Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
100 subkulturer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hold det gangsta, homie

100 subkulturer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man siger ordet “gangsta”, vil de fleste tænke på Crips og Bloods, drive-by's mellem East Coast og West Coast eller måske bare en hiphopgenre, der forherliger en voldelig livsstil hos nogle unge i storbyen. Men det er ikke hele historien: Fans af ikke-amerikansk gangsta har taget attituden og kulturen fra deres hardcore kollegaer og omdannet dem til et våben i kampen for social retfærdighed.

I andre lande uden for USA og specielt i Frankrig er gangstarap hovedingrediensen i gangstalivsstilen et værktøj for fattige unge til at kæmpe mod undertrykkelse. Gangstarap er blevet et talerør til subkulturel kamp mod overherredømmet. Den er blevet politisk.

Genren gangstarap opstod i New Yorks rapmiljø i de tidlige 80’ere, hvorefter den tog USA med storm.

I Frankrig bruger gangstarappere musikken til at gøre modstand mod den racisme, diskrimination og undertrykkelse, de oplever, snarere end at forherlige vold mellem mindretalsgrupper. Det ville dog ikke være rigtig gangsta uden den rigtige attitude: De franske gangstas dyrker imaget af den voldelige, overmacho rapper, der kræver respekt.

Billedet af den urbane hiphop gangsta fra USA appellerer til vrede, fattige minoritetsgrupper allevegne, og lokale gangstamiljøer opstår ofte som en respons på aktuelle konflikter.

Gangstarap bliver brugt til at udtrykke modstand mod “Systemet” overalt, lige fra Paris’ forfaldne forstæder til Sydafrika, Rumænien og endda Bangladesh.

Info: Det første rapnummer, der indeholdt referencer til det at være i en bande, var Schoolly D’s P.S.K. (What Does It Mean?), der blev udgivet i 1985. Ice-T har udtalt, at P.S.K. var en stor inspiration til hans sang fra 1986, 6 in the Mornin’, der af mange anses for at være den første gangstarapsang.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden