Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pigerne fra B 93 er begejstrede over den nye letvægtsfodbold 'Sensational nr. 1'. Tekniske finesser, der før var akavede, er lettere at udføre.
Foto: Carsten Andersen

Pigerne fra B 93 er begejstrede over den nye letvægtsfodbold 'Sensational nr. 1'. Tekniske finesser, der før var akavede, er lettere at udføre.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bold kickstarter glæden ved fodbold

Københavnske pigespillere fører an i udviklingen af en ny letvægtsbold, der skal øge glæden ved kvindefodbold.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 14-årige Nina Meinicke virker manøvren som den naturligste ting i verden.

Med højre vrist sparker den unge B 93-spiller til bolden, der i en målrettet bue stryger ind til den et år ældre holdkammerat Myrna Møller-Rasmussen, som står klar inde i straffesparksfeltet til at heade bolden i mål med hovedet.

Men det er langt fra en selvfølge for pigespillerne at sparke langt med en bold. Og slet ikke at sætte hovedet på bolden.

Normalt spiller pigerne med den samme type bold, som de fysisk stærkere drenge og voksne mænd spiller med. En tungere, større og hårdere bold.

Halvt minut om en dribling Men med udviklingen af den nye letvægtsbold, pigerne i B 93 nu afprøver, er det, som de i forvejen er gode til, blevet meget lettere. Frem for alt mindre akavet.

»Man mærker ikke, at bolden er lettere. Afleveringerne bliver bare mere præcise. Nu kan vi også lave mål med hovedet. Det er sjovere«, siger Nina Meinicke, og veninden Myrna Møller-rasmussen supplerer:

»Det tager ikke længere et halvt minut at lave en dribling«, siger hun, inden formiddagens træner kalder de lilla-blusede pigespillere med guldtryk på ryggen hen til en gang skudtræning.

Spillet ændrer sig
Det er pigernes træner Majken Gilmartin, der har fået ideen til den nye letvægtsbold.

»Vi oplevede, at spillet ændrede sig markant ved den obligatoriske overgang fra en mindre bold og til en 5'er bold (som voksne spiller med, red.)«, siger Majken Gilmartin, der også har oplevet mange knæskader hos pigespillere. Om det er på grund af spark til den tunge bold, er der dog ikke videnskabeligt belæg for at konkludere.

Sammen med sin medtræner, kvindelandsholdsspilleren Bettina Falk, tog hun blandt andre kontakt til forsker Thomas Bull fra institut for idræt ved Aarhus Universitet.

Samme muligheder som mænd
»Vi prøver at give pigerne samme muligheder som mændene ved at tage hensyn til, at de ikke kan sparke lige så kraftfuldt til bolden. Nu skal målinger så vise, om den lettere bold også vil give pigerne bedre tekniske muligheder«, siger Thomas Bull, der fra sidelinjen af B 93's vindblæste kunststofbaner på Østerbro kan iagttage de foreløbige resultater af sit teoretiske arbejde.

Og inde på banen ser Nina Meinicke, Myrna Møller-Rasmussen og deres 25 medspillere ud til at være godt tilfredse med udviklingen af den nye bold.

»Spil mig, ind over, kom så«, lyder tilråbene imellem opmuntrende klapsalver og teenage-hvin, når bolden går i mål. Eller over.

Alene det, at kunne sparke bolden langt over mål, er en fodboldmæssig landvinding for mange af pigerne.

Ud til hele verden

For træner Majken Gilmartin er ambitionen fastlagt.

»Planen er helt klart, at vi skal give den 5'er bold baghjul. Det ville fandme være fantastisk«, siger Gilmartin begejstret.

Indtil videre må trænere og pigespillere i B 93 affinde sig med at være de glade prøveklude for videreudviklingen af 'Sensational nr. 1', som udviklerne kalder den nye bold.

De har spillet med letvægtsbolden i en enkelt træningskamp, men nyskabelsen er ikke godkendt til officielle turneringskampe. Men det kommer, mener Majken Gilmartin.

»Og så skal vi have den ud til hele verden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden