Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BAGSIDEN. Fra engen på floden Cams modsatte bred har man fint udsyn til det 500 år gamle King's College Chapel.
Foto: Kristoffer Flakstad

BAGSIDEN. Fra engen på floden Cams modsatte bred har man fint udsyn til det 500 år gamle King's College Chapel.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i: Besøg Englands smukkeste storby

Cambridge suger overklassebørn, professorer og turister til, som kommer for at opleve suset fra traditioner og åndelighed.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cambridge er ungdom, lærdom og stolte traditioner. Hele den engelsksprogede verdens overklasse sender sine dybt privilegerede børn hertil, i håbet om at de må få en førsteklasses uddannelse, der sikrer dem økonomisk og socialt resten af livet. Høje ambitioner præger universitetsbyen, hvor notabiliteter som Salman Rushdie, tronarvingen, prins Charles, og Lord Byron har slået deres folder.

De hæderkronede colleger og deres tilhørende kirker og gårdhaver ligger spredt rundt i centrum og bidrager til en bykerne fuld af spir, sandstensfacader og grønne lommer. Mange colleger er lukket for offentligheden, men man kan ofte få et kig indenfor gennem en gitterlåge eller en åben port. De studerende fylder i gadebilledet med deres – efter danske standarder – oftest noble påklædning, og en professor iført lang sort kappe er ikke et sjældent syn her.

Universitetet i Cambridge blev grundlagt i begyndelsen af 1200-tallet af lærde munke fra Oxford. Byen, der ligger ved bredden af floden Cam, voksede med årene til en stor markeds- og handelsstad, men blev aldrig en industristorby. Adskillige historiske bygninger fra 1400- og 1500-tallet har overlevet både tyskernes luftangreb og 1960’ernes begejstring for glas og beton.

Inde i byens hjerte er gaderne smalle og enten bilfrie eller ensrettede. Her finder man både kædebutikker og en række forretninger som skræddere og boghandler, der eksisterer på byens lærde, (ånds)aristokratiske borgeres nåde. Det samme gør de fleste af byens glimrende spisesteder og gode pubber og barer. Livet skal leves, og hvem sagde, at universitetslivet er støvet?

FREDAG

1. Klokken 16: Velkomstdrink i loungen

Efter rejsen kan det være rart at begynde opholdet i byen med en drink eller en kop kaffe i behagelige omgivelser. Det kan man i loungen The Book Room på byens store centrale hotel, Cambridge City Hotel. Nyd de bløde siddemøbler, og betragt de erhvervsfolk og gæsteprofessorer, der summer rundt på vej til og fra forelæsninger eller receptioner med spidser fra dannelsens superliga.

Cambridge City Hotel, Downing Street.

2. Klokken 17: Korsang under hvælvingerne

King’s College er ikke blot byens største og mest hæderkronede college. Det råder også over en af byens mest berømte bygninger: King’s College Chapel. Bygningen er en kirke i katedralstørrelse fra 1515, som derfor i år fejrer 500-års fødselsdag.

Hver eftermiddag afholdes den såkaldte evensong, hvor universitetets kor synger salmer. Evensong er et trækplaster, men selv om køen kan synes lang, er der som regel plads til alle, og det er en spændende måde at komme tæt på det traditionsrige collegeliv på. Tidspunktet for evensong kan svinge, så tjek tiderne på forhånd, og stil dig i kø i god tid.

King's College, King’s Parade.

3. Klokken 19: Gourmetøl og grillet kød

Pubber lukker på stribe i England, men ud af asken har rejst sig en fornyet interesse for øl. Flere udskænkningssteder satser nu på gourmetøl fra eget såvel som fra andre, små uafhængige bryggerier. Gerne suppleret med god mad, der passer godt til øl.

The Pint Shop holder til i et af byens skæve historiske huse. Udvalget af ales og stouts er stort og indbydende, og der er tæt pakket fredag aften i stueetagens bar. Hvis der er ledige borde på den mere rolige førstesal, så bed om det. Tjenerne er gode til at guide, så øl og mad fra det delikate fusions-menukort med grillet kød og fisk passer sammen.

Pint Shop, 10 Peas Hill.

4. Klokken 21: Englands bedste bypub

I foråret 2015 blev pubben The Mill hædret som den bedste engelske bypub af organisationen Camra, som blev stiftet i 1971 for at værne om den allerede dengang skrantende engelske ølkultur. Gennem kampagner og priser støtter man bl.a. mikrobryggerier og pubber, der udmærker sig ved gode udvalg af ale og cider.

The Mill er dog ikke længere en pub i klassisk forstand. Bartenderne er unge fyre med hipster-look, og der er sprød vinyl i højtalerne. Man får gerne en smagsprøve, inden man bestiller. Sidste omgang skænkes lige før midnat.

The Mill, 14 Mill Lane.

LØRDAG

5. Klokken 10: Tømmermandspleje på floden

Grædepile, svaner og hemmelige broer. Det kan være en rar fornemmelse at glide af sted på floden Cams sløve vand. En af Cambridges største turistattraktioner er det britiske svar på gondolsejlads, punting. Unge mænd står klar på deres både – punts – med stave, som stødes mod flodbunden for at skabe fremdrift.

Traditionen er lidt over 100 år gammel, og sejlturen op og ned ad Cam fører én forbi colleger, man ellers ikke ser. Man kan leje en punt selv, men det tilrådes at betale for at have en kyndig fører med, da det kræver snilde og teknik.

Der er flere puntingsteder langs floden. Prøv Scudamore's ved Mill Lane.

6. Klokken 12: Marked med gademusikanter

På Market Square sælger grønthandlere, bagere, smykkedesignere og blomsterhandlere daglig ud af deres varer under de spraglede teltduge. Pladsen er omkranset af historiske bygninger, og ikke så sjældent leverer lokale musikere et stemningsskabende soundtrack fra et af hjørnerne.

Cambridge General Market Market Square.

7. Klokken 13: Rustikt frokoststed

Bread & Meat åbnede sidste efterår. På ingen tid er det blevet et af byens mest hypede spisesteder, og måske bliver man nødt til at vente lidt på et ledigt bord.

Menukortet er ganske simpelt: Her serveres langtidsbraiseret svineslag, porchetta, samt langtidsstegt oksefilet, marineret kylling og salt beef – alt sammen pakket ind i blødt surbrød og delikat dressing. Der er også gode salater og supper, og stort set alt er hjemmelavet. Der hviler en rar, rustik stemning i det lille lokale, og man bør afsætte tid til at fordøje måltidet med en kop hjemmeristet, friskbrygget kaffe.

Bread & Meat, 4 Bene’t Street.

8. Klokken 15: Skræddere og bogtempler

Den middelalderlige bykerne er et rart netværk af gader fulde af halvskæve huse og imposante bygninger med masser af butikker og cafeer. Her er en imponerende mængde noble herretøjsbutikker og skræddere. De leverer jakkesæt, uniformer og selskabsklæder til byens midlertidige beboere, der benytter enhver lejlighed til at klæde sig nydeligt på.

En by som Cambridge har naturligvis også nogle fantastiske boghandler i flere etager – en af dem drives endda af byens eget navnkundige forlag: Cambridge University Press.

Cambridge University Press Bookshop, 1-2 Trinity Street.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

9. Klokken 17: Skybar blandt spir og tårne

Med sine sandstensfacader og spir svøbt i et grønt landskab er byens skyline et smukt syn. Og det bliver ikke mindre betagende med en god drink, som kan indtages på Hotel Varsity’s tagbar.

På varme sommerdage er der proppet, men der er god plads med såvel caféborde som flydemøbler. Stedets dark’n’stormy med ingefærøl, rom og lime er et godt bud.

The Varsity Hotel, Richmond Terrace.

10. Klokken 19: Så fuglene synger

I Oxford, Englands anden berømte universitetsby, ser man generelt lidt ned på lillebror Cambridge, der både er yngre og omkring 30.000 indbyggere færre.

Når det kommer til gastronomi vinder Cambridge dog stort. Byen har i alt tre michelinstjerner, og den nyeste og mest interessante finder man på restauranten Alimentum, der holder til i et moderne hus i udkanten af centrum.

Lad en helaftensforestilling begynde i baren, og glæd jer så ellers til en middag i gastronomiens navn. Der er både a la carte og tasting-menuer, som skifter med sæsonerne. Som oftest på michelinrestauranter er der små hapsere og overraskelser undervejs mellem de egentlige retter.

Alimentum, 152-154 Hills Road.

11. Klokken 23: Karaoke eller voksendrinks

De mange studerende smider gerne det noble outfit og hopper i danseskoene lørdag aften. Et af de sjoveste steder at komme lidt tættere på den festende ungdom er Quinns Pub, hvor et populært karaokeanlæg er med til at sætte rammen.

Er man til en mere seriøs afslutning på dagen, vil baren og cocktailstedet Baroosh nok være at foretrække. Her skal man være over 21 år for at komme med til festen.

Baroosh, 8 Market Passage.

SØNDAG

12. Klokken 11: Imponerende kunstsamling

Fitzwilliam Museum er fyldt til randen med alt fra egyptiske klenodier og antikke vaser til enorme portrætsamlinger, guldalderkunst og mere moderne værker af bl.a. van Gogh og Renoir. Denne uvurderlige kunstsamling er udstillet i det enorme museum, der nok bedst kan sammenlignes med Glyptoteket i København.

Museet er populært, ikke mindst pga. den fri entré, så mød op ved åbningstid.

Fitzwilliam Museum, Rumpington Street

13. Klokken 13: Gåtur til The Backs

I mange guidebøger og på diverse websites støder man på ét bestemt motiv: King’s College og det enorme Chapel med en fin blomstereng i forgrunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man skal over på Cam-flodens modsatte bred for at finde motivet. Her breder sig det rekreative område The Backs, hvor universitetets køer græsser, hvor unge par går kærestetur, og hvor flittige studerende finder en grøn studieplads under åben himmel, mens puntingselskaber flyder lystigt forbi.

The Backs, Queens Road.

14. Klokken 15: Afternoon tea i villaen

Den britiske afternoon tea er oftest af et større måltid af sandwich med agurk, skinke og laks, diverse kager og ikke mindst scones med clotted cream og syltetøj. Stort set alle 4- og 5-stjernede hoteller serverer afternoon tea, og nogle steder kan det blive en bekostelig affære på over 40 pund (ca. 415 kr.) per næse.

På boutiquehotellet The Felix, der ligger i et tidligere herskabshjem i byens periferi, serveres en sublim afternoon tea for blot 18 pund (ca. 185 kr.).

Hotel Felix, Whitehouse Lane, Huntington Road.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden