Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
100 subkulturer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dekotera-chauffører er vilde med krom, neon og plys

100 subkulturer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dekotora er en japansk subkultur, der består af lastbilchauffører og deres lastvogne. Betegnelsen “dekotora” er en japansk forkortelse for “dekorationstruck”, så selvom mange af chaufførerne lever af at levere fisk og grøntsager, gør de også meget ud af at dekorere deres lastbiler for ad den vej at skabe æstetisk velbehag, både for sig selv og alle de mennesker, der hver dag ser dem komme kørende med dagligvarer til butikkerne.

En ordentlig dekotoralastbil er et metalslot fra yderst til inderst. Det kan tage en chauffør 20 år at få råd til at forvandle sin ordinære lastbil til skinnende bling-bling-overdådighed, og arbejdet med at pynte bilen er uden ende.

Moden med at pynte lastbiler blev inspireret af filmserien fra 1975 Torakku Yaro – japansk for “truckerfyre”. Serien beskrev en lastbilchauffør og hans ven, der kørte Japan rundt og kom ud for en masse sjove oplevelser. I begyndelsen inspirerede filmene lastbilchauffører til at bygge deres lastbiler om, så de kunne få lov at være med i serien.

Siden har den opulente Las Vegas-æstetik fejret triumfer blandt japanske dekotora-chauffører. De nøjes ikke med kofangere på bilerne – de forvandler dem til veritable blikfang med masser af lygter, lys, neon og kunst. For nogle af dem er lastbilerne ikke bare deres arbejdsplads, men også deres hjem, og hvem vil ikke gerne bo flot?!

Indvendigt pynter en dekotorachauffør sin lastbil med mønstrede betræk, plys, lysekroner, fjernsyn og den rene kitsch. Udvendigt er en dekotoralastbil skinnende med poleret krom og farverige malerier.

Info: Der findes også dekotoracykler og -pickuptrucks.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden