Højdepunkt. Med sine pyramider til ære for solen og månen var Teotihuacán den vigtigste by i det gamle Mexico og skal opleves på en rejse til Mexico By.
Foto: Rodolfo Araiza G. / Flickr CC/Rodolfo Araiza G. / Flickr CC

Højdepunkt. Med sine pyramider til ære for solen og månen var Teotihuacán den vigtigste by i det gamle Mexico og skal opleves på en rejse til Mexico By.

Storby og kultur

Politikens korrespondent i Latinamerika: Her er min yndlingsby

Skal Anne M. Sørensen anbefale en anden by end sin hjemby, chilenske Santa Cruz, vil hun vælge Mexico By.

Storby og kultur

Derfor Mexico By

Mexico By – eller Mexico DF (Distrito Federal), som den hedder lokalt – er en af verdens største metropoler i modsætning til Santa Cruz, hvor jeg bor, og som er en lille homogen by omgivet af vinmarker syd for Chiles hovedstad, Santiago.

I Mexico By mødes alle kontraster, og den er så stor, at den i virkeligheden er mange små og meget forskellige byer holdt sammen af det samme navn.

Jeg holder så meget af Mexico By med alle dens farver, dufte og stemninger, og jeg har boet der fast i flere omgange.

Byens historie er lang og broget med toltekerne, aztekerne og de spanske conquistadorer som hovedaktører. Der er en åbenlys indflydelse fra både de oprindelige folk og de spanske erobrere, og denne blanding kaldet mestiz sætter stadig sit præg på den mexicanske kultur.

Selv om Mexicos hovedstad i dag er en moderne storby med massiv trafik og mylder, er der masser af åndehuller, smukke pladser og parker som den store Chapultepec-park. Navnet betyder ’Græshoppernes bjerg’ på aztekernes sprog, náhuatl, og stedet var tidligere en skov, før det blev et sommersted for den spanske adel. Nu er parken et meget besøgt udflugtsmål, hvor også præsidentens bolig, Los Pinos, ligger.

Hvad skal man opleve?

Teotihuacán-pyramiderne nordøst for Mexico By. Med sine pyramider til ære for solen og månen var Teotihuacán den vigtigste by i det gamle Mexico. Opførelsen begyndte omkring Kristi fødsel og sluttede først 600 år senere. Byen var delt i fire og havde brede boulevarder. Man anslår, at denne by, som kaldes Mexicos første store kultur, rummede omkring 125.000 indbyggere. Herfra blev der indsamlet skatter og regeret over et mægtigt område, der strakte sig helt ned i Mellemamerika og omfattede det nuværende El Salvador, Honduras og Guatemala. Af ukendte årsager blev Teotihuacán forladt i det 8. århundrede, men aztekerne overtog mange af byens symboler såsom den fjerklædte slange Quetzalcóatl, der er symbolet på fertilitet og liv, samt Tláloc, guden for regn og vand.

GUIDE

Det arkæologiske museum er et af verdens bedste museer og fænomenalt til at give et indtryk af alle de præcolombianske kulturer, der har præget Mexico.

Man skal give sig god tid og gå langsomt igennem de 12 sale, der hver især fortæller forskellige og farverige historier om, hvad de gamle indianske befolkninger troede på, hvordan de boede og levede, og hvordan de var i krig med hinanden eller sluttede pagter. Ovenpå vises, hvordan efterkommerne af disse kulturer lever i dag.

Selve bygningen blev opført i 1960 af arkitekten Pedro Ramírez Vázquez. I øvrigt har Mexico By et hav af forskellige og virkelig fantastiske museer for alt muligt, ikke mindst kunst og historie.

De forskellige bydele. Som før nævnt består Mexico By af mange bydele. De mest interessante for turister er – bortset fra centrum – uden tvivl Roma, La Condesa og Coyuacán.

Roma er efterhånden den hippeste bydel med sine gamle smukke gader med kolonitidens arkitektur. Mange af husene er sat i stand, og kvarteret har smarte og lækre restauranter og barer samt et gourmetmarked. La Condesa er også en livlig bydel med cafeer og natteliv. Smukke Coyuacán var de spanske erobreres hovedkvarter og er med sine brostensbelagte gader og yndige huse et besøg værd. Her boede kunstnerparret Frida Kahlo og Diego Rivera, og deres hus er nu et museum.

Hvordan kommer man dertil?

Mexico er et populært turistland, og der går fly fra hele verden. Internt i Mexico By er der en udmærket metro og busser, og taxier er billige.

VIDEO

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne M. Sørensen eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce