Hovedstad. Buenos Aires er en fascinerende blanding af Sydamerika og Europa.
Foto: Jesus Alexander Reyes Sánchez/Flickr Creative Commons

Hovedstad. Buenos Aires er en fascinerende blanding af Sydamerika og Europa.

Storby og kultur

Rejsebogsforfatter guider til fem store oplevelser i Argentina

Tangolandet i Sydamerika er en fascinerende rejse værd.

Storby og kultur

Argentinas landskaber og klima dækker flere kontinenter fra ørken, bjerge og pampas, over fjorde, gletsjere, gejsere og et mageløst dyreliv til en pulserende hovedstad.

Sydamerikas næststørste land er så tilpas stort, at man kan udforske det uden at gå glip af hverken udsyn eller faciliteter på grund af turistflokke.

Forfatteren til førsteudgaven af guidebogen ’Turen går til Argentina & Chile’, der netop er udkommet, har udvalgt fem steder i Argentina.

1. Gletsjer i fremdrift

Bragene lyder hult og kommer efter en dyb, næsten dyrisk knagen inde fra den enorme gletsjers krystalblå dyb. Med ét brækker et stort stykke af gletsjervæggen af og danner en flodbølge, der her kun 100 meter væk skyller op på klippekysten.

Perito Moreno-gletsjeren i nationalparken Los Glaciares er imponerende. Som en lillebitte del af isfeltet, der dækker det sydligste Argentina og Chile, er gletsjeren kun 30 km lang og 5 km bred. Oplevelsen af dens enorme majestætiske kraft og skønhed er dog ubeskrivelig som resten Patagonien, der inkluderer både Argentina og Chile og også Ildlandet.

Gletsjeren er en af de få i verden, der avancerer og ikke trækker sig tilbage. Man kan sagtens bruge en hel dag ved Perito Moreno; gå langs med den ad mange gode gangstier, gå op i højderne og kigge ind over den eller tage på bådtur næsten helt hen til den 70 meter høje gletsjer. På vej hjem til byen El Calafate er et besøg på ismuseet en indførelse i isens historie.

2. Ringenes Herre-landskab

Halvcirklen med hundredvis af boder er fyldt med håndværkere og kunder. Der bliver pruttet om priser på læderbælter, træudskæringer til lampeskærme og guddommelig marmelade fra vildnisfrugter i området. El Bolsón 1.800 km sydvest for Buenos Aires er en oase, beliggende i det nordlige Patagonien på grænsen til Chile i en dal kaldet La Comarca. Mikroklimaet er egnet til humle- og bærdyrkning, hvilket gør et restaurantbesøg med vildsvin eller lammesteg med bærsovs og lokalbrygget øl til en udsøgt fornøjelse. Her kun 130 km syd for Bariloche, indgangsporten til det nordlige Patagonien, byder El Bolsón sig til med hytter langs bjergsiderne og utallige vandre- og ridestier opad i terrænet eller langs de brusende smeltevandsfloder.

BUENOS AIRES CLASSIC

Tag til søen Lago Puelo eller tag det smalsporede tog La Trochita lige syd for. Bestig klippemassivet Piltriquitron, og besøg Bosque Tallado, en udhugget skov, på vej mod toppen. El Bolsón har et afslappet, delvist neohippie-miljø blandet med det gamle Patagoniens nybyggeratmosfære.

Mikroklimaet er bedst fra november til marts, hvorefter efteråret og vinteren, trods utroligt smukke farver, kan være regnfulde og kolde.

3. Ad ruta 40 i nordvest

Guanaco-flokken krydser i stilhed grusvejen. Afarten af lamaer lever frit langs hele Argentinas vestlige højderyg mod Chile. Efter to timers kørsel gennem månelandskaber med tydelige spor af jævnlige, kraftige regnskyl og erosion kører vi ind i landsbyen Cachi. Som alle byer i det koloniale, tidligere spanskdominerede Andeshøjland er Cachis knudepunkt pladsen med den gulkalkede kirke, museet, rådhuset, ordensmagten og diverse restauranter.

I baggrunden ses Andesbjergenes snedækkede toppe på mere end 6.000 meter.

Området hedder Calchaquíes-dalene efter den oprindelige krigeriske og stolte indianerkultur og løber som en månedal fra minebyen Susques sydpå til vinbyen Cafayate.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Strækningen er del af den mytiske ruta 40, der snor sig fra grænsen til Bolivia og helt ned til Ildlandet. Her i Calchaquíes-dalene er oplevelsen ekstrem med grusvej, konstant varierede gullige månelandskaber og små tidligere inkalandsbyer, som i dag er sovebyer med tydeligt spansk kolonipræg. Under Argentinas borgerkrig i 1840’erne var området scene for drabelige slag, som de lokale gerne fortæller om. Gastronomien er et kapitel for sig med indiansk præg som majsbrød og diverse stuvninger.

4. Vinbonden i Mendoza

Vinbonde Lars Jenster sadler op og rider ud til sine vinmarker. Høsttiden er ovre, men vingården Clos de la Tierra skal ’lukkes ned’ for vinteren. Klimaet her i Argentinas vinregion, Mendoza-provinsen, for foden af Amerikas højeste bjerge er semiørken med kolde vintre og steghede somre. Kunstvanding er nødvendigt i hele regionen, der, ud over nogle af Sydamerikas bedste rødvine produceret på især malbec-druen, også producerer frugt og grønt til Argentina. 56-årige Lars Jenster har siden 2006 drevet vingården med sin familie. De modtager til tider danske gæster på vingårdens tilhørende b&b.

Mendoza by og provins står i vinens tegn, og flere vingårde tilbyder overnatning. I oplandet er der fritidsaktiviteter som rafting, trekking, rappelling og skisport. Hovedvejen til Chile passerer Amerikas højeste bjerg, Aconcagua på 6.960 meter, og er en af utallige veje ind til Andesbjergenes tag, hvor der er mulighed for bjergbestigning. Mendoza by har nogle af Argentinas mest spændende restauranter.

5. Buenos Aires

Bøffen, tjeneren skærer ud med to spiseskeer, fylder tallerkenen og giver minimal plads til de ovnbagte kartofler. Salaten serveres i en skål for sig. Så slukkes lyset, og harmonikaen, klaveret og strygeren slår tofjerdedelstakten an til den elegante habitklædte mand og nedringede kvinde.

Tangoaftenen – denne i Cafe de los Angelitos – er en klassiker i storbyens ustoppelige udvalg døgnet rundt, og sammen med bøffen og rødvinen indbegrebet af den argentinske hovedstad med de brede boulevarder og smalle sidegader.

GUIDE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Buenos Aires er en smeltedigel af Sydamerika og Europa, af metropol og rabarberkvarter. Hemmeligheden er at bruge mindst mulig tid på de traditionelle attraktioner omkring Majpladsen med katedralen og det lyserøde regeringspalads og mere tid på museer og daseferie med god mad og gåture.

Los porteños, Buenos Aires’ indbyggere, er et studie i sig selv, og fodbold er en ufravigelig del af Buenos Aires’ sjæl. En kamp på stadion er en stor oplevelse – men tag med en turarrangør, som hotellet kender.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce