnede op her til morgen.

»Det er først og fremmest en lettelse. For en michelinstjerne var et mål, jeg havde sat mig, før vi åbnede. Jeg er meget determineret og vil vise verden, at øl er lige så godt til fin mad som vin. Og det har selv Michelin nu accepteret«, lyder det i telefonen fra Brooklyn i New York.

Historisk stjerne

Jeppe Jarnit-Bjergsø er ølbrygger og har herhjemme blandt andet lavet øl til Noma. Sidste år åbnede han baren Tørst i New York sammen med Daniel Burns, som tidligere har arbejdet på restauranterne Noma og engelsle The Fat Duck. Nogle måneder efter, duoen åbnede Tørst, kom så Restaurant Luksus til. Den ligger i enden af ølbaren og har kun 26 siddepladser. Og altså nu også en eftertragtet stjerne.

Ifølge Jesper Uhrup Jensen, chefredaktør på madmagasinet Gastro, er det ganske uhørt, at en restaurant, der satser benhårdt på øl til maden, bliver hædret med en stjerne.

»Det er helt usædvanligt, det er historisk«, lyder det fra chefredaktøren.

Han har ikke selv spist på Luksus, men har andre steder drukket øl til mad man ellers altid ville drikke vin til, og han synes, at øllet har et stort potentiale.

»Det fungerer fantastisk sammen med mad og kan meget af det samme som vin«, siger Jesper Uhrup Jensen.

På Luksus kan gæsterne få seks eller syv forskellige øl til deres menu. Og det kan eksempelvis være en belgisk blonde med peberkorn, frugtøl lavet på blåblær eller lys øl med lav procent, hvor rødbede og lakrids er det toneangivende.

Og det lugter jo lidt af det nye nordiske køkken. Både Jeppe Jarnit-Bjergsø og Jesper Uhrup Jensen mener da også, at New York-stjernen til Luksus er en ros til udviklingen i dansk gastronomi, hvor Noma er bannerfører med ny nordisk gastronomi.

»Det viser, at det nye nordiske koncept har bidt sig fast også uden for Danmarks grænser«, siger Jesper Uhrup Jensen, mens Jeppe Jarnit-Bjergsø kalder gårsdagens stjerne for et kæmpe skulderklap til dansk gastronomi og kommer med følgende sammenligning:

»Det er muligt, at H.C. Andersen er verdens mest kendte dansker, men der er godt nok mange, der snakker om Rene Redzepi (Nomas chef, red.) herovre lige nu«.

Hæderen til Luksus kunne i øvrigt allerede mærkes i timerne efter stjerne-uddelingen, lyder det fra Jeppe Jarnit-Bjergsø, der fortæller, at reservationerne til samme aften blev fordoblet. Han forventer fremover et stort rykind på restauranten. Særligt fra ølturister, der kan lide at rejse verden rundt efter god øl.

Jeppe Jarnit-Bjergsø er desuden dansk og europæisk mester i ølbrygning og har været kåret til verdens 10. bedste ølbrygger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden