Før Helle Nielsen får sit tilgodehavende fra Kastrup-Magleby, stiller hun ikke op for de seneste tyve års mest vindende badmintonklub. Arkivfoto.
Foto: MARIA FONFARA

Før Helle Nielsen får sit tilgodehavende fra Kastrup-Magleby, stiller hun ikke op for de seneste tyve års mest vindende badmintonklub. Arkivfoto.

Sport

Traditionsklub er i dyb krise

KMB kan ikke betale spillernes løn og må appellere til, at de alligevel spiller badminton, mens sponsorjagten fortsætter.

Sport

Med antallet af medaljer vundet ved DM for hold som en troværdig målestok må det være tilladt at konstatere, at en af dansk badmintons sværvægtere er tvunget økonomisk så langt ned i knæ, at det sportslige fundament er begyndt at smuldre.

I forgangne uge måtte Kastrup-Magleby Badmintonklub (KMB) fortælle sine kontraktspillere, at de ikke skal forvente at få den aftalte betaling for deres indsats med ketsjer og fjerbold i den nærmeste fremtid og derfor selv må bestemme, om de vil stille op til de kommende kampe i badmintonligaen.

LÆS ARTIKEL

Og i hvert fald én landsholdsspiller i truppen har besluttet sig for ikke at repræsentere klubben, før den manglende betaling er faldet.

Afhængig af én hovedsponsor
»Det er ikke nogen hemmelighed, at KMB er i økonomiske vanskeligheder«, indrømmer formanden for klubbens eliteudvalg, Per Larsen, og sammenligner situationen med den, andre professionelle sportsvirksomheder oplever, når firmaer i krisetider som noget af det første skærer sponsorater ud af budgettet.

»I modsætning til de fleste andre klubber med et netværk af sponsorer har KMB imidlertid været afhængig af én hovedsponsor, som har holdt os på toppen af dansk badminton i 20 år. Der er som sådan ikke noget odiøst i, at en sponsor trækker sig i tider som disse, men når vi kun har den ene, er det klart, at vi bliver hårdt ramt«, siger eliteformanden.

Betalingen er udsat
Han afviser, at klubben er i betalingsstandsning, men blot i gang med en omlægning af sponsorarbejdet i forhold til 20 års tradition, som tager så mange kræfter og så meget tid, at betalingen af spillerne er, hvad eliteformanden med optimismen i behold kalder udsat.

»Vi har hele tiden været ærlige og åbne over for spillerne. Derfor har vi nu sagt til dem, at klubbens intention er at betale dem i takt med, at vi får skrabet penge ind fra sponsorer. Men vi vil ikke stikke dem blår i øjnene og har derfor også sagt, at det er op til dem selv, om de vil spille videre i badmintonligaen, for lige nu og her kan vi ikke betale dem«, siger Per Larsen.

Nej fra landsholdsspiller
Den valgmulighed får konsekvenser allerede på tirsdag. Når KMB spiller på udebane mod Gentofte i badmintonligaen, er det uden landsholdsspilleren Helle Nielsen på holdet.

»Ja, det er rigtigt. Jeg stiller ikke op for KMB, før de betaler, hvad de skal i henhold til kontrakten«, siger hun i telefonen fra en turnering i Tyskland, som hun i første omgang koncentrerer sig om, inden hun tager stilling til sin klubfremtid.

Brosolat har endnu ikke spillet
Helle Nielsen og de fleste andre spillere i truppen står med valget mellem slet ikke at spille eller optræde på lavere niveau end i badmintonligaen, for reglerne tillader ikke et skifte til en klub i den bedste række, når man har stillet op for en anden.

Det kan gøre Danmarks næstbedste damesingle, Nanna Brosolat Jensen, attraktiv for andre klubber, for hun har endnu ikke spillet en kamp for KMB i ligaen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Markedet undersøges
Verdensmesteren i mixed double, Thomas Laybourn, er en af de andre spillere i tænkeboks. Uden en knæskade, der kræver to-tre ugers pause, havde han stillet op for KMB på tirsdag, men samtidig undersøger han markedet for 1. divisionsklubber med en økonomi, der tillader at engagere en af verdens bedste doublespillere. Det er ganske enkelt en nødvendighed.

LÆS ARTIKEL

»Lige nu er det sådan, at jeg vender hver en øre. Jeg har dårlig samvittighed, hver gang jeg fylder benzin på min bil, for jeg ved ikke, om jeg har råd til det«, siger Thomas Laybourn, der har en personlig kontrakt med Yonex foruden præmiepenge og bonusordninger som indtægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klubkontrakten er halvdelen af indtægten
»Men det er stadig sådan, at klubkontrakten udgør 50 procent af det, jeg skal leve af. Vi har lige købt hus, så jeg er simpelthen nødt til i hvert fald at prøve at finde en anden indtægt«, siger verdensmesteren.

Det kan KMB’s eliteformand ikke have andet end forståelse for.

»Det er årsagen til, at vi melder så åbent ud over for spillerne som muligt. Heldigvis er der i truppen stor forståelse for vores vanskeligheder, så det ser ud til, at de fleste indtil videre vælger at spille kampene«, siger Per Larsen, der ser alvorlige konsekvenser for ikke bare KMB, men også badmintonligaen og lavere rækker, hvis klubbens økonomi kollapser.

Forbundet følger med

»Går det helt galt, ser jeg for mig, at det kan bringe aftalen med TV 2 i fare, hvis der mangler et hold og dermed en kamp i hver spillerunde i ligaen. Samtidig vil det påvirke resten af turneringen, for vi har også hold i 1. division og danmarksserien«, siger han og opremser nogle konsekvenser, som også Danmarks Badminton Forbund (DBF) kan få øje på. »Det bekymrer mig naturligvis, at en ligaklub er kommet i sådan en situation, så vi følger den og vil gøre, hvad der er muligt for os for at hjælpe KMB igennem krisen«, siger DBF’s formand, Peter Jensen. Han afviser dog at lave deciderede særregler af hensyn til én klub. »Men eksempelvis står der i reglerne, at en klub, der ikke betaler sit mellemværende med forbundet, kan udelukkes. Der står ikke, at den skal«, uddyber han.Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce