Pigerne fra B 93 er begejstrede over den nye letvægtsfodbold 'Sensational nr. 1'. Tekniske finesser, der før var akavede, er lettere at udføre.
Foto: Carsten Andersen

Pigerne fra B 93 er begejstrede over den nye letvægtsfodbold 'Sensational nr. 1'. Tekniske finesser, der før var akavede, er lettere at udføre.

Sport

Ny bold kickstarter glæden ved fodbold

Københavnske pigespillere fører an i udviklingen af en ny letvægtsbold, der skal øge glæden ved kvindefodbold.

Sport

For 14-årige Nina Meinicke virker manøvren som den naturligste ting i verden.

Med højre vrist sparker den unge B 93-spiller til bolden, der i en målrettet bue stryger ind til den et år ældre holdkammerat Myrna Møller-Rasmussen, som står klar inde i straffesparksfeltet til at heade bolden i mål med hovedet.

Men det er langt fra en selvfølge for pigespillerne at sparke langt med en bold. Og slet ikke at sætte hovedet på bolden.

Normalt spiller pigerne med den samme type bold, som de fysisk stærkere drenge og voksne mænd spiller med. En tungere, større og hårdere bold.

Halvt minut om en dribling Men med udviklingen af den nye letvægtsbold, pigerne i B 93 nu afprøver, er det, som de i forvejen er gode til, blevet meget lettere. Frem for alt mindre akavet.

»Man mærker ikke, at bolden er lettere. Afleveringerne bliver bare mere præcise. Nu kan vi også lave mål med hovedet. Det er sjovere«, siger Nina Meinicke, og veninden Myrna Møller-rasmussen supplerer:

»Det tager ikke længere et halvt minut at lave en dribling«, siger hun, inden formiddagens træner kalder de lilla-blusede pigespillere med guldtryk på ryggen hen til en gang skudtræning.

Spillet ændrer sig
Det er pigernes træner Majken Gilmartin, der har fået ideen til den nye letvægtsbold.

»Vi oplevede, at spillet ændrede sig markant ved den obligatoriske overgang fra en mindre bold og til en 5'er bold (som voksne spiller med, red.)«, siger Majken Gilmartin, der også har oplevet mange knæskader hos pigespillere. Om det er på grund af spark til den tunge bold, er der dog ikke videnskabeligt belæg for at konkludere.

Sammen med sin medtræner, kvindelandsholdsspilleren Bettina Falk, tog hun blandt andre kontakt til forsker Thomas Bull fra institut for idræt ved Aarhus Universitet.

Samme muligheder som mænd
»Vi prøver at give pigerne samme muligheder som mændene ved at tage hensyn til, at de ikke kan sparke lige så kraftfuldt til bolden. Nu skal målinger så vise, om den lettere bold også vil give pigerne bedre tekniske muligheder«, siger Thomas Bull, der fra sidelinjen af B 93's vindblæste kunststofbaner på Østerbro kan iagttage de foreløbige resultater af sit teoretiske arbejde.

Og inde på banen ser Nina Meinicke, Myrna Møller-Rasmussen og deres 25 medspillere ud til at være godt tilfredse med udviklingen af den nye bold.

»Spil mig, ind over, kom så«, lyder tilråbene imellem opmuntrende klapsalver og teenage-hvin, når bolden går i mål. Eller over.

Alene det, at kunne sparke bolden langt over mål, er en fodboldmæssig landvinding for mange af pigerne.

Ud til hele verden

For træner Majken Gilmartin er ambitionen fastlagt.

»Planen er helt klart, at vi skal give den 5'er bold baghjul. Det ville fandme være fantastisk«, siger Gilmartin begejstret.

Indtil videre må trænere og pigespillere i B 93 affinde sig med at være de glade prøveklude for videreudviklingen af 'Sensational nr. 1', som udviklerne kalder den nye bold.

De har spillet med letvægtsbolden i en enkelt træningskamp, men nyskabelsen er ikke godkendt til officielle turneringskampe. Men det kommer, mener Majken Gilmartin.

»Og så skal vi have den ud til hele verden«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce