medaljeregn. Fem skoleklasser blev hyldet for deres aviser og websites. I samarbejde med Red Barnet har Politiken etableret aviskonkurrencen, der i år havde temaet 'Kaos i familien'.
Foto: ENGEL JANUS

medaljeregn. Fem skoleklasser blev hyldet for deres aviser og websites. I samarbejde med Red Barnet har Politiken etableret aviskonkurrencen, der i år havde temaet 'Kaos i familien'.

Skole

Vindere af skoleaviskonkurrence kåret i Politiken

Fem skoleklasser vinder priser for at »bryde tavsheden« og fortælle historier om ’kaos i familier’.

Skole

»Jeg saluterer jer. Jeg gør honør for jer«.

Med en Darth Vader-agtig stemme bød den uhøjtidelige rapper Per Vers fem skoleklasser velkommen til Pressen i Politikens Hus. Klasserne er alle vindere af Mediekonkurrence for Skoler 2014, som Politiken, Ekstra Bladet og Red Barnet har arrangeret.

Under temaet ’Kaos i familien - bryd tavsheden’ har eleverne fra 6. til 10. klasse både i februar og marts flyttet fingre på livet løs for at skrive historier om eksempelvis alkoholproblemer, seksuel misbrug og vold i hjemmet.

Mimis private historie om misbrug

I sin lykønskningstale fortalte generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen, eleverne om vigtigheden af at italesætte den slags problemer. Selv fortalte hun eleverne historien om sin veninde fra folkeskolen, der mange år bagefter fortalte Mimi Jakobsen, at hun »var blevet tvunget til at gå i seng med sin stedfar«.

»I alle de år har jeg tænkt på, hvor bange min veninde må have været. Bange for at fortælle det til sin mor, til sin søster og til mig. Bange for, at de blev opdaget derhjemme. Hun følte sig ensom, for hun deltog i noget som kunne splitte familien ad«, sagde hun og stirrede intenst på eleverne i et enkelt øjeblik, hvor den muntre stemning blev erstattet af alvor.

»Hele den ensomhed, den byrde og den angst har hun gået med alene. Også når hun blev voksen. Og det er derfor, at jeg vil sige rigtig mange tak for, at I rigtig modigt har været med til at fortælle nogle af de historier, som min veninde ikke turde fortælle til nogen«.

Max og mini-problemer

Per Vers, der var konferencier - eller »mellemlægspapir«, som han selv udtrykte det under prisuddelingen, gik så over til en improviseret rap om hver enkelt af de fem vinderaviser.

»Nogle problemer er max, og nogle er mini. Nogle er meget store som veninden til Mimi«.

Undervisningsminister Christine Antorini (S), der sad på de forreste rækker, kunne ikke lade være med at vippe på hovedet i takt med beatet.

»Jeg er selv vild med ord. Og den måde, Per Vers kan lege med ordene og får puttet mening i dem er bare fedt«, sagde hun til Politiken og roste eleverne for aviserne.

»Jeg læste artiklerne med oprigtig interesse, fordi de var spændende. Jeg tænkte ikke, at 'det var dog alligevel dygtigt skrevet af en 6. klasse'«.

Her er vinderne

6.a fra Østervangskolen fra Hadsten fik prisen for ’bedste avis’ i kategorien 6. til 7. klasse, mens 6.b fra Fuglsanggårdsskolen i Virum løb med sejren ’bedste nyhedssite’.

8.d fra Sønder Otting (som Per Vers iøvrigt fik til at rime på ’motherfucking’ under sin freestyle) Skole i Haderslev lavede den ’bedste avis’ i kategorien 8-10. klasse, mens 10. klasse fra Th. Langs Skole i Silkeborg vandt for ’bedste nyhedssite’.

8.d fra Kornmod Realskole fra Silkeborg vandt Politikens særpris for både ’bedste nyhedssite og avis’.

»Vi fik at vide, at vi bare skulle sidde stille i klassen, og nogle troede, at vi ville blive overrasket med is, men så kom vores klasselærer og sagde, at vi havde vundet. Vi var helt oppe at køre - hele klassen«, fortæller Sandra Frankø og Sofie Frederiksen fra Th. Langs Skole.