Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PRAL. Kiels rådhus er højere end forbilledet, Markustårnet i Venedig. Hvor det italienske tårn er 98,6 meter, er det tyske 106.
Foto: Jytte Flamsholt

PRAL. Kiels rådhus er højere end forbilledet, Markustårnet i Venedig. Hvor det italienske tårn er 98,6 meter, er det tyske 106.

Nordtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i: Tysklands mest saltvandsfriske by emmer af ungt liv

Kiel Fjord og Østersøens vand skvulper inde i Kiels centrum og holder stemningen frisk og ung.

Nordtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af en sæson sætter 400.000 krydstogtturister foden på tysk jord i Kiels krydstogtterminal. Og hver dag ankommer luksusfærger som flydende kæmpehoteller direkte ind til centrum af delstaten Schleswig-Holsteins hovedstad fra Norge, Sverige og de baltiske lande.

For Kiel er, var og har altid været Tysklands maritime centrum. Først som krigshavn, nu mest for sjov. Faktisk var marinen, der lå i Kiel, med til at afslutte Første Verdenskrig; soldaterne begik mytteri, nægtede at fortsætte kampene og gav startskuddet til den revolution, som afsluttede Tysklands tid som kejserdømme.

At Kiel kalder sig Sailing City, er ikke på ingen måde pral. Ud over krydstogtskibe og færger i havnen er der fyldt godt op i de ni marinaer, og verdens største sejlerevent er Kieler Woche, der i løbet af 10 dage hvert år i sidste halvdel af juni tiltrækker 3,5 millioner gæster fra hele verden.

LÆS OGSÅ

Vandet – og det er Østersøen, vi taler om – er en vigtig grund til, at Kiel også er studenternes by. Ud af en befolkning på knap 250.000 er mere end hver 10. studerende. Mange unge fra hele landet – og fra udlandet – søger til Kiel for at tage en universitetsuddannelse, og de sætter deres præg på livet på land og på vand, når de lærer at begå sig i optimistjoller, kajakker og som gaster på de store sejlskibe, der sætter kulør på fjordens blå vand.

Ud over vandet tiltrækker Kiel mange på grund af den ligefremme nordtyske atmosfære – Schleswig-Holstein er den region i Tyskland, hvor indbyggerne er mest tilfredse med livskvaliteten.

Fredag

1. Klokken 16Romantisk check-in

Romantik Hotel Kieler Kaufmann ligger højt oppe over Kiel Fjord i bydelen Düsternbrook, omgivet af park og skov og med gode stianlæg ned til vandet og byen. Oprindelig var hotellet en prægtig villa; nu er det et prægtigt firestjernet hotel, nyrenoveret og med en dejlig terrasse med fjordudsigt.

Romantik Hotel Kieler Kaufmann, Niemannsweg 102.

2. Klokken 17 Shop i Sophienhof

Men vi haster ind til centrum, for der er længe åbent – det vil sige til klokken 20 – sådan en fredag aften. Kiel er en god handelsby; den har et stort opland, og udvalget er stort, priserne gode, og butikkerne ligger placeret centralt. Længst mod syd ligger Sophienhof, et indkøbscenter i flere etager og med mange specialforretninger, hvor man sagtens kan være heldig at gøre et godt køb, også når det gælder tøj og legetøj. Går rejsen til Kiel med tog, er der gangbro fra banegården hen over Hörn, den inderste lille flig af fjorden og direkte ind i Sophinehof. Det kan ikke være lettere.

Sophienhof, Sophienblatt 20.

3. Klokken 20Kieler Brauerei

Med fyldte indkøbsposer er der ikke langt til husbryggeriet Kieler Brauerei, hvor aftensmad og -drikke venter. Øllet er godt og friskbrygget i de store kobberkedler, og der er ofte stuvende fuldt, god stemning og god servering, så det er et hyggeligt sted at slutte af. Og man bliver helt sikkert mæt, for der serveres heftige kødretter som schnitzler, helstegt pattegris, skinke osv. med lige så solidt tilbehør til. At det hele så kun er godt 25 år gammelt og slet ikke fra middelalderen, som man ellers kunne bilde sig selv ind, når man slår sig ned ved de massive egetræsborde under kælderhvælvingerne, er ikke afgørende.

Kieler Brauerei, Alter Markt 9.

Lørdag

4. Klokken 10Venedig i Kiel

Lørdagen er til fortsat shopping. Som det kunne anes allerede fredag aften, ligger den ene indkøbsmulighed som nabo til den næste, og dagen begynder i Holstenstrasse, Kiels ældste gågade. Herfra er der gåtur gennem byen med alskens svinkeærinder, inden den slutter hjemme på hotellet.

Første svinkeærinde er en tur forbi det gamle rådhus og rådhuspladsen ved Fleethörn. Rådhuset er fra begyndelsen af 1900-tallet, og får tårnet jer til at tænke på Italien, skyldes det sikkert, at inspirationen er hentet i Venedig på Markuspladsens berømte Il Campanile-tårn. Blot er Kiels rådhustårn på 106 meter højere end Campanile, der ’kun’ er 98,6 meter.

Rathaus, Fleethörn 9.

5. Klokken 11 Glad af te

Næste stop er Paul Heyck, te-, kaffe- og chokoladebutik, hvor man bliver i godt humør alene på grund af duftene. Butikken er udsøgt indrettet med tedåser højt og lavt, porcelænstynde tekander og tekrus med finurlige udsmykninger i glade farver. Der er nyristet kaffe, lækre chokolader, skotske småkager og andet godt til lækkersulten. Vil du drikke teen i stedet for at tage den med hjem, kan du nyde den ved et af de høje borde udenfor.

Paul Heyck, Faulstrasse 2a.

6. Klokken 12Moderne Altstadt

Herfra er der ikke langt ned til Alter Markt, Gammeltorv, der med sit 1960’er- og 1970’er-byggeri af tvivlsom kvalitet lever meget dårligt op til sit navn. Kiels historiske centrum glimrer nemlig ved sit fravær og er hurtigt overstået. Dels er byen ung, dels blev den heftigt bombet under Anden Verdenskrig, naturligt nok, fordi krigsflåden også under denne krig havde sin base her.

Så hvis noget ser gammelt ud, er det sandsynligvis rekonstrueret. Den eneste rigtig gamle gade, der står tilbage, er pudsigt nok Dänische Strasse – Kiel var engang dansk – og her fortælles byens historie inde på bymuseet i en stor herskabsvilla fra 1700-tallet.

De fleste andre velbevarede huse i Dänische Strasse står som et fint ensemble med tilhørende gadelamper og et par interessante forretninger, f.eks. Kelly’s, hvor man(d) ikke går galt i byen, hvis drømmen er tøj i engelsk landadelstil.

Kelly's Kiel, Dänische Strasse 24.

7. Klokken 13Slot og zar

Ikke langt fra Dänische Strasse ligger Kieler Schloss, der på grund af nybygninger efter Anden Verdenskrigs bombardementer ikke har megen lighed med et slot og heller ikke har nogen fyrstelige beboere mere. I slottet er der bl.a. koncertsal og restaurant.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Næsten lige uden for slottet står et mindesmærke fra 2014 over zar Peter III, der er blevet kaldt både gal og genial. Den fornemme herre, der står med et fredsdokument i hånden, var født i Kiel i 1728. Han nåede kun at være zar i et halvt års tid, før hans kone, den frygtindgydende Katharina, medvirkede til at fjerne ham ved et kup – og han står symbolsk et stykke fra den trone, han blev forvist fra. Peter III blev myrdet i 1762.

Den russiske billedhugger Alexander Taratynov har lavet skulpturen på bestilling af en gruppe, der kalder sig Kieler Zarenverein, hvis mål er at rette op på zarens eftermæle.

Kieler Schloss, Dänische Strasse 44.

8. Klokken 14Frokost på værkstedet

Frokosten er tæt på nu – og et velfortjent hvil. Her er Werkstatt Cafe et virkelig godt valg, uanset om sulten er sød eller sund. Alt er hjemmelavet fra grunden, men det er ikke den eneste grund til, at cafeen hedder Werkstatt. Den hænger nemlig sammen med et guldsmedeværksted, og begge værksteder drives af guld- og sølvsmed Sandra Prill. Cafeen er lys og nærmest landligt indrettet, og er vejret godt, er det skønt at sidde i caféhaven.

Werstatt Cafe, Dahlmannstr. 11.

9. Klokken 15Kiellinie

Så er det tid at tage turen videre fra byen ad havnepromenaden, der hedder Kiellinie, før I bestiger ’bjerget’ hjem til hotellet. Her er altid mennesker og aktivitet, ikke kun når vejret er godt, og der er gang i sejladsen på fjorden. Undervejs er der mulighed for at se på tysk kunst fra Nolde til Richter på Kunsthalle eller at tage et kig ind til de spændende koraller og fisk i Aquarium, der hører til oceanforskningsinstituttet Geomar – eller bare kigge på sælerne i det udendørs bassin lige ud til promenaden. Længere fremme passerer I det tidligere marineakademi, der nu er Schleswig-Holsteins landdag (’parlament’), inden turen går op ad stierne til hotellet.

Kiellinie, starter ved Ostseekai.

10. Klokken 19 Middag derhjemme

Vælger I at spise middag på hotellets Parkrestaurant, fortryder I det ikke. Menuerne er lette, elegante og lækre, og er man så heldig at komme i aspargessæsonen, så tøv ikke med at vælge en enkel ret som Asparges med den lokale Katenschinke – det laves ikke bedre.

Er det lunt, kan I sidde udenfor på den store terrasse, hvor man kan se ud over fjorden nedenfor. Er det knap så varmt, så prøv at få et bord i havestuen, der har vinduer ud mod terrassen.

Parkrestaurant, Romantik Hotel Kieler Kaufmann, Niemannsweg 102.

Søndag

11. Klokken 11Ohoj på fjorden

Søndag er Sailing City-dag med et minicruise på den 17 kilometer lange fjord, der en stor del af Kiels identitet. Rederiet SFKs almindelige fjordbus Fördefährlinie gør flere stop undervejs fra Bahnhofbrücke ved banegården og til Laboe ved østre bred af Kiel Fjords udmunding. Maj-oktober er der også en særlig to-timers minicruise, Fördetörn, der sejler forbi de store færgeanlæg og krydstogtskibe, HDW- og Lindenau-værfterne og ud til sluseanlægget ved Kielerkanalen, der hernede er kendt som Nord-Ostsee-Kanal.

Står I af i Laboe, må I en tur til tops i marinemindesmærket, hvor der fra platformen i 87 meters højde er udsigt både over strandene, fjorden og Østersøen. Laboe er med sine sandstrande et populært sommerferiested, hvor ikke bare mindesmærket, men også ubåden ’U 995 Friedrich’ fra Anden Verdenskrig tiltrækker mange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SFK, Kaistrasse 51.

12. Klokken 14 Rødgrød og fisk

På hjemturen kan I hoppe af færgen ved Reventloubrücke og slå jer ned på restaurant Louf, der ligger lige ved promenaden Kiellinie. Der er en stor terrasse, men også indenfor er der fin udsigt til livet på vandet gennem panoramavinduerne. Menukortet er italiensk inspireret med nordtysk touch med mange fiskeretter – og rødgrød (Rote Grütze) som en populær sommerdessert.

LOUF, Reventlouallee 2.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden