Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Asger Røjle
Foto: Asger Røjle

VÆRTSFAMILIE. Hr. og fru Matsumoto har været værtsfamilie for sprogstuderende i seks år og husker de fleste af deres gæster. 23-årige Lize fra Belgien har vælgt 'homestay', fordi hun gerne vil være rigtig god til at tale japansk.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sprogskoledeltager: »Sommerkurser er for småbørn«

Lize på 23 år vil gerne tale japansk ordentligt, så hun har har valgt at bo hos en værtsfamilie, mens hun er på sprogkursus.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Belgiske Lize deltager i EF Sprogrejsers sprogskole i Tokyo og har valgt at bo hos en værtsfamilie.

»Hjemme i Belgien siger vi til hinanden, at sprogskolernes sommerkurser er for småbørn – hold jer væk fra dem«, fortæller hun.

Lize er selv ung – kun 23 år gammel. Men hun har allerede læst engelsk og lidt svensk på universitetet i Gent i flere år og er vant til at studere. Hun er i Japan for at læse seriøst, for hun vil meget gerne lære at tale japansk ordentligt. Hun er tosset med japansk mode og har interesseret sig for japanske tegneserier og tegnefilm, siden hun var helt lille.

Hun er med omhu blevet placeret hos et ældre par, hr. og fru Matsumoto, der bor i en lejlighed i forstaden Nagamise vest for Tokyo. En tur på godt en time hver vej til og fra undervisning.

Lejligheden er proppet med ting, som japanske lejligheder er. Ovre i hjørnet kører fjernsynet konstant, og det ældre par giver ikke indtryk af at forstå så meget som et eneste ord på engelsk.

Manden er pensioneret arkitekt, og i sin pure ungdom lige efter verdenskrigen var han jernbanearbejder med flot uniform. Hans kone finder ældgamle fotos frem og viser os.

Hr. og fru Matsumoto meldte sig som værtsfamilie for seks år siden. Den gamle mand finder et kladdehæfte frem, hvor han fører omhyggelig dagbog om de 85 sprogstuderende fra alverdens lande, som de har haft boende siden da. Og hans kone viser os sine fotoalbum med fotografier af dem alle sammen.

De får lidt penge for at være værtsfamilie. Men først og fremmest giver det de to ældre menneskers stilfærdige liv kulør og indhold.

»Hende her kunne godt lide at ryge og drikke«, fortæller fru Matsumoto om en fransk kvinde på et af hendes billeder og griner hjerteligt.

Lize bliver forkælet. Fru Matsumoto serverer fantastisk lækker mad for hende, og efter morgenmaden hjælper Lize med at tage ud og vaske op.

»Det gør de andre sprogstuderende ikke«, siger hun.

»Men jeg vil gerne lære af hende. Ikke kun sprog, men også at lave mad«, siger Lize.

Om Lize er blevet dygtigere til japansk i løbet af de to uger, hun har været i gang med undervisningen?

»Jo, hun er blevet meget bedre. Vi kan virkelig mærke forskel«, fortæller fru Matsumoto.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden