Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kamp. Berlin har ansat 34 personer til at holde øje med om lejligheder udlejes til turister.
Foto: FRANKA BRUNS/AP

Kamp. Berlin har ansat 34 personer til at holde øje med om lejligheder udlejes til turister.

Storby og kultur

Berlin lukker ned for Airbnb

Boligmangel får den tyske hovedstad til at forbyde udlejning af ferielejligheder.

Storby og kultur

Går den næste tur til Berlin i en forlænget weekend eller en hel uge med familien, er det måske noget med en stor, smuk lejlighed i Mitte for 120 euro per nat? Eller hvad med en majestætisk flot lejlighed på selve Kudamm‘ for 115?

Selv om bystyret i Berlin fra 1. maj ændrede loven, så det i princippet er ulovligt at leje sin lejlighed ud som feriebolig, er der stadig masser af tilbud at hente hos portaler som Airbnb eller Wimdu, hvis man har lyst til nogle dage i den attraktive, tyske hovedstad.

»Det overrasker mig ikke. Dels er der mange, som fortsætter med at leje deres lejlighed ud ulovligt, dels er der mange, som har fået dispensation, indtil retssager afgør, om den nye lov holder eller om den skal justeres«, siger den danske advokat Hans-Otto Meyer, der er leder af Meyer Advokatfirma i Berlin og har rådgivet hundredvis af danskere om boligkøb og udleje i byen.

Lejere kan ikke anklages

Den første melding fra ham til danske turister, der gerne vil leje en lejlighed til besøget i Tysklands hovedstad, er beroligende:

»Der er intet at være bange for. Bystyret i Berlin har klart påpeget, at det ikke er lejerens ansvar om udlejeren holder loven. Man har altså ikke pligt til at undersøge om den lejlighed, man lejer, er registreret og anvendes fuldt lovligt eller om den ligger i gråzonen. Så man kan som lejer roligt nyde sin ferie«, fastslår Hans-Otto Meyer.

Alligevel vil den nye lov formentlig få konsekvenser for andre danskere end de mange, som ejer en lejlighed i Berlin, som konstant eller jævnligt lejes ud til turister.

»Antallet af ferieboliger er gået ned og hvis den udvikling fortsætter, vil det blive dyrere at leje sig frem på det private marked. Som alle andre priser, fastsættes lejen på en feriebolig af udbud og efterspørgsel og stiger med andre ord, når udbudet formindskes«, siger Hans-Otto Meyer.

Stadig tilladt at udleje et værelse

Kigger man videre i tilbudsmængden fra Berlin på Airbnb, vil man dog også hurtigt opdage, at mange af de udlejere, der før udbød en hel lejlighed, nu må nøjes med at tilbyde overnatning i et enkelt værelse.

Manglen på boliger til fastboende berlinere er sammen med protester fra pressede hoteller og naboer til ferielejligheder med nye, larmende gæster hver weekend en af årsagerne til, at bystyret har strammet loven i håb om at få alle eller nogle af ferielejlighederne lejet ud på permanent basis. Hvert år kommer 40.000 nye indbyggere til Berlin, hvis popularitet er internationalt og permanent voksende. Dertil kom sidste år over 60.000 flygtninge, så behovet for at skaffe nye lejligheder er massivt.

Mindst 12.000 ferieboliger

Officielt er der omkring 12.000 lejligheder, som benyttes til over 6 millioner overnatninger hvert år i Berlin. Men uofficielt anslår eksperter, at der er op imod 29.000 lejligheder, som primært bruges til ferieudlejning i den populære hovedstad.

Derfor vedtog bystyret i Berlin allerede i 2014 at gå til kamp mod ferieboligerne. Man gav dog udlejerne to år til enten at opfylde den nye lovs krav eller til at sælge eller udleje deres bolig permanent.

Ifølge den nye lov er det ikke længere tilladt at leje sin lejlighed ud i under to måneder. Man kan stadig leje værelser ud til turister, men kun hvis man selv bor i lejligheden også. Alle indtægter skal opgives til skattevæsenet og portalen Airbnb har fået strenge ordrer på at anmelde alle, som fremdeles lejer ud ulovligt til de nye boligkontrollanter, som er knyttet til Berlins såkaldte Bezirke, bydele som Prenzlauer Berg, Mitte og Kreuzberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Retssag bliver afgørende

I første omgang har de udlejere i bydelen Prenzlauer-Berg og Pankow, hvor der er mange danske ferieboliger, som har registreret sig hos myndighederne med en protest mod den nye lov, fået dispensation til at fortsætte udlejningen. Det gælder blandt andet en dansk investor, som udlejer syv lejligheder i kvarteret. Bydelsrådet i dette Bezir har bogerligt flertal og derfor ser man lidt andedes på den nye lov, som blev ført igennem i Berlins senat på forslag fra socialdemokraterne.

»Hvordan fremtiden bliver for det område og måske hele Berlin, afhænger i høj grad af en retssag i Pankov, som indledes i næste måned. Her har en indehaver af ferielejligheder lagt sag an, fordi han mener, at hans private ejendomsret er krænket. Får han helt eller delvist ret, vil loven sikkert blive justeret. Men det betyder ikke, at Berlin vender tilbage til bare at give ferieboliger frit igen. Det kommer ikke til at ske«, mener Hans-Otto Meyer.

Tilladt at låne bolig ud

Der er undtagelser fra den nye lov, som for eksempel lejligheder, der er indrettet i et tidligere erhvervslokale som for eksempel en tidligere butik eller kiosk i stueplan. De må stadig udlejes som ferieboliger. Men for alle private boliger, vil den nye lov gøre det vanskeligt at være turist med egen bolig i Berlin.

Selv om der ikke er sanktioner mod lejerne, kan det blive ubehageligt. Berlin har nemlig oprettet en hjemmeside, hvor man kan anmelde naboer eller andre, som man mener lejer boligen ulovligt ud. Hans-Otto Meyer kender eksempler på, at kommunale kontrollører pludselig har ringet på og forstyrret ferieidyllen med beske spørgsmål.

Bøder på op til 100.000 euro

For udlejerne, som vælger at ignorere den nye lov og fortsat lejer ud, kan de økonomiske konsekvenser blive voldsomme. Der gives bøder på helt op til 100.000 euro for at bryde loven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sådan en bøde får man ikke første gang, kontrollørerne opdager, at man bryder loven. Men gentager det sig, vil hammeren helt sikkert falde. Det er stadig lovligt at låne sin lejlighed ud til familie og venner. Men hvis der hver weekend dukker nye gæster op i lejligheden, vil det jo nok være svært at påstå, at man bare låner den ud«, understreger Hans-Otto Meyer.

Med andre ord – hvis man vil undgå besøg af rasende naboer eller de 34 kontrollører, som skal tjekke om loven overholdes, er det en god idé at sikre sig, at lejligheden, man lejer på portaler som Airbnb, Wimdu eller 9flats, er helt lovlig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Erik Jensen eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce