Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grej til din første vandretur

En vandretur kræver, at du anskaffer noget grej. Men det er ikke nødvendigt at købe sig fattig. Se her, hvad du har brug for, når du skal ud at lufte støvlerne.

Temarejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange interesserer sig for vandreture, men mangler det sidste puf til selv at tage af sted.

Det skyldes måske en forestilling om, at det kræver særlig god fysisk form eller dyrt letvægtsgrej. Men den første vandretur handler lige så meget om god forberedelse og sund fornuft.

Der er ganske vist nogle startudgifter til nødvendigt grundudstyr, men man behøver ikke at investere mange tusinde kroner i specialudstyr for at få del i vandrelivets mange store oplevelser.

Støvlerne betyder alt

Når du skal på vandretur, er du selvsagt meget afhængig af dine fødder. Derfor er dine støvler den absolut vigtigste del af din udrustning. Gå ikke efter laveste pris eller smarteste design. Her gælder kun pasform.

Medbring dine egne sokker eller køb et par i forretningen. Bare du har de rigtige sokker på, når du prøver støvler.

Mærk især efter om støvlerne støtter godt om anklerne og ikke slipper i hælen. Dine tæer må heller ikke støde imod snuden, når du går ned ad et skrånende underlag.

Køb gerne dine første vandrestøvler i en friluftsbutik, hvor personalet kan rådgive dig om pasform og vedligeholdelse. Gå støvlerne til derhjemme – det er aldrig en god idé at tage på vandretur i splinternye støvler.

Rygsæk – S, M eller L?

Den næstvigtigste del af din udrustning er din rygsæk. Den bør vælges ud fra din højde. Nogle rygsække har et justerbart bæresystem, der kan indstilles efter længden på din ryg, men det er ofte bedre at købe en rygsæk, der har en fast størrelse, for eksempel small, medium eller large.

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på hoftebæltet. Det er hoftebæltet, der overfører langt den største del af rygsækkens vægt til din krop, mens skulderremmene stort set kun er beregnet til at trække rygsækken ind til overkroppen.

Et korrekt placeret hoftebælte sidder midt hen over hoftebenene – ikke oven på dem. Det må gerne være skålformet, så det ligesom griber om hofterne. Det skal føles komfortabelt – også når det strammes kraftigt.

Rygsækkens rumfang afhænger af, hvad man skal bruge den til, og hvor stor man er. Fuldt pakket må den helst ikke veje mere end 25 procent af kropsvægten.

Mænd har som regel ikke brug for mere end 70 liter, mens det bedste valg for kvinder ofte er 60 liter. Køber man rygsække større end det, øger man også risikoen for at pakke mere, end man behøver.

Sovepose og liggeunderlag

Overordnet set findes der to slags soveposer: Dem, der er fyldt med kunstfibre, og dem der er fyldt med dun. Kunstfibrene er billigere og mere modstandsdygtige over for fugt, men de er også tungere og fylder mere end dun.

Derfor har erfarne friluftsfolk en tendens til at vælge dunsoveposer. Det er ikke nødvendigt at købe en dyr dunsovepose til den første vandretur, for der findes mange gode og langt billigere kunstfiberposer.

Tager man af sted om sommeren, kan man nøjes med en sovepose, der har en komforttemperatur på ned til 10-12 grader.

Tager man af sted i tidligt forår eller efterår, bør man vælge en tresæsonpose med en komforttemperatur på -10 til -5 grader. Kvinder har som regel brug for varmere soveposer end mænd.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En sovepose bør ikke føles stram, men der bør heller ikke være for meget plads. Så kan den føles kold at ligge i.

Valget af liggeunderlag er mest et spørgsmål om komfort. I sommerhalvåret har alle underlag tilstrækkelig isoleringsevne, men selvoppustelige underlag er blødere at ligge på end skumunderlag, der til gengæld ikke kan punktere.

Undgå liggeunderlag med glatte overflader, da man let glider af dem i løbet af natten.

Kogegrej – enkelt og robust

Et godt begyndersæt er et grydesæt fra svenske Trangia. Gerne den udgave, hvor gryderne er lavet af materialet duossal. Det betyder, at de er beklædt med rustfrit stål indeni. Det gør dem meget hårdføre og nemme at skure rene.

Brug dem sammen med spritbrænderen, der følger med grydesættet. Det er den enkleste måde at lave varm mad på, og den egner sig fortrinligt til ture i sommerhalvåret.

Læs brugsanvisningen omhyggeligt og genfyld aldrig en brænder, før den er kølet af. Det kan antænde spritten, mens man hælder den op.

Telte skal have apsis

Et godt tomandstelt koster typisk over 2.000 kroner. Derfor kan det være en god idé at låne sig frem første gang. Det er især praktisk, at teltet har en rummelig apsis, hvilket vil sige at der er plads mellem oversejl og indertelt til støvler og vådt grej.

Et tomandstelt må helst ikke veje mere end 3 til 4 kilo. Rul teltstænger og pløkke ind i teltet, ellers giver de let slidskader på rygsækken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre nyttige ting

Når du udvælger og pakker din første vandreudrustning, så gå efter ting, der kan bruges på flere måder. Her er nogle flere tips:

- En kniv. Gerne med bredt blad. Det gør den mere velegnet til madlavning.
- Et førstehjælpssæt. Husk compeed (plastre) til vabler.
- Kompakt kamera i vandtæt pose.
- Kort i vandtæt lomme og kompas.
- Lille foldesav og/eller økse, for eksempel fra Fiskars.
- Lappegrej til selvoppustelige liggeunderlag.
- Ståluld, opvaskemiddel og viskestykke.
- Tændstikker i vandtæt beholder og en eller to lightere.
- Solcreme og solbriller.
- Åndende regntøj.
- Pandelampe.
- Brændsstofflaske.
- Langt undertøj.
- Tallerkener og kopper af hård plast.
- Fleece-jakke. Gerne med windstopper.
- Vandtæt overtræk til rygsækken. Skal sidde tæt. Køb efter størrelsen på rygsækken.
- Vandtætte pakkeposer eller sort affaldssæk. Til tøj, mad og sovepose i regnvejr.
- Foldeflasker, for eksempel fra Platypus. De fylder næsten ingenting, når de er tomme.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden