0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slut med dårligt sprøjt: Nu kan englænderne lave vin

Tag på rundvisning og vinsmagning på På Denbies Wine Estate uden for London.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Afskærmet. Vindyrkerne hos Denbies nyder godt af landskabets beskyttelse. Vingården ligger i ly af bakkerne, og det er med til at skabe et godt klima til vindyrkning.

Sol og sommer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sol og sommer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Snorlige rækker med vinranker pløjer striber gennem det bølgede landskab. Bakkerne ligner næsten lave bjerge, men flere steder springer hvide klinter af kridt frem og afslører, at undergrunden ikke består af granit, men af porøs kalksten. Inde mellem bakkerne putter sig en købstad, hvis tage og spidse kirkespir anes gennem de mange nuancer af grønt.

Det kunne ligne et typisk fransk kulturlandskab, som man kender det fra distrikter som Champagne uden for Paris. Men vinstokkene er ikke dyrket af franske bønder, og købstaden hedder Dorking og ligger ikke uden for Frankrigs hovedstad, men derimod en halv times togtur fra London.

Denbies blev startet af Adrian White, der oprindelig var forretningsmand og købte godset i 1984. Hvad der begyndte som et tvivlsomt projekt er i dag en millionforretning. Denbies er blevet en af Europas største familiedrevne vingårde, og i 2010 blev gårdens rosévin, Chalk Ridge Rose, kåret som verdens bedste ved den prestigefyldte International Wine Challenge eller blot IWC.

Omverdenen fik for alvor øjnene op for engelsk vin i almindelighed og Denbies i særdeleshed.

LÆS ARTIKEL

Der bliver serveret anekdoter, og stedets historie rulles ud. Vi er både til høstgudstjeneste i den lokale kirke, med ude i vinmarken om vinteren, hvor frost og kulde truer de skrøbelige planter og til stede under frugtplukningen, presningen og alle de andre centrale gøremål under vinproduktionen. Filmen skifter mellem storstilede panoramabilleder hele vejen rundt på alle otte sider til forskellige sekvenser, som man skal sno sig hurtigt for at følge med i. Højdepunktet er en helikoptertur hen over Denbies' kurvede marker.

I det øjeblik filmen slutter, åbner skydedøre sig i den ene ende af rummet, og et førerløst minitog kører frem. Vi sætter os til rette, og toget begynder at køre, mens guiden fortæller. I løbet af de kommende 5-10 minutter ruller vi stille og roligt gennem mosteri, tapperi og pakkeri. En frisk og let syrlig duft hænger i hallerne, der lige nu står klar til den forstående vinhøst. Flere gange er der også et kik ind til vingårdens restaurant - et smukt atrium med glastag. Store krukker med oliventræer og palmer tilfører sammen med et klukkende springvand den helt rette stemning, og i øjeblikke kan man næsten glemme, at Denbies ligger i England.

Bedre end Bollinger
Det førerløse tog fortsætter ad en rampe ned i de mørklagte kældre og gør her det stop, som de fleste besøgende ser allermest frem til: prøvesmagningen. Og selv om Denbies er blevet berømt for sin rosé, så er det gårdens mousserende hvidvine, de fleste kommer for at smage på. Mange har for vane at åbne mousserende vin på skrå, så prop og væske flyver ud, men ikke en dråbe går til spilde her, og vores guide hiver proppen op med et forsagt 'plop', mens flasken står lodret på disken.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden