0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amerikansk natursceneri får besøgende til at måbe

Arches National Park i staten Utah er et imponerende studie i, hvordan naturen udvikler sig gennem millioner af år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Med sine knap 100 meter er Landscape Arch den længste klippebue i Arches National Park i Utah, USA. I 1991 løsrev et 18 meter stort stykke af klippen sig og faldt ned, så man i dag ikke længere kan gå helt op under buen.

Togrejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Togrejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi hopper op på en glat klippe og smyger os langs et smalt fremspring med kroppen lænet helt ind mod de gyldne sandsten for ikke at falde ned.

Vi diskuterer, hvor mange knogler vi ville brække, hvis vi skvattede de tre-fire meter ned, indtil vi pludselig står på en lang fluteformet klippe, der rager op over landskabet.

Det er et helt surrealistisk syn. Knudrede, rødbrune klippeformationer gør sit til at overbevise os om, at vi befinder i et Dalí-maleri, og i horisonten blotter sneklædte La Sal Mountains sine hvide savtakker.

Under os pruster læssevis af besøgende sig op gennem smalle kløfter og bølgende klipper, mens de indimellem gør holdt for at få vejret og måbe, som om de ikke helt kan tro, at det her er virkeligt.

Balance på smalle klippebroer

Arches National Park i det østlige Utah er et stilstudie i, hvordan naturen tilsyneladende trodser tyngdekraften. Smalle klippebroer, der rækker ud med deres skrøbelige arme og gigantiske sten, der balancerer på umuligt vakkelvorne klipper.

Nationalparken er mest kendt for sine små 2.000 klippebuer, hvor de største er knap 100 meter på tværs, mens andre blot er en meter lange, og nogle af dem virker, som om de kunne knække ved et pust.

En forbipasserende fortæller os advarende, at parkfogeder bevæbnet med kikkerter holder øje med, at folk ikke kravler op på buerne, da det ikke blot er farligt, men også risikerer at få dem til at falde sammen.

Buerne er formet af vejr og vind over millioner af år, og en dag vil de igen styrte sammen og nye buer opstå af de bløde sandsten.

Se en billedserie fra parken herunder.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Der er kun en enkelt campingplads i Arches, og selv om der kan være køligt om natten er udsigten helt fantastisk. Arches er i øvrigt berømt for sin exceptionelt klare nattehimmel.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Der er højt til loftet i Arches National Park.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

En dag vil buerne styrte sammen og nye buer opstå af de bløde sandsten

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Klipperne i Arches består for det meste af blødt sandsten, som regn, vind og is har formet som modellervoks til helt utrolige former gennem tiden.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Vandreturen gennem Park Avenue skiller sig ud ved ikke at have nogen klippebuer. De lodrette klippevægge sender tankerne hen på New Yorks skyskrabere (deraf navnet).

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Double Arch er en af parkens mest imponerende formationer.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Hvis Arches har en superstjerne, er det Delicate Arch, der er blevet et symbol på Utah og pryder nummerpladerne i delstaten. Det kræver en vandretur på små fem kilometer retur at komme dertil.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

Hop ikke over hegnet. Planterne er skrøbelige, og de tåler ikke, at folk tramper på dem.

Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

I mange nationalparker er vandrestierne tydelige og fastlagte, men i Arches kan man ofte tumle frit omkring i ørkenlandskabet, springe op på sten og klatre ud på klipperygge.

Læs mere:

Annonce

Læs mere