0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Succesforbund sat under administration

Udokumenterede millionudgifter og dundrende underskud tvinger formanden for Dansk Amerikansk Fodbold Forbund fra posten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

De danske klubber er inspireret af idolerne i USA, når de skal vælge navn. Her ses Avedøre Monarcs. (Arkivfoto)

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Zulueffekten kalder de fænomenet hos Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (DAFF).

Siden TV 2 Zulu begyndte at sende amerikansk fodbold fra NFL i 2000, er antallet af danske spillere ottedoblet til over 4.000. Der er over 200 uddannede trænere, og i fjor blev U19-landsholdet nummer fire i Europa.

Altså en succeshistorie. Men kun sportsligt. For økonomien ligger i ruiner.

»Dybt kritisabelt og foruroligende«, siger sportschef Lars Carlsen om det regnskab, som revisionsselskabet KPMG netop har udarbejdet for forbundet.

I blodrøde tal dokumenteres det økonomiske kaos i DAFF, der har ambitioner om at blive blandt de fire bedste i Europa.

»Vi tager forbehold for forbundets fortsatte drift«, skriver revisorerne.

Bogføringsloven ikke overholdt
De tilføjer, at der »i væsentligt omfang« mangler dokumentation for afholdte omkostninger. Og så er bogføringsloven ikke overholdt. Resultatet for 2007-2008 er et minus på 1,2 mio. kr. Egenkapitalen er i minus på 1,5 mio. kr. Og de samlede gældsforpligtelser løber op i 1,8 mio. kr.

Det er i store træk det budskab, formand Henrik Ørnstrøm skal fremlægge for medlemmerne på DAFF’s delegeretmøde lørdag. Det bliver hans sidste møde som formand, og han har det med egne ord ad helvede til.

»90 procent af det underskud, vi har nu, det må jeg påtage mig ansvaret for. Jeg har simpelthen dummet mig. Meget eftertrykkeligt. Jeg har først alt for sent indset, at økonomien er vokset os over hovedet«, siger Henrik Ørnstrøm.

Han prøver på ingen måde at fralægge sig ansvaret og indrømmer blankt, at han ikke har taget økonomien alvorligt nok. Og han har ikke magtet at varetage administrationen i takt med forbundets vækst. Derfor tager Henrik Ørnstrøm konsekvensen og træder tilbage som formand på lørdag. Ingen andre fra bestyrelsen genopstiller.

DIF: Utilbørligt
Henrik Ørnstrøm oplyser, at forbundet har udgifter på 1,5 mio. kr., som ikke er tilstrækkeligt dokumenteret. Men han afviser, at de udokumenterede udgifter dækker over noget mistænkeligt.

»Jeg lægger ikke skjul på, at ansvaret for det her rod er mit, men der ligger ikke noget fordækt i det. Jeg har bare ikke været mig mit ansvar bevidst og indset mine egne manglende kompetencer. Det er ikke, fordi jeg er talblind, men jeg har bare fokuseret alt for meget på fodbold«.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) er nu trådt til for at hjælpe det trængte forbund, der modtager betydelig offentlig støtte gennem DIF.

»Det er os, der står til ansvar for de offentlige midler. Det står vi ved, og derfor har vi reelt sat dem under administration«, forklarer direktør Karl Christian Koch.

Han kalder det »utilbørligt«, at offentlige midler er blevet forvaltet så sløset. Men DIF har ikke været i tvivl om at holde hånden under sit forbund.

»Det er en idræt, som er i kolossal udvikling, og som har fanget de unges interesse. Og derfor skal vi selvfølgelig hjælpe dem«, siger Karl Christian Koch.

Et betragteligt lån
Som revisorerne skriver, har DIF akut sikret forbundets overlevelse ved et betragteligt lån. Men den hjælpende hånd er ikke uden betingelser. Blandt andet forlanger DIF, at forbundet fremover adskiller politisk ledelse og administrativ ledelse. Hidtil har Henrik Ørnstrøm fungeret som både bestyrelsesformand og generalsekretær.

Desuden har DIF forlangt at få ansvaret for forbundets bogføring. DIF har måttet rekonstruere regnskabet ud fra kontoudtog fra forbundets bank. Der var simpelthen ingen bogføring.

»Der findes ikke bilag for omkostninger, og det er helt utilbørligt, at noget sådan finder sted«, siger Karl Christian Koch.

Der er ingen tvivl om, at bogføringsloven er overtrådt. Men DIF har ikke fundet dokumentation for personlig berigelse.

»Vi har ikke fundet beviser for, at der er begået svig, eller at nogen har stukket penge i egen lomme. Men vi har heller ikke kunnet bevise det modsatte«, siger Karl Christian Koch.

DIF vil nu diskutere forbundets fremtidige udvikling med den nye bestyrelse, der skal vælges på lørdag. Men allerede nu står det klart, at amerikansk fodbold i Danmark må drosle ned på aktiviteterne. Forbundet går fra at være i en »udviklingsfase« til at være i en »overlevelsesfase«, fastslår Karl Christian Koch.

Ny mand til økonomistyring
På delegeretmødet skal medlemmerne vælge ny formand. Den afgående, Henrik Ørnstrøm, er en ildsjæl med forstand på fodbold frem for økonomi. Den nye tegner til at blive helt anderledes. Jens Jordahn er nemlig den foretrukne kandidat fra den arbejdsgruppe i DAFF, der det seneste år har arbejdet på at udstikke en ny kurs for forbundet. Og han har med egne ord ikke meget forstand på fodbold.