Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FORELSKET. Politikens korrespondent guider og giver dig nøglen til Moskva, den store, besværlige og barske russiske by.
Foto: Alexei Kondrashkin/AP/Alexei Kondrashkin/AP

FORELSKET. Politikens korrespondent guider og giver dig nøglen til Moskva, den store, besværlige og barske russiske by.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Lær at elske Moskva

Den russiske hovedstad er et af de mest dynamiske steder i verden, og byen har taget kolossale skridt væk fra sin kedelige sovjetiske fortid.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en god grund til, man siger, at Moskva ikke er Rusland. Ikke alene fordi den russiske hovedstad bliver ved med at svulme, mens resten af landet skrumper. Moskva er samtidig det mest kosmopolitiske og det mest moderne sted i Rusland. Byens ansigtsløftning i forhold til den kommunistiske fortid er forbløffende, og byen ligner fortsat en byggeplads det meste af tiden.

Men at Moskva samtidig er russisk, er der nu ingen tvivl om. Stor, besværlig og barsk. Dens hjertepuls får målerne til at summe, dens trafikpropper er legendariske, og miljøproblemerne giver Greenpeace sved på panden. Moskvas kontraster mellem rige og fattige er lige så store som byens bestræbelser på hurtigst muligt at tilslutte sig verdens elite af storbyer. Socialpolitikken må vente.

Men når man virkelig begynder at forstå Moskva, denne letsindige, hysteriske og følsomme dame, risikerer man at falde for hende. For mange er det endt med l’amour toujour. En weekend i Moskva er måske alt for kort tid for den slags forelskelse, men nok til at løfte en flig af sløret for den gådefulde russiske sjæl.

LÆS ARTIKEL

Det er i høj grad mennesker, det drejer sig om. Prøv at komme i kontakt med almindelige russere. Mange, især unge, er begyndt at tale et begribeligt engelsk. Først tøver de, men når dialogen har udviklet sig, er det svært at stoppe dem.

Tag metro i stedet for bilen, så meget du kan. Ikke blot fordi det er en langt hurtigere og billigere måde at bevæge sig i byen. Og heller ikke kun, fordi de fleste af de oprindelige metrostationer fra 1930’erne er rene arkitektoniske mesterværker (man sparer en særlig sightseeingtur væk på denne måde). Her, under jorden, finder man den største koncentration af moskovitter i deres mest naturlige adfærd, på godt og ondt.

Moskvas centrale del kan prale af en af de mest bemærkelsesværdige samlinger af diverse arkitekturstilarter i verden – fra barokken og klassicismen til den berømte konstruktivisme, en avantgardekunst, der eksploderede i kølevandet på den russiske revolution i 1917.

Et vigtigt praktisk råd, når du er ankommet i Sjeremetjevo, Moskvas største internationale lufthavn: Glem taxa, som er ren spild af tid og penge. Tag i stedet det fremragende direkte tog Aeroekspres, som når byens centrum på 35 minutter. Man kan til og med købe denne rejse i forvejen på www.aeroexpress.ru.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fredag i Moskva

Kl. 16: Moskvahjertets puls
Tag til Den Røde Plads for at tune ind på Moskvas rytme og blandt andet tjekke Lenins balsamerede lig ud i Mausoleet der – det er nemlig ikke givet på forhånd. Skulle det vise sig, at Sovjetstatens første diktator er væk og har fundet sit sidste hvilested i jorden, betyder det, at det russiske samfund har taget endnu et skridt mod opgøret med sin kommunistiske fortid. Er man på Den Røde Plads, er det svært at undgå GUM-storcentret, en fascinerende bygning, opført i 1893 i neorussisk stil, med de karakteristiske passager, med springvand, cafeer, barer, restauranter og stribevis af internationale designerbutikker. Aldrig i min hukommelse har denne arkitektperle været så smuk, så velrestaureret og så fuld af liv. Eller så dyr. Russernes tradition for at tage til indkøbscentre som tidsfordriv er velkendt, og man er begyndt at arrangere diverse kunst- og fotoudstillinger i GUM’s stueetage for at lokke selv de ikke-købeglade gæster. Disse udstillinger er bestemt et besøg værd.
Den Røde Plads.

Kl. 17: Arbejdskantine nr. 57
Moskva er fuld af »ægte kopier« af spisesteder fra sovjettiden, og et af dem ligger netop i GUM på 3. sal og hedder Kantine nr. 57. Møblerne, bestikket og designet i øvrigt ligner det sovjetiske til forveksling, men heldigvis gør maden det ikke. Kantinen serverer masser af lækre, velsmagende for- og hovedretter. Servicen er langt bedre end den sovjetiske (man må dog regne med en mindre kø til denne selvbetjeningskarrusel – men kan næppe klage, hvis det er tale om nostalgi). Priserne er ikke helt kommunistiske, men nogle af de laveste i byen. En gennemsnits treretters menu koster omregnet 90 kroner, som er uhørt billigt for et sådant sted som GUM og Moskva i øvrigt.
GUM, Den Røde Plads 3. Metro: Revolutionspladsen eller Teatralnaja. Telefon: +7 495 788-43-43

Kl. 19: Bolsjoj revisited
Moskvas store, verdenskendte opera- og balletscene genåbner i slutningen af oktober efter en omfattende renovering, der tog seks år og omkring fire milliarder kroner at udføre. En tur til denne kultscene med rødder helt tilbage til 1776 er altid en stærk oplevelse og er næsten et must for et weekendprogram i Moskva. Klassisk ballet, som er Bolsjojs force, bør foretrækkes. Husk en af teatrets berømte buffeter i pauserne for at ikke dø af sult under den sidste akt.
Bolsjoj Teatret, Teatralnaja-pladsen 1.

Kl. 22: Skål til Kreml
Vil man køle af efter Bolsjoj-oplevelsen, findes der et passende sted kun et stenkast fra teatret. På 10. sal af Ararat Park Hyatt Hotel ligger Conservatory Bar & Lounge, som holder åbent til kl. 2 om natten. Stedet praler af Moskvas bedste udsigt over Den Røde Plads og Kreml-tårnene. Det er ikke noget billigt sted, men yderst behageligt og afslappende. Et par drinks og et let måltid vil næppe ruinere dig, men så kan du til gengæld ikke komme nærmere på Kremls stjerner – i hvert fald ikke med et champagneglas i hånden.
Ararat Park Hyatt Hotel,Neglinnajagade 4.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden