Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vulkanen Arenal
Foto: Isaac Bordas/VCreative Commons

Vulkanen Arenal

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i Costa Rica

Vilde vulkaner, uregerlig regnskov og vuggende azurblå bølger. Kriminalitet og korruption har i mange år skygget for Costa Ricas skønhed, men med et spirende demokrati og en præsident, der har modtaget Nobels Fredspris, stråler landet nu ved siden af sine mellemamerikanske brødre.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bob Marleys ’Don’t worry, be happy’ brøler ud af de skrattende højttalere, mens en lille costaricansk mamacita langer ris, kylling og bønnemos over disken.

Helt uforstyrret af det hvirvlende støv fra vejen og den lange kø af mennesker, der hober sig op foran hendes sted, anretter hun sirligt den costaricanske hofret på en tallerken. Hun lader sig ikke stresse og tager en tallerken ad gangen, mens hun sender kunderne et smil.

I Costa Rica foregår alting i et stille og roligt tempo. Ticoerne, som costaricanerne kaldes, lever efter udtrykket og filosofien pura vida. Pura vida er nærmest en helt religion for folkefærdet. På dansk betyder udtrykket direkte oversat ’rent liv’, men ticoerne selv bruger det som en hilsen eller et udtryk for, at det hele nok skal ordne sig. Her haster intet, og alting foregår efter tico-time, hvilket vil sige med forsinkelser.Det fredelige land blev opdaget af Columbus og hans folk i 1502. Da de mødte de indfødte, bar de guld om halsen, og derfor døbte de landet Costa Rica, som betyder den rige kyst. Columbus’ folk håbede på at finde guld i landet, men i stedet fandt de ufremkommelige egne med mangfoldig natur og et rigt dyreliv I syd finder man sumpet regnskov, hvor krokodillerne ligger på lur i floderne. Ved kysterne holder surferne til med deres farvestrålende brædder og afslappede attitude. Under vandet hersker hajer og djævlerokker. Og mod nord finder du sprudende vulkaner og skove, hvor tågen ligger som et luftigt lagen over skovens pumaer og papegøjer.

Mod nord er netop der, hvor weekenden skal tilbringes. Ad hullede veje går det langsomt opad gennem hårnålesving. Vi skal op mod tågeregnskoven Monteverde. Langsomt begynder tågen at slå imod bilens forrude, og efterhånden som bilen nærmer sig den mystiske regnskov, bliver vejkanten prydet af slyngplanter, hvor kondensvand danser på bladene. Nede i dalen kysser tågen trætoppene og dækker for Monteverdes hemmeligheder. I det fjerne tårner en mægtig vulkan sig op. Det er den gigantiske vulkan Arenal, som om natten forvandler sig til en ildsprudende mastodont.

De spektakulære omgivelser giver oplevelser, der får adrenalinen til at pumpe i blodet, og som sætter hverdagens stress og tanker i bero. Området er et tilflugtssted for sjælen.
FREDAGKl. 16: På tur som Tarzan


Udstyret med hjelm, handsker, hængsler og seler går turen til den første platform, hvor en line skal fragte en sikkert over Monteverde, som er indhyllet i tåge. Der er langt ned. Med handsken griber man fat i linen, klikker hængslet fast og forlader platformen i susende fart. Regndråberne slår mod ansigtet, mens regnskoven åbenbarer sig nedenunder. Et imponerende syn. En tur med zipline er et must i Monteverde. Ruten går via 15 kabler, som er spændt ud over regnskoven, og undervejs er der indlagt den såkaldte Tarzan-gynge: Et flere meter langt tov, der er hængt op i et af regnskovens højeste træer. Fra et højt tårn griber man fat om rebet og hopper ud. I de få sekunder, der går, før torvet tager fat, går der et sus gennem maven. Men tovet tager fat, og langsomt svinges man ud over regnskoven.

Santa Elena Reserve, Monteverde.
www.selvatura.com

Kl. 20: Til bords i træet

Når maven begynder at længes efter mad oven på en våd dag i regnskoven, er restauranten Tree House stedet at søge hen. Restauranten er bygget op omkring et kæmpemæssigt træ, og træets stamme og grene er dine sidekammerater under middagen. Stemningen på restauranten er meget uformel, da de fleste af gæsterne kommer direkte fra regnskoven uden at have smidt de mudrede vandrestøvler. Så lad de fine rober blive hjemme. Portionerne er store, og det er tiltrængt efter en dag blandt slyngplanter og regndråber. På menukortet findes gængse retter som pasta og pizza, og til middagen kan du passende få serveret en kold Imperial, den lokale øl, der har en let og luftig smag. Præcis, hvad ganen længes efter.

Santa Elena, Puntarenas, Around Town.
www.treehouse.cr

LØRDAGKl. 5.30: På dyrespotting

Ved indgangen til Monteverde-reservatet står guiden Alonso klar. Han skal de næste to timer spotte fugle og andre af regnskovens dyr med en lille gruppe, som han denne morgen følger rundt. Costa Rica er det land i verden, som rummer flest af verdens dyrearter. Knap er Alonso og gruppen trådt ind i reservatet, før han får øje på de første spor i mudderet. Hans øjne lyser op – det er friske spor fra en puma. Pumaerne er yderst sjældne, så guiden går med hastige skridt længere ind i skoven, men finder desværre ikke dyret. Undervejs flyver farvestrålende papegøjer og kolibrier omkring gruppen.

Alonso stiller troligt kikkerten op, hver gang han spotter aber eller vaskebjørne i regnskovens morgendis. Pludselig får han uhyre travlt med at finde den frem, og langsomt former hans mund sig til et smil. Han har fået øje på en quetzal. Den blå og røde fjerdragt, som quetzalen er klædt i, er kommet til syne oppe i en trætop. Gruppen kigger spændt derop. De har set regnskovens yndige lille prinsesse.

Santa Elena Reserve, Monteverde.
www.quetzalinn.com/tours.html

Kl. 8.30: Mad på hotellet

Det er tid til morgenmad, og den spiser man på Hotel Quetzal Inn. Maden bliver serveret i fællesrummet, og mellem de mange aktiviteter kan turisterne dumpe ind og få et solidt morgenmåltid foran pejsen. Hotellet er placeret i byen Santa Elena, som ligger lige ved siden af Monteverde, og består af forskellige træhytter, der giver en hyggelig og hjemlig atmosfære. Værelserne er udstyret med bløde senge og masser af tæpper, for det er ofte køligt i Monteverde modsat resten af Costa Rica. I Monteverde er det essentielt at finde et hotel, der udbyder ture i området. Det gør Quetzal Inn, og i receptionen hjælper og vejleder de, når man skal bestemme sig for et udflugtsmål. Denne morgen falder valget på en tur til en af Monteverdes kaffeplantager.

Quetzal Inn Monteverde, Santa Elena, Monteverde.
www.quetzalinn.com

Kl. 10: Fra bær til bryg

Med temperaturer, som aldrig kommer under frysepunktet, og aldrig når de 30 grader, er dalene i området omkring tågeregnskoven ideelle til dyrkning af kaffe. Som turist kan du komme med på en rundvisning på en af kaffeplantagerne. Turen starter med en gåtur i markerne langs kaffebuskene, der skal blive til de brune dråber, man drikker i dagligstuerne i Danmark. Flere gange på turen bliver vi overhalet af gigantiske okser med vogne spændt for, som transporterer kaffebærrene hen til det sted, hvor bønnerne skal isoleres fra skallen. Når de er blevet det, skal de ristes. Derfor går turen også forbi ristehuset, hvor guiden fortæller, hvordan man opnår den rette farve.

Plantagen er drevet af en familie, og det er derfor et stolt familiemedlem, der viser rundt og tager turisterne med ind i kaffens mangfoldige univers. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe. På turen bliver der fortalt om den lange proces, fra kaffen er et bær, til den er en færdigbrygget velduftende væske. Turen sluttes af med en kop friskbrygget kaffe, og med udsyn til kaffeplantagens røde bær indtages de gyldne dråber. Det er nu engang noget helt andet at drikke den her end i et overbelyst indelukket kontorlandskab i Danmark.

Don Juan Coffee Tours, Monteverde, Puntarenas.
www.donjuancoffeetour.com

Kl. 14: Kærlig mad

Fra regnskoven til en aktiv vulkan. Ad en bumlet vej går det nedad langs bjergskrænter, mens tågen langsomt aftager. Vejen ender ved en sø, hvorfra der er udsigt til vulkanen Arenal, og det er her, dagens frokost spises. På søbredden ligger en lille lokal biks, som serverer traditionelle costaricanske retter for en mønt eller to. I Costa Rica kaldes disse steder for sodas. Sodaerne fungerer som et mødested for costaricanerne, hvor de spiser med hinanden og udveksler sladder. At spise mad på sådan et sted er derfor en garanti for at opleve det autentiske Costa Rica. Det er her, tiden ikke er noget, man sparer på. Og det er her, spanske gloser flyver rundt mellem bordene, mens duften fra det mellemamerikanske køkken breder sig. Stedet serverer ikke gourmetmad, men det er bestemt heller ikke dårlig mad. Lokale retter såsom quesadillas, nachos og tortillas bliver i en lind strøm rakt over bordet af den lokale familie, som driver stedet. Maden er velsmagende, tilpas krydret og lavet med kærlighed.

Lago Arenal.
www.arenal.net

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 17: Velvære ved vulkanen

Los Lagos ligger i den bedre ende af hoteller omkring vulkanen Arenal, men det er uden tvivl pengene værd. Her får du udsigt til den rygende vulkan, en lækker restaurant, venligt personale og et gigantisk spaområde. Og spaområdet er der, hvor eftermiddagen skal tilbringes. Først med en tur i nogle af de mange bassiner. Vandet i bassinerne kommer fra regnskovens kilder – nogle af dem er kølige, mens andre er dampende varme. Bagefter kan man vælge en velværebehandling, der er baseret på de mineraler, som kommer fra vulkanen. Massage med lavasten er en af dem. Behandlingen foregår i et dunkelt rum, hvor skyggerne fra de levende lys flammer snor sig lystigt i hjørnerne. Lavastenene arbejder sig langsomt hen over ryggen, mens musklerne bliver mere og mere afspændte. Efter et par minutter er omgivelserne glemt, for nu er man på besøg i himlen.

Hotel Los Lagos, La Fortuna San Carlos.
www.hotelloslagos.com

Kl. 21: Den sorte fyrste

Stuvet sammen i en bus er der afgang fra hotellet. Mørket har sænket sig over Arenal, og den fremstår nu kun som en sort skygge. Bussen fragter turister til en udkigspost, hvorfra man sommetider kan se vulkanens lava slynge sig ned ad siderne som små floder, der pibler frem. Men det er ikke hver dag, Arenal er i humør til at vise sit indre jeg. Derfor er det med krydsede fingre, at turisterne står ud af bussen. En flok japanere har allerede slået stativerne op til deres videokameraer. I lang tid står de der side om side og spejder op mod den sorte fyrste. Der sker ingenting. Langsomt begynder turisterne at vende sig om mod bussen, men med ét får japanerne rygende travlt med at få stillet deres kameraer i position. For midt i mørket begynder en orange strøm af lava at flyde – fyrsten har vist sit værd. Det er intet mindre end fantastisk at se, hvordan jordens indre koger over. Det virker frygtindgydende, og pludselig føler man sig meget lille ved siden af den ildsprudende kæmpe.

Arenal, La Fortuna.
www.hotelloslagos.com/ tour-operator.html

Søndag

Kl. 10: Overdådig brunch

Bacon, pølser og pandekager pryder det overdådige morgenbord på hotellet Los Lagos. Der er simpelthen alt, hvad maven rumler efter. Maden spiser man med udsigt til vulkanen, og er man ikke mæt efter den første omgang, står buffeten stadig og bugner af lækkerier. Buffeten er stærkt inspireret af, at gæsterne på hotellet er fra hele verden, og alt lige fra cornflakes til røræg har fundet vej til bordet. Prikken over i’et er den friske frugt, som er dekorativt anrettet. Vil man hellere give sig i kast med traditionel costaricansk morgenmad, er der naturligvis også ris og bønner. Den ret slipper man ikke uden om i dette land.

l Hotel Los Lagos, La Fortuna San Carlos.
www.hotelloslagos.com

Kl. 12: Vand i stride strømme

Sveden driver ned ad ansigtet. Der er varmt og fugtigt. På vej ned til vandfaldet La Fortuna skal der passeres en masse trin, som giver sved på panden, men for enden af trappen venter et fantastisk syn. Det 65 meter høje vandfald styrter med en enorm kraft ned i den lille flod og danner en hvid støvmasse. Man kan tage en svømmetur langs vandfaldet i flodens iskolde vand, og det er tiltrængt efter den hårde tur ned til bredden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

La Fortuna waterfall, La Fortuna.
www.arenal.net/la-fortuna-waterfall- costa-rica.htm

Kl. 15 Piña colada i poolen

En lang weekend lakker mod enden, og den kan afsluttes med manér i hotellets poolbar. I en af de mange pools er der indrettet en bar, hvor bartenderne mikser alverdens drinks i deres shakere. Én drink er dog særligt populær i baren: Rom, kokosmælk og ananas bliver forenet i shakeren, og wupti, så er der piña colada. Men en piña colada bliver ikke serveret på en helt almindelig måde i baren. Her får man den i en udhulet ananas, hvor der i toppen stikker et festligt sugerør op. Når de søde dråber suges op fra ananassen, er det næsten som at suge essensen af Costa Rica op.

Hotel Los Lagos, La Fortuna San Carlos.
www.hotelloslagos.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden