Storby og kultur

Bilmuseum udstiller klassiske sportsvogne der styrtede i et hul

Corvette-museet i USA blev sidste år ramt af et jordfaldshul. Nogle af de ødelagte biler er nu reddet.

Storby og kultur

Biler på museum står normalt nypudsede og i perfekt stand. På Corvette-museet i Bowling Green, Kentucky, USA, rummer udstillingen også en række biler, der ligner noget, der har været involveret i et togsammenstød.

Otte af de klassiske Corvette-sportsvogne blev ødelagt februar sidste år, da et jordfaldshul åbnede sig under museumsgulvet, så bilerne styrtede 10 meter ned i dybet.

Det skete uden for åbningstid, og ingen mennesker kom til skade. Men det gjorde bilerne. I sådan en grad, at det har været umuligt at bringe flere af dem tilbage til deres originale stand.

Nu står en del af vragene som en af fast del af udstillingen for at vise en slags respekt over for disse bilklenodier. Det skriver bl.a. CNN og museets egen hjemmeside.

Jordfaldshuller kan f.eks. opstå på stedet, hvor undergrunden består af kalk. Store regnmængder kan skylle kalken væk, og så kollapser jorden uden varsel.

Hullet i Corvette-museet var 10 meter dybt og målte ca. 15 meter på tværs.

Den mest ikoniske sportsvogn

Corvette bliver ofte udråbt til at være den mest ikoniske af de amerikanske sportsvogne. Den har været bygget siden 1953. I perioder har den heddet Chevrolet Corvette – til andre tider blot Corvette. Bilen er nu nået til syvende generation, og i USA sælger den rigtig godt.

Flere af bilerne på museet findes kun i dette ene eksemplar. F.eks. Corvette nr. 1 million – den kan af gode grunde ikke erstattes af andre biler. Andre biler er sjældne kombinationer af f.eks. farve og motorvalg og er dermed også helt unikke.

En del af fabrikken

Museet i Bowling Green er en del af fabrikken, der fremstiller Corvette. Derfor kunne man godt have fremstillet nye dele til restaureringen af de smadrede biler, men det har man afstået fra. Kun i de tilfælde, hvor Corvetterne fra jordfaldshullet kunne genskabes ud fra de originale dele, har man gjort det.

Museet er lidt af et pilgrimssted for inkarnerede Corvette-ejere. Flere af dem har doneret deres bil til udstilling på museet, og en særlig fløj er reserveret for nyslåede Corvette-ejere, der rejser til fabrikken og dermed museet for at hente deres nye bil.

Foran museet er p-pladserne lige ved udgangen reserveret til ’Corvette parking only’. Her skal man absolut ikke stille sin koreanske udlejningsbil.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden